Άσκηση και Υγεία

Μπορεί η καθημερινή άσκηση να προκαλέσει προβλήματα;

Η γυμναστική αποτελεί μια ευχάριστη και απαραίτητη για την υγεία δραστηριότητα που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Προσφέρει καλή σωματική και ψυχική υγεία, εκκρίνονται ορμόνες που δημιουργούν καλύτερη διάθεση, το σώμα αναπτύσσει μύες, το σωματικό βάρος μειώνεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ενέργεια και η ζωντάνια. Αρκετοί όμως είναι εκείνοι που, όντας εθισμένοι στα πολλαπλά οφέλη της άσκησης, γυμνάζονται έντονα πολλές ώρες καθημερινά και καταπονούν υπερβολικά το σώμα τους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μια σειράς προβλημάτων. Έτσι προκύπτει το ερώτημα: πόσο τακτικά πρέπει κάποιος να γυμνάζεται και πόσο πρέπει να διαρκεί κάθε προπόνηση;

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια της γυμναστικής;

Το ιδανικό, σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κολούμπια, είναι να γυμνάζεται κάποιος περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα ή 75 λεπτά αν είναι πολύ έντονη η γυμναστική. Θεωρούν ότι περίπου 30 -45 λεπτά ημερησίως είναι αρκετά για την εκγύμναση και ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβαρύνεται το σώμα. Πιο συγκεκριμένα, επειδή η άσκηση προκαλεί μια μορφή καταστροφής των μυικών ινών που έπειτα επουλώνονται και, σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες και άλλα συστατικά από την διατροφή, δημιουργούν μετέπειτα την αύξηση της μυϊκής μάζας, προτείνεται να παρεμβάλλεται στο πρόγραμμα εκγύμνασης μία τουλάχιστον ημέρα πλήρους ξεκούρασης. Επιπλέον, για τη βέλτιστη μυϊκή ανάπτυξη προτείνεται εκγύμναση διαφορετικής μυϊκής ομάδας κάθε μέρα σε διάστημα 3 ημερών δίνοντας έτσι στον οργανισμό την δυνατότητα καλύτερης αποκατάστασης.

Παρενέργειες από την υπερπροπόνηση

Η προπόνηση συνδέεται με την έκκριση ντοπαμίνης, της ορμόνης η οποία σχετίζεται με την ανταμοιβή. Ως συνέπεια, αυτή η ορμόνη δημιουργεί μια μορφή εθισμού προκαλώντας την επιθυμία για ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη περισσότερη γυμναστική. Η εθιστική αυτή κατάσταση προκαλεί κούραση και εξασθένιση στον οργανισμό, που συνήθως συνοδεύεται από πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, τραυματισμούς, αδυναμία λόγω εξάντλησης των θρεπτικών στοιχείων του οργανισμού, κράμπες, οστικούς πόνους και προβλήματα στους χόνδρους των αρθρώσεων. Η υπερβολική γυμναστική δεν θα επιφέρει περαιτέρω αποτελέσματα.

Με ποιο τρόπο είναι καλύτερα να γυμνάζεστε

Εκτός από την χρονική διάρκεια που αφιερώνει κανείς στην εκγύμναση, πολύ σημαντικό ρόλο έχει και το σύστημα εκγύμνασης που εφαρμόζεται για να μην προκύψουν προβλήματα ανάλογα της υπερπροπόνησης.Ένα επιτυχημένο σύστημα εκγύμνασης πρέπει να συνδυάζει :

  • ασκήσεις ενδυνάμωσης, με βάρη ή κυκλικές ασκήσεις που δυναμώνουν τις κεντρικές μυϊκές ομάδες.
  • ασκήσεις αντοχής, που βελτιώνουν την αναπνοή και την απόδοση του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως το τρέξιμο και το κολύμπι
  • ασκήσεις ισορροπίας, που βελτιώνουν την συνολική κίνηση του σώματος, όπως η γιόγκα
  • ασκήσεις ευελιξίας, που δημιουργούν ευεξία στις αρθρώσεις και το σώμα

Συνεπώς ένας συνδυασμός των ανωτέρω θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα τονώσει το μυϊκό σύστημα και θα αποδώσει την καλύτερη δυνατή βελτίωση, ενώ ταυτόχρονα το άτομο θα βιώσει αίσθημα χαλάρωσης , ευεξίας και διαύγειας. Επιπλέον, μέσω της γυμναστικής θα περιοριστούν οι πιθανότητες να εκδηλωθούν νόσοι, όπως υπέρταση, τύποι καρκίνου, διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές νόσοι, κατάθλιψη και αρθρίτιδα.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved