Παιδί

Κούνια-παιδικό κρεββάτι: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στη μετάβαση;

Η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή για το παιδί σας, αλλά ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να διαχειριστείτε τη μετάβαση με την ελάχιστη δυνατή φασαρία.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να αλλάξετε την κούνια με ένα παιδικό κρεβάτι;

Τα περισσότερα παιδιά μετακινούνται από την κούνια στο κρεββάτι μεταξύ των ηλικιών 18 μηνών και 3½ ετών. Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος για να μετακινήσετε το παιδί σας, αλλά είναι μάλλον ασφαλέστερο να περιμένετε μέχρι να γίνουν 2 ετών.

Θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μετακινήσετε το παιδί σας σε κρεββάτι όταν:

 • Δεν χωράει άνετα στην κούνια
 • Έρχεται άλλο ένα μωρό (μετακινήστε το παιδί σας σε κρεβάτι τουλάχιστον 6 έως 8 εβδομάδες πριν από τη γέννηση του μωρού ή βάλτε το μωρό σε κούνια για μερικούς μήνες πριν μετακινήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας)
 • Προσπαθεί να σκαρφαλώσει από την κούνια
 • Εκπαιδεύονται στην τουαλέτα και πρέπει να πηγαίνουν εύκολα στην τουαλέτα

Πού πρέπει να κοιμάται το παιδί σας;

Τα κρεββάτια για νήπια είναι χαμηλά στο έδαφος, ώστε να μειώνουν τον κίνδυνο να πέσει το παιδί σας. Εάν χρησιμοποιείτε κρεββάτι ενηλίκων, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει χώρος μεταξύ του κρεββατιού και του τοίχου όπου το παιδί σας θα μπορούσε να πέσει ή να στριμωχτεί.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προστατευτικό κάγκελο κρεββατιού για να αποτρέψετε το παιδί σας να πέσει από το κρεββάτι. Βεβαιωθείτε ότι το κάγγκελο έχει τοποθετηθεί σωστά και ότι δεν υπάρχει κενό μεταξύ του στρώματος και του κάγκελου.

Μια άλλη ιδέα είναι να τοποθετήσετε το στρώμα στο πάτωμα ή να απλώσετε μαλακά υλικά δαπέδου γύρω από το κρεβάτι σε περίπτωση που πέσει το παιδί.

Ο χώρος ύπνου για όλα τα μικρά παιδιά πρέπει να είναι απαλλαγμένος από ακαταστασία από μαλακά παιχνίδια. Περιμένετε μέχρι το παιδί σας να γίνει 2 ετών πριν εισαγάγετε ένα μαξιλάρι για τον ύπνο.

Πώς να κάντε το σπίτι σας ασφαλές για το παιδί σας;

Τώρα που το παιδί σας βρίσκεται σε κρεββάτι, μπορεί να κινείται στο υπνοδωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές:

 1. Τοποθετήστε κλειδαριές ασφαλείας σε όλα τα παράθυρα – βεβαιωθείτε ότι τα κενά δεν είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί σας
 2. Στερεώστε τα βαριά έπιπλα στον τοίχο
 3. Βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα, τα υγρά καθαρισμού και οτιδήποτε μικρό που θα μπορούσαν να καταπιούν είναι εκτός εμβέλειας
 4. Κρατήστε τις ηλεκτρικές συσκευές μακριά και τοποθετήστε ασφάλειες στις πρίζες
 5. Χρησιμοποιήστε πόρτες ασφαλείας για μωρά ή κλειδώστε τις πόρτες για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε σκάλες αν δεν είναι ασφαλές να τις ανεβαίνουν ή να τις κατεβαίνουν χωρίς επίβλεψη
 6. Απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί σας, όπως καρέκλες και σκάλες

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται από μια κούνια σε ένα παιδικό κρεββάτι;

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ορισμένα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα σε ένα μεγάλο κρεββάτι, ενώ άλλα όχι. Συχνά είναι πιο δύσκολο για το πρώτο σας παιδί να κάνει τη μετάβαση απ’ ό,τι για τα παιδιά που θα έρθουν αργότερα. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί:

 • Τοποθετήστε το κρεββάτι στην ίδια θέση με την κούνια
 • Δώστε στο παιδί σας την ίδια κουβέρτα που χρησιμοποιούσε στην κούνια
 • Εμπλέξτε το παιδί σας στην επιλογή του νέου κρεββατιού και στο σχεδιασμό της μετακίνησης
 • Εισάγετε μια ρουτίνα ύπνου με λίγη ώρα ηρεμίας πριν από τον ύπνο
 • Αφήστε το παιδί σας να ανέβει στο κρεββάτι και να σηκώσει μόνο του τα σκεπάσματα
 • Πείτε στο παιδί σας ότι είστε περήφανοι για το γεγονός ότι μετακόμισε σε ένα μεγαλύτερο κρεββάτι

Ορισμένα παιδιά θα συνεχίσουν να σηκώνονται από το κρεββάτι. Πείτε τους ήρεμα να επιστρέψουν στο κρεβάτι τους και φύγετε από το δωμάτιο. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό αρκετές φορές μέχρι το παιδί σας να ηρεμήσει.