Καρκίνος

Καρκινικά κύτταρα: Πώς προφυλάσσονται από τη χημειοθεραπεία;

Πώς τα κακρινικά κύτταρα προφυλάσσονται από τη χημειοθεραπεία; Ανακαλύφθηκε ακόμα μια μέθοδος των καρκινικών κυττάρων να επιβιώνουν

Οι καρκινικοί όγκοι, προβαίνουν σε  διάφορα τεχνάσματα, για να επιβιώσουν, αναπτυχθούν, εξαπλωθούν και να αντισταθούν στις προσπάθειες μας να τα καταστρέψουμε.

Η επιστημονική κοινότητα, όμως, εξεπλάγη καθώς παρατήρησε ότι μερικά από τα καρκινικά κύτταρα, όταν πλήττονται από την χημειοθεραπεία, επιβιώνουν τρώγοντας άλλα γειτονικά κύτταρα. Την τακτική τους αυτή ονόμασαν «καννιβαλισμό των καρκινικών κυττάρων».

Η παρατήρηση αυτή των ερευνητών είναι πολύ πρόσφατη και φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Στο βίντεο αυτό, εστιάζεται ένα καρκινικό κύτταρο μαστού (σεσημασμένο με πράσινη φθορίζουσα χρωστική) που έχει υποβληθεί σε θεραπεία με χημικοθεραπευτικό φάρμακο. Το καρκινικό αυτό κύτταρο, φαίνεται ξεκάθαρα να παγιδεύει ένα γειτονικό κύτταρο (κόκκινο). Το καρκινικό κύτταρο που επέζησε αφού τεμαχίσει το γειτονικό του κύτταρο, το «διαμερίζει» σε ειδικά οργανίδια που ονομάζονται λυσοσώματα, τα οποία το «χωνεύουν», χάρη στα ειδικά ένζυμα που διαθέτουν, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανά, πάρα το γεγονός ότι η έκθεσή τους στη χημειοθεραπεία, θα έπρεπε να τα οδηγήσει στον κυτταρικό θάνατο.

Όταν η Tonnessen-Murray, μια μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο εργαστήριο του James Jackson, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης, είδε τη δράση αυτή, σχεδόν δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της. Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία έτρωγαν τα γειτονικά τους κύτταρα με αξιοσημείωτη συχνότητα.

Ποια θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εξήγηση για τη συμπεριφορά αυτή των καρκινικών κυττάρων;

Η πρώτη πιθανή εξήγηση που μπορεί να ερμηνεύσει  τη συμπεριφορά αυτή των καρκινικών κυττάρων είναι η προσπάθειά τους να αντισταθούν στη χημειοθεραπεία και να επιβιώσουν.  Ενώ βρίσκονται σε μια αδρανή κατάσταση, ο κανιβαλισμός τους με άλλα κύτταρα είναι ένας τρόπος, με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα, προσπαθούν να επιβιώσουν.

Στη μελέτη αυτή διεπιστώθη επίσης, ότι αυτές οι πράξεις κανιβαλισμού, των καρκινικών κυττάρων υπαγορεύονται από γενετικά προγράμματα, που μοιάζουν πολύ με αυτά των ανοσοκυττάρων, και ονομάζονται μακροφάγα*. Αυτά τα κύτταρα προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό, διασπώντας βακτηρία, ιούς και άλλα παθογόνα μικρόβια. Τα καρκινικά κύτταρα που έχουν αναπτύξει ανοχή στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα φαίνεται να έχουν παρόμοια δράση απέναντι στη χημειοθεραπεία, τρώγοντας τα γειτονικά τους κύτταρα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τις κανιβαλιστικές συμπεριφορές των κυττάρων θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπόσχεση, ως ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου. Αυτή είναι μια πιθανότητα που οι ερευνητές διερευνούν, αν και τονίζουν ότι η διακοπή των κυττάρων από αυτή τη πράξη επιβίωσης, παραμένει δύσκολη.

*Τα μακροφάγα βρίσκονται σε όλους τους ιστούς του σώματός μας και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας μετά την είσοδο που παθογόνου μικροβίου στον οργανισμό μας. Όταν ένα μικρόβιο εισχωρήσει στον οργανισμό μας τα μακροφάγα (φαγοκύτταρα των ιστών) αναγνωρίζουν το μικρόβιο, το ενσωματώνουν ή όπως λέγεται επιστημονικά φαγοκυτταρώνουν , το νεκρώνουν και εν τέλει το πέπτουν. Αφού γίνει η ενσωμάτωση του μικροβίου , το «φαγόσωμα» εισέρχεται στο κυτταροπλασμα του κυττάρου και στην επιφάνειά του προσκολλώνται τα λυσοσώματα και σχηματίζεται το φαγολυσώσωμα. Τα λυσοσώματα περιέχουν πολύ ισχυρά, δραστικά ένζυμα που σκοτώνουν τα μικρόβια. Τα δραστικά αυτά ένζυμα βρίσκονται αυστηρά μέσα στα λυσοσώματα ή  μέσα στα φαγολυσοσώματα (στην περίπτωση που υπάρχει μικρόβιο), διότι αν τα ένζυμα απελευθερωθούν στο κύτταρο θα το πέψουν και θα πεθάνει. Με αυτόν τον αυστηρό εντοπισμό τους προστατεύεται το ίδιο το φαγοκύτταρο από την ισχυρή αυτή δράση των ενζύμων των λυσοσωμάτων που φέρει.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Caught on Video: Cancer Cells in Act of Cannibalism https://directorsblog.nih.gov/2019/10/29/caught-on-video-cancer-cells-in-act-of-cannibalism/

Chemotherapy-induced senescent cancer cells engulf other cells to enhance their survival. Tonnessen-Murray CA, Frey WD, Rao SG, Shahbandi A, Ungerleider NA, Olayiwola JO, Murray LB, Vinson BT, Chrisey DB, Lord CJ, Jackson JG. J Cell Biol. 2019 Sep 17 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31530580

Ανοσολογία Γεωργίου Δημητρακόπουλου Ίδρυμα Ευγενίδου