Υγεία Δέρματος

Λιπαρότητα μαλλιών: Τι την προκαλεί;

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλείται υπερβολική λιπαρότητα στα μαλλιά;

Τα λιπαρά μαλλιά αποτελούν αισθητικό πρόβλημα για αρκετούς ανθρώπους, καθώς δίνουν την αίσθηση ότι τα μαλλιά είναι βρώμικα και μερικές φορές είναι και η αιτία της τριχόπτωσης. Οι λόγοι που δημιουργείται εξαρχής η λιπαρότητα στην κεφαλή, καθώς και η αντιμετώπιση της αποτελεί μέχρι σήμερα αναπάντητο ερώτημα στους άνδρες και στις γυναίκες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτήν την κατάσταση.

Πώς προκύπτει η λιπαρότητα των μαλλιών;

Σε ολόκληρο το σώμα και συγκεκριμένα στο δέρμα, όπου υπάρχουν θύλακες της τρίχας υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες και κυρίως στην περιοχή του κεφαλιού που η πυκνότητα των τριχών είναι μεγαλύτερη, οι οποίοι παράγουν το σμήγμα. Το σμήγμα είναι μια λιπαρή ουσία (περιέχει λιπαρά οξέα) που είναι υπεύθυνη να κρατάει την τρίχα εύκαμπτη και το δέρμα υγιές. Πολλές φορές όμως είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε για λόγους κακής φροντίδας των μαλλιών, είτε λόγω άλλων συνθηκών, όπως η έντονη εφίδρωση από την ζέστη, παράγεται περισσότερο σμήγμα και κάνει τα μαλλιά υπερβολικά λιπαρά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αποφράσσει τον θύλακα της τρίχας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τριχόπτωση.

Ποιες είναι οι αιτίες μεγαλύτερης παραγωγής σμήγματος;

  1. Υπερβολική συχνότητα λουσίματος

Όταν λούζονται τα μαλλιά, το κεφάλι λαμβάνει το μήνυμα ότι πρέπει να προβεί σε μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος. Οπότε, όσο πιο συχνό το λούσιμο, τόσο πιο συχνή η παραγωγή σμήγματος. Το πολύ ζεστό νερό και οι νυχτερινές ώρες λουσίματος συμβάλουν στην μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος

2. Προϊόντα περιποίησης μαλλιών, σαμπουάν, κρέμες

Το σμήγμα είναι μια μορφή ελαίου και όπως είναι κατανοητό δεν απομακρύνεται εύκολα μόνο με τη χρήση νερού, καθώς συχνά απαιτούνται και ουσίες που περιέχονται σε ειδικά σαμπουάν. Συνεπώς, προϊόντα περιποίησης των μαλλιών, αλλά και σαμπουάν κακής ποιότητας και σύστασης συμβάλουν στην επιπλέον συσσώρευση του σμήγματος με τα άλλα έλαια των προϊόντων αυτών, διογκώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα

3.Ο τύπος μαλλιών και ορμονικές μεταβολές

Αναμενόμενο είναι να συναντά κανείς διαφορετικούς τύπους δέρματος και μαλλιών, όμως κάποιοι οργανισμοί παράγουν υπερβολικό σμήγμα γιατί είναι έτσι προγραμματισμένοι γονιδιακά. Αντίθετα, αν παρατηρηθεί έπειτα κάποια αλλαγή στην ποσότητα παραγωγής του σμήγματος είναι πιθανόν να πρόκειται για κάποια ορμονική αλλαγή ή διαταραχή που μπορεί να προέλθει και από την λήψη φαρμάκων ή και άλλους παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Πώς μπορεί να περιοριστεί η λιπαρότητα και το σμήγμα στους θύλακες της τρίχας;

1.Με την χρήση ειδικών σαμπουάν

Υπάρχουν πολλά σαμπουάν που περιέχουν ουσίες  που περιορίζουν το σμήγμα που βρίσκονται στην εχινάκια και στον ευκάλυπτο, καθώς υπάρχουν και σαμπουάν που περιέχουν σαλικυκλικό οξύ που διαλύει τις επιστρώσεις σμήγματος στο κεφάλι. Επίσης, συνίσταται η χρήση ξηρού σαμπουάν που απορροφά το σμήγμα και μειώνει αισθητά την λιπαρότητα στο δέρμα, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν και ακόμη σκόνη τάλκ για μωρά (baby powder) που έχει τις ίδιες ιδιότητες, αν και πολλές φορές σε σκουρόχρωμα μαλλιά μπορεί να κάνει αντιαισθητική την εμφάνισή τους.

2.Με την χρήση σπιτικών συνταγών για το λούσιμο

Η χρήση αιθέριων ελαίων αποτελεί μια καλή επιλογή, καθώς καθαρίζει τους πόρους και την επιφάνεια του δέρματος μαλακώνοντας και σπάζοντας το σμήγμα. Προτείνεται  το μινθέλαιο και εκχύλισμα τσαγιού. Η χρήση του μηλόξυδου είναι επίσης αποτελεσματική για τους ίδιους λόγους, καθώς και για την αλλαγή του ph του δέρματος. Η χρήση αλόης, τέλος, αποτελεί μια ακόμη καλή επιλογή, καθώς καθαρίζει το δέρμα από το σμήγμα και ευνοεί την καλή του λειτουργία.

3.Αποφυγή σεσουάρ, βούρτσας και προϊόντων στάιλινγκ

Πρέπει να αποφευχθεί επιπλέον καταπόνηση, όπως η χρήση στεγνωτήρα μαλλιών καθώς το κεφάλι είναι ευαίσθητο και η επιπλέον θερμότητα προκαλεί εφίδρωση και επιπλέον παραγωγή σμήγματος. Η υπερβολική χρήση βούρτσας μεταφέρει το σμήγμα σε όλους τους θύλακες της τρίχας και πρέπει να αποφευχθεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αρκεί μόνο το χτένισμα για να δείχνουν περιποιημένα τα μαλλιά. Τα προϊόντα στάιλινγκ μπορεί να κάνουν τα μαλλιά να δείχνουν λιπαρά ή να προκαλέσουν παραπάνω έκκριση σμήγματος. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις και μείωση του σμήγματος καλό είναι να διενεργηθούν εξετάσεις και να επιμεληθεί του θέματος  δερματολόγος.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved