Τι αισθάνεσαι;

Παθολογικά

Σύνδρομο κινέζικου εστιατορίου

Τι είναι το σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου;

Το «σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου» είναι ένας παρωχημένος όρος που χρονολογείται στο 1960 και αναφέρεται σε μία ομάδα συμπτωμάτων που κάποια άτομα βιώνουν μετά την κατανάλωση κινέζικου φαγητού. Σήμερα είναι γνωστό ως «σύμπλεγμα συμπτωμάτων MSG». Τα συμπτώματα αυτά συχνά περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, έξαψη του δέρματος και εφίδρωση.

Ένα προσθετικό τροφίμων που ονομάζεται γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) συχνά ευθύνεται για την εμφάνιση των εν λόγω συμπτωμάτων. Ωστόσο, παρά την πληθώρα καταθέσεων και τις προειδοποιήσεις του Dr Russell Blaylock, ενός νευροχειρουργού και συγγραφέα του βιβλίου “Excitotoxins: The Taste That Kills”, υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές ενδείξεις που αποδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ του γλουταμινικού μονονατρίου και την εμφάνιση των συμπτωμάτων στους ανθρώπους.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) θεωρεί το γλουταμινικό μονονάτριο ασφαλές. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν τροφές που το περιέχουν δίχως να εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ατόμων έχουν βραχυπρόθεσμες παρενέργειες από αυτό το προσθετικό τροφίμων. Εξαιτίας αυτού του αμφιλεγόμενου θέματος, πολλά εστιατόρια δεν χρησιμοποιούν γλουταμινικό μονονάτριο στα φαγητά τους.

Τι είναι το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG);

Το γλουταμινικό μονονάτριο είναι ένα προσθετικό τροφίμων που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της γεύσης. Έχει αποδειχθεί σημαντικό προσθετικό στη βιομηχανία τροφίμων, επειδή δεν αλλοιώνει τη γεύση όταν χρησιμοποιούνται προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας ή λιγότερο φρέσκα.

Το γλουταμινικό μονονάτριο αποτελείται κυρίως από ελεύθερο γλουταμινικό οξύ, ένα αμινοξύ που εντοπίζεται φυσικά στις περισσότερες τροφές. Παράγεται μέσω ζύμωσης μελάσσας, αμύλου ή ζαχαρότευτλου. Η διαδικασία ζύμωσης είναι παρόμοια με τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρασιού και γιαουρτιού.

Ο FDA ταξινομεί το γλουταμινικό μονονάτριο ως «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές» (GRAS). Στην ίδια κατηγορία προϊόντων ταξινομούνται το αλάτι και η ζάχαρη. Ωστόσο, υπάρχει σύγκρουση όσον αφορά στην έλλειψη εποπτείας του FDA στην εισαγωγή και χρήση προσθετικών στη βιομηχανία τροφίμων. Σύμφωνα με το Κέντρο Επιστήμης Δημοσίου Συμφέροντος (CSPI) των ΗΠΑ, πολλά GRAS προϊόντα δεν περνούν μέσω των ενδελεχών ελέγχων που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ασφάλειας τους.

Τα τρανς λιπαρά παλαιότερα ταξινομούνται ως GRAS έως ότου οι έρευνες ανάγκασαν τον FDA να αλλάξει την ταξινόμηση. Πέρα από τη χρήση του σε πολλά κινέζικα τρόφιμα, το γλουταμινικό μονονάτριο προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα hot dog και τα πατατάκια.

Ο FDA απαιτεί οι εταιρίες που προσθέτουν γλουταμινικό μονονάτριο στα προϊόντα τους να το περιλαμβάνουν στη λίστα των συστατικών στη συσκευασία. Και αυτό διότι πολλοί εμφανίζουν ευαισθησία στο εν λόγω συστατικό. Ωστόσο, κάποια συστατικά φυσικά περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο, και οι βιομηχανίες τροφίμων επιλέγουν χρησιμοποιούν αυτές τις πρώτες ύλες, ώστε να αποφεύγουν να αναφέρουν το γλουταμινικό μονονάτριο στη λίστα των συστατικών. Αν επιθυμείτε να αποφεύγετε το γλουταμινικό μονονάτριο, θα πρέπει να παρατηρείτε τα ακόλουθα συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων: αυτολυμένη ζύμη, εκχύλισμα μαγιάς, γλουταμινικό οξύ, ζελατίνη, απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας και εκχύλισμα σόγιας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου κινεζικού εστιατορίου;

Τα άτομα μπορεί να βιώσουν συμπτώματα μέσα σε δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως 2 ημέρες. Κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Πονοκέφαλος
 • Εφίδρωση
 • Έξαψη του δέρματος
 • Μούδιασμα ή αίσθηση καψίματος στο στόμα
 • Μούδιασμα ή αίσθηση καψίματος στο λαιμό
 • Ναυτία
 • Κόπωση

Λιγότερο συχνά, τα άτομα μπορεί να βιώσουν σοβαρά απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα όπως αυτά που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων:

 • Πόνος στο στήθος
 • Ταχυπαλμία
 • Μη φυσιολογικός καρδιακός χτύπος
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Διόγκωση του προσώπου
 • Διόγκωση του λαιμού

Τα ήπια συμπτώματα δεν απαιτούν θεραπεία. Αλλά θα πρέπει να κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα ή να καλέσετε το 166 αν βιώνετε σοβαρά συμπτώματα.

Αίτια

Τι προκαλεί το σύνδρομο κινεζικού εστιατορίου;

Πολλοί θεωρούν ότι το γλουταμινικό μονονάτριο συνδέεται με τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Μπορεί να έχετε ευαισθησία στο γλουταμινικό μονονάτριο αν ασθενήσετε μετά την κατανάλωση κινεζικού φαγητού ή τροφών που το περιέχουν. Επίσης, μπορεί να έχετε ευαισθησία στις τροφές που φυσικά περιέχουν υψηλές ποσότητες γλουταμινικού οξέος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο κινεζικού εστιατορίου;

Ο γιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και τη διατροφή σας για να καθορίσει εάν έχετε ευαισθησία στον γλουταμινικό μονονάτριο. Αν βιώνετε σοβαρά συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, ο γιατρός θα ελέγξει τον καρδιακό ρυθμό σας, θα πραγματοποιήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για την ανάλυση του καρδιακού ρυθμού και θα ελέγξει για τυχόν απόφραξη των αεραγωγών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο κινεζικού εστιατορίου;

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας.

Θεραπεία για κοινά συμπτώματα

Τα ήπια συμπτώματα συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία. Η λήψη μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων θα ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Πίνετε άφθονο νερό, ώστε να απομακρύνετε το γλουταμινικό μονονάτριο από τον οργανισμό σας και να μειώσετε τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Θεραπεία για σοβαρά συμπτώματα

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιισταμινικά για την ανακούφιση σοβαρών συμπτωμάτων, όπως δυσκολία στην αναπνοή, διόγκωση του λαιμού και ταχυπαλμία.

Q&A

Μπορώ να καταναλώνω τροφές που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο;

Μία μελέτη του 2008 στο επιστημονικό περιοδικό “Obesity” συνέδεσε την πρόσληψη γλουταμινικού μονονατρίου με την αύξηση βάρους, επομένως το καλύτερο είναι να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη της εν λόγω ουσίας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν υπάρχει ποσότητα γλουταμινικού μονονατρίου που είναι ασφαλής για σας. Μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο εάν βιώνετε σοβαρά συμπτώματα μετά την κατανάλωσή τους. Για αυτό, θα πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων πολύ προσεκτικά. Όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο, ρωτήστε εάν προσθέτουν γλουταμινικό μονονάτριο στα φαγητά, εάν κάτι τέτοιο δεν αναγράφεται στον κατάλογο. Επίσης, αν πιστεύετε ότι έχετε ευαισθησία σε τροφές που περιέχουν υψηλή ποσότητα γλουταμινικού οξέος, μιλήστε στο γιατρό ή το διατροφολόγο σας ώστε να διαμορφώσετε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο που δεν περιέχει την εν λόγω ουσία.

Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να καταναλώνετε τις τροφές που απολαμβάνετε. Πιθανώς μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματά σας καταναλώνοντας μόνο μικρές ποσότητες τροφών που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. The facts on monosodium glutamate. (2002). eufic.org/en/food-today/article/the-facts-on-monosodium-glutamate

2. FDA food ingredient approval process violates law. (2015). cspinet.org/new/201504151.html

3. Ka He, et al. (2008). Association of monosodium glutamate intake with overweight in Chinese adults: the INTERMAP study. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2008.274

4. Questions and answers on monosodium glutamate (MSG). (2012). fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm328728.htm

5. Zeratsky K. (2018). What is MSG? Is it bad for you? mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι