Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Βρογχιολίτιδα

Τι είναι η βρογχιολίτιδα;

Η βρογχιολίτιδα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από έναν ιό που επηρεάζει τους μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονες (βρογχιόλια). Ο ρόλος των βρογχιολιών είναι να ελέγχουν την ροή αέρα στους πνεύμονες. Όταν αυτά υφίστανται φλεγμονή ή βλάβη, μπορούν να διογκωθούν ή να υποστούν απόφραξη. Αυτό παρεμποδίζει τη ροή οξυγόνου. Παρόλο που είναι γενικά μία παιδική πάθηση, η βρογχιολίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει και τους ενήλικες.

Ποιοι είναι οι τύποι βρογχιολίτιδας;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βρογχιολίτιδας:

Η ιική βρογχιολίτιδα εμφανίζεται σε βρέφη. Οι περισσότερες περιπτώσεις ιικής βρογχιολίτιδας οφείλονται στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Οι ιικές εξάρσεις συμβαίνουν κάθε χειμώνα και επηρεάζουν παιδιά κάτω του ενός έτους.

Η αποφρακτική βρογχιολίτιδα είναι μία σπάνια και επικίνδυνη πάθηση που παρατηρείται στους ενήλικες. Η νόσος αυτή προκαλεί σχηματισμό ουλώδους ιστού στα βρογχιόλια. Αυτό παρεμποδίζει τους αεραγωγούς δημιουργώντας μία μη αναστρέψιμη απόφραξη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας;

Τόσο η ιική όσο και η αποφρακτική βρογχιολίτιδα έχουν παρόμοια συμπτώματα:

 • Λαχάνιασμα
 • Συρίττουσα αναπνοη
 • Μπλε απόχρωση του δέρματος λόγω της έλλειψης οξυγόνου
 • Χαρακτηριστικό ήχο κροταλίσματος στους πνεύμονες
 • Κόπωση
 • Πλευρές που φαίνονται έντονα σε μία προσπάθεια εισπνοής (στα παιδιά)
 • Ταχεία αναπνοή
 • Ρινική φλεγμονή (στα μωρά)
 • Βήχα

Μετά την έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά, τα συμπτώματα της αποφρακτικής βρογχιολίτιδας μπορούν να εμφανιστούν μέσα σε δύο εβδομάδες έως ένα μήνα. Μία πνευμονική λοίμωξη μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες ως αρκετά χρόνια για να εκδηλώσει συμπτώματα.

Αίτια

Τι προκαλεί τη βρογχιολίτιδα;

Υπάρχουν διαφορετικές αιτίες της ιικής και της αποφρακτικής βρογχιολίτιδας.

Αιτίες ιικής βρογχιολίτιδας

Οι ιοί που εισέρχονται και επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα προκαλούν ιική βρογχιολίτιδα. Οι ιοί μπορούν να αναπαράγονται ταχέως εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι παρακάτω είναι οι πιο κοινοί τύποι ιικής λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει η βρογχιολίτιδα:

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι η πιο κοινή αιτία βρογχιολίτιδας. Συνήθως επηρεάζει παιδιά κάτω των δύο ετών, αλλά είναι περισσότερο κοινός στα μωρά κάτω του ενός έτους. Αυτή η μεταδοτική και επικίνδυνη λοίμωξη δημιουργεί φλεγμονή, βλέννα και διόγκωση των αεραγωγών.

Αδενοϊοί

Αυτοί οι ιοί στοχεύουν τους βλεννογόνους. Είναι υπεύθυνοι για περίπου 10% οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά.

Ιοί της γρίπης

Αυτοί οι ιοί προκαλούν φλεγμονή των πνευμόνων, της μύτης και του λαιμού. Ο ιός της γρίπης επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα μωρά, τα οποία δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Αιτίες αποφρακτικής βρογχιολίτιδας

Αυτή η σπάνια πάθηση συμβαίνει μερικές φορές χωρίς κάποια προφανή αιτία. Σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστούν. Λίγες αιτίες έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί και περιλαμβάνουν:

 • Αναθυμιάσεις από χημικά, όπως αμμωνία ή χλωρίνη
 • Αναπνευστικές λοιμώξεις
 • Παρενέργειες φαρμάκων

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο βρογχιολίτιδας;

Η ιική βρογχιολίτιδα επηρεάζει παιδιά έως 2 ετών. Αλλά γενικά εκδηλώνεται σε βρέφη 3 έως 9 μηνών. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ιικής βρογχιολίτιδας στα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι:

 • Ο μη θηλασμός
 • Η πρόωρη γέννηση ή η γέννηση με κάποια πάθηση στην καρδιά και τους πνεύμονες
 • Κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Έκθεση στον καπνό του τσιγάρου
 • Παραμονή σε πολυπληθή μέρη όπου ο ιός είναι παρών, όπως σε κέντρα φύλαξης

Κοινοί προδιαθεσικοί παράγοντες της αποφρακτικής βρογχιολίτιδας στους ενήλικες είναι:

 • Οι εργασιακές συνθήκες που σας εκθέτουν σε επικίνδυνα χημικά
 • Η ύπαρξη μοσχεύματος καρδιάς, πνευμόνων ή μυελού των οστών
 • Ο καπνός του τσιγάρου που περιέχει νικοτίνη
 • Η ύπαρξη μιας αυτοάνοσης νόσου του συνδετικού ιστού

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η βρογχιολίτιδα;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για τη διάγνωση και των δύο τύπων βρογχιολίτιδας. Απεικονιστικές τεχνικές, όπως ακτινογραφία θώρακος, βοηθούν το γιατρό να διαγνώσει τη νόσο. Ένα κοινό διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στους ενήλικες είναι η σπιρομέτρηση. Μέσω της σπιρομέτρησης, μετράται η ποσότητα και η ταχύτητα εισπνοής αέρα σε κάθε αναπνοή. Ο έλεγχος αερίων αρτηριακού αίματος και για τους δύο τύπους βρογχιολίτιδας μετρά πόσο οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει στο αίμα σας.

Δείγματα βλέννας ή εκκρίσεων της μύτης μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό να διαγνώσει τον τύπο του ιού που προκαλεί τη λοίμωξη. Αυτή η διαγνωστική μέθοδος κυρίως επιλέγεται στα μωρά και τα μικρά παιδιά.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η βρογχιολίτιδα;

Η ιική βρογχιολίτιδα απαιτεί διαφορετική θεραπεία από την αποφρακτική.

Θεραπείες για την ιική βρογχιολίτιδα

Πολλές περιπτώσεις ιικής βρογχιολίτιδας είναι ήπιες και υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις σε μικρά παιδιά, θα χρειαστεί νοσηλεία. Το νοσοκομείο θα παρέχει οξυγόνο, νεφελοποιητή και ενδοφλέβια υγρά στο παιδί. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν εναντίον των ιών, αλλά ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην διάνοιξη των αεραγωγών.

Θεραπείες για την αποφρακτική βρογχιολίτιδα

Δεν υπάρχει ίαση για την ουλοποίηση της αποφρακτικής βρογχιολίτιδας. Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονες, τη μείωση της φλεγμονής και τη διάνοιξη των αεραγωγών. Μπορεί να χρειαστείτε θεραπείες οξυγόνου και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ασκήσεις αναπνοής και η μείωση του άγχους θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις αναπνευστικές δυσκολίες. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η μεταμόσχευση πνεύμονα μπορεί να είναι η βέλτιστη επιλογή.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Η ανάρρωση και από τους δύο τύπους βρογχιολίτιδας απαιτεί επιπλέον ξεκούραση και αυξημένη πρόσληψη υγρών. Διατηρήστε τον αέρα στο σπίτι καθαρό από καπνό και χημικά. Ένας υγραντήρας θα διατηρήσει την υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της βρογχιολίτιδας;

Παιδιά και βρέφη με ιική βρογχιολίτιδα συνήθως παρουσιάζουν βελτίωση μέσα σε μία εβδομάδα με την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία. Η έκβαση για κάποιον που πάσχει από αποφρακτική βρογχιολίτιδα εξαρτάται από τη στιγμή διάγνωσης της νόσου, καθώς και την εξέλιξή της.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. About bronchiolitis. (2015, October) kidshealth.org/parent/infections/lung/bronchiolitis.html

2. About adenovirus infections. (2015, January) kidshealth.org/parent/infections/lung/adenovirus.html

3. Bronchiolitis obliterans. (2016, February 1) nationaljewish.org/healthinfo/conditions/bronchiolitis/

4. Mayo Clinic Staff. (2016, April 26). Bronchiolitis mayoclinic.org/diseases-conditions/bronchiolitis/basics/definition/con-20019488