Τι αισθάνεσαι;

Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Μπορεί η μαγνητική τομογραφία να προβλέψει πόσο έξυπνα θα γίνουν τα παιδιά σας;

Νέα πρωτοποριακή μέθοδος για την πρόβλεψη της ‘ρευστής νοημοσύνης’

Ομάδα ερευνητών του Skoltech Center for Computational and Data-Intensive Science and Engineering κατέκτησε την τέταρτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό πρόβλεψης ευφυίας και πιο συγκεκριμένα της ‘ρευστής νοημοσύνης’ που δεν έχει σχέση με τις επίκτητες ικανότητες ή γνώσεις, αλλά με βιολογικούς παράγοντες, δομές και έμφυτες ικανότητες. Για τον σκοπό αυτόν οι ερευνητές του κέντρου χρησιμοποίησαν πρωτοποριακές μεθόδους ώστε να καταφέρουν να βγάλουν εις πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στο Adolescent Brain Cognitive Development Neurocognitive Prediction.

Η πρώτη μεγάλη έρευνα για την μαγνητική τομογραφία και τη νοημοσύνη

To 2013 το US National Institutes of Health (NIH) πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη έρευνα σε αυτό το είδος για να  διαπιστώσει αν οι εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων, τα χόμπι τους και οι συνήθειες τους επηρέαζαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η μαγνητική τομογραφία (Magnetic Resonance Imaging) ή MRI είναι μια συνηθισμένη εξέταση που γίνεται για να ληφθούν εικόνες από τα ανθρώπινα όργανα και τους ιστούς.

Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν τα επίπεδα της ευφυίας μπορούν να προβλεφθούν από τις εικόνες που θα λάμβαναν από τη μαγνητική τομογραφία και για αυτόν τον λόγο συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 11.000 μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου παιδιών ηλικίας 9 με 10 ετών.

Οι συμμετάσχοντες στο πρότζεκτ έπρεπε να αναπτύξουν ένα μοντέλο πρόβλεψης νοημοσύνης που να σχετίζεται με τις εικόνες αυτές. Οι ερευνητές της προαναφερθείσας ομάδας χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης και εξειδικευμένες μεθόδους ανάλυσης των στοιχείων της μαγνητικής τομογραφίας.

Στην πρόσφατη μελέτη τους οι ίδιοι ερευνητές εστίασαν στο να προσπαθήσουν να προβλέψουν το επίπεδο της νοημοσύνης ή όπως ονομάζεται την ‘ρευστή νοημοσύνη’ η οποία χαρακτηρίζει τις βιολογικές ικανότητες του νευρικού συστήματος και δεν έχει σχέση με τις επίκτητες κανονικότητες ή γνώσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βοήθησαν στο να βρεθεί ο συσχετισμός μεταξύ της ‘ρευστής νοημοσύνης’ και της ανατομίας του εγκεφάλου. Η μέθοδος αποδείχθηκε αποτελεσματική και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται.

 

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can MRI predict intelligence levels in children? neurosciencenews.com/mri-child-intelligence-15340/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι