Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υπόταση

Υπόταση καλείται η χαμηλή πίεση του αίματος. Με κάθε χτύπο της καρδιάς το αίμα ρέει και πιέζει τις αρτηρίες. Κάθε πίεση του αίματος στις αρτηρίες αποκαλείται πίεση του αίματος.

Η χαμηλή πίεση (λιγότερη από 120/80) είναι καλή στις περισσότερες περιπτώσεις . Μπορεί όμως κάποιες φορές να σας προκαλέσει κούραση ή ζάλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπόταση ίσως να οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Η πίεση μετράται όταν χτυπάει η καρδιά, καθώς και στις περιόδους ανάμεσα στους χτύπους. Η μέτρηση της διοχέτευσης του αίματος μέσω των αρτηριών όταν πιέζουν οι κοιλίες της καρδιάς λέγεται συστολική πίεση ή συστολή. Η μέτρηση των περιόδων ανάμεσα στους παλμούς ονομάζεται διαστολική πίεση ή διαστολή.

Η συστολή προμηθεύει το σώμα σας με αίμα, ενώ η διαστολή προμηθεύει την καρδιά σας με αίμα γεμίζοντας τις στεφανιαίες αρτηρίες. Η πίεση του αίματος καταγράφεται με το συστολικό νούμερο άνωθεν του διαστολικού. Στους ενήλικες η υπόταση ορίζεται  η πίεση η οποία είναι 90/60 ή κατώτερη.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Είδη υπότασης Γενικά

Συμπτώματα

Τα άτομα με υπόταση ίσως βιώσουν συμπτώματα όταν η πίεση τους πέσει κάτω από 90/60. Τα συμπτώματα της υπότασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα διαφέρουν στην σοβαρότητα. Κάποια άτομα μπορεί να νιώσουν μια ελαφριά δυσφορία, ενώ άλλα να νιώσουν ότι ασθενούν.

Αίτια

Η πίεση πέφτει σε όλους τους ανθρώπους κάποιες φορές. Και συχνά, δεν παρατηρούνται καθόλου συμπτώματα. Κάποιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένες περιόδους υπότασης, οι οποίες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες αν δεν τύχουν θεραπείας. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν:

  • την εγκυμοσύνη, λόγω της αυξημένης ζήτησης σε αίμα και από την μητέρα αλλά και από το αναπτυσσόμενο έμβρυο
  • τις μεγάλες ποσότητες απώλειας αίματος κατά την διάρκεια τραυματισμών
  • την μετ’ εμποδίων κυκλοφορία του αίματος λόγω καρδιακών προσβολών ή βλαβών στις βαλβίδες της καρδιάς
  • την αδυναμία και την κατάσταση κλονισμού, οι οποίες κάποιες φορές συνδυάζονται με αφυδάτωση
  • την αναφυλαξία, μια σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης
  • τις μολύνσεις στην ροή του αίματος
  • τις ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως ο διαβήτης, η ανεπάρκεια αδρεναλίνης και παθήσεις του θυρεοειδούς

Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί επίσης να προκαλέσουν την πτώση της πίεσης. Οι β-αναστολείς και η νιτρογλυκερίνη, τα οποία χρησιμοποιούνται σε θεραπείες για καρδιακές παθήσεις, είναι γνωστές αιτίες. Τα διουρητικά, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, και τα φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπόταση.

Κάποια άτομα έχουν χαμηλή πίεση για άγνωστους λόγους. Αυτή η μορφή υπότασης, αποκαλούμενη χρόνια ασυμπτωματική υπόταση, συνήθως δεν είναι επιβλαβής.

Θεραπεία

Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί από την υποβόσκουσα αιτία που σας προκαλεί υπόταση. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για καρδιοπάθεια, διαβήτη ή μόλυνση.

Καταναλώστε μεγάλη ποσότητα νερού ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση, ιδίως αν υποφέρετε από εμετό ή διάρροια.

Η ενυδάτωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην θεραπεία της υπότασης που λειτουργεί ως νευρολογικός διαμεσολαβητής και να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα συμπτώματα της. Αν η πίεση σας είναι χαμηλή όταν στέκεστε όρθιοι για μεγάλες περιόδους, βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε κάποιο διάλειμμα για να καθίσετε. Προσπαθήστε επίσης να μειώσετε τα επίπεδα άγχους για να αποφύγετε συναισθηματικά τραύματα.

Αντιμετωπίστε την ορθοστατική υπόταση με αργές, σταδιακές κινήσεις. Αντί να σηκωθείτε γρήγορα, κινηθείτε αργά προς καθιστή θέση ή όρθια στάση. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την ορθοστατική πίεση με το να μην σταυρώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε.

Η υπόταση που οφείλεται σε κλονισμό είναι η πιο σοβαρή μορφή της πάθησης αυτής. Η έντονη υπόταση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Το ιατρικό προσωπικό στα επείγοντα ιατρεία θα σας προμηθεύσει με υγρά και ίσως με προϊόντα αίματος ώστε να αυξηθεί η πίεση του αίματος και να σταθεροποιηθούν τα ζωτικά σας όργανα.

Είδη υπότασης

Η υπόταση διαχωρίζεται σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες σύμφωνα με το πότε πέφτει η πίεση σας.

Ορθοστατική

Η ορθοστατική υπόταση είναι η πτώση της πίεσης του αίματος που εμφανίζεται όταν αλλάζετε από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση σε όρθια στάση. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε άτομα όλων των ηλικιών.

Καθώς το σώμα προσαρμόζεται στην αλλαγή στάσης μπορεί να βιώσετε μια σύντομη ζαλάδα. Μερικά άτομα το περιγράφουν σαν να «βλέπουν αστεράκια» όταν σηκώνονται.

Μετά το γεύμα

Η μεταγευματική πίεση είναι η πτώση της πίεσης η οποία παρουσιάζεται αμέσως μόλις καταναλώσετε τροφή. Είναι ένα είδος ορθοστατικής πίεσης. Τα ενήλικα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ιδίως όσα πάσχουν από την νόσο του Parkinson, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν μεταγευματική πίεση.

Νευρολογικός διαμεσολαβητής

Η πίεση που λειτουργεί ως νευρολογικός διαμεσολαβητής συμβαίνει όταν στέκεστε όρθιοι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά βιώνουν αυτού του τύπου την πίεση συχνότερα από τους ενήλικες. Αυτού του τύπου η πτώση της πίεσης μπορεί να συμβεί και μετά από γεγονότα που έχουν προκαλέσει συναισθηματική αναστάτωση.

Έντονη

Η έντονη υπόταση σχετίζεται με τον κλονισμό. Ο κλονισμός εμφανίζεται όταν τα όργανά σας δεν λαμβάνουν το αίμα και το οξυγόνο που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία τους. Η έντονη υπόταση μπορεί να είναι απειλητική για την ανθρώπινη ζωή αν δεν τύχει κατάλληλης αντιμετώπισης.

Γενικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διευθετήσουν την κατάσταση και να αποφύγουν την υπόταση με το να κατανοήσουν την πάθηση και να επιμορφωθούν σχετικά. Μάθετε τι πυροδοτεί την κατάστασή σας ώστε να το αποφεύγετε. Αν σας συνταγογραφήσουν φαρμακευτική αγωγή, λάβετε την ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες ώστε να αυξήσετε την πίεση του αίματος και να αποφύγετε πιθανές επιβλαβείς επιπλοκές.

Και θυμηθείτε ότι είναι πάντα καλύτερα να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τις ανησυχίες σας σχετικά με τα επίπεδα της πίεσης σας και οποιαδήποτε συμπτώματα βιώσετε.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2018). Low blood pressure (hypotension). mayoclinic.com/health/low-blood-pressure/DS00590

2. Orthostatic hypotension. (2016) my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_orthostatic_hypotension

3. What is hypotension? (n.d.) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/hyp/