Διατροφή

Μπορεί να είναι βλαβερή η δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι;

Τι είναι η δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι;

Αν και πολλές γυναίκες θεωρούν πως η δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι έχει τα πιο θεαματικά αποτελέσματα και οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί και προειδοποιούν πως αυτού του είδους οι δίαιτες ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία αν εφαρμοστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσοι ακολουθούν τη δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι καταναλώνουν συνήθως ένα ρόφημα που έχει ως βάση το χυμό του λεμονιού- είτε σκέτο αραιωμένο με νερό, είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα-για μια ή δύο εβδομάδες, ενώ δεν καταναλώνουν στερεά τροφή. Ο σκοπός της δίαιτας είναι πρωτίστως να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και στη  συνέχεια να προκαλέσει άμεση απώλεια βάρους.

Η αποτοξίνωση αυτή υποτίθεται οδηγεί στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος από τις τοξίνες, στον καθαρισμό του συκωτιού και τέλος, στην βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και στην ενίσχυση της λάμψης του προσώπου. Παρά όμως τους υπέρμαχους της συγκεκριμένης δίαιτας, οι ειδικοί δεν δείχνουν να έχουν πειστεί για τα οφέλη της.

Πώς αποτοξινώνεται το ανθρώπινο σώμα;

Το σώμα έχει την ικανότητα να απομακρύνει από μόνο του τις τοξίνες και τις βλαβερές ουσίες, όπως το αλκοόλ, τα χημικά ή τα βλαβερά συστατικά προϊόντων, τις επιβλαβείς ουσίες του περιβάλλοντος και τα κατάλοιπα των προϊόντων καθαρισμού. Το έντερο απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή που καταναλώνει ο άνθρωπος και στη συνέχεια τα διοχετεύει στον οργανισμό μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ τα επιπλέον συστατικά που δεν μπορεί να τα απορροφήσει ή να τα χρησιμοποιήσει, τα αποβάλλει.

Το ήπαρ είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα φιλτραρίσματος ουσιών του σώματος και βοηθά να αποβληθούν οι τοξίνες, καθαρίζει το αίμα και μεταβολίζει τα φάρμακα. Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα ώστε να απομακρύνουν τυχόν ακαθαρσίες και φροντίζουν ώστε το σώμα να διαθέτει αρκετό νερό. Τέλος, οι πνεύμονες απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από το αίμα και με την εκπνοή το διοχετευτούν στο περιβάλλον.

Γιατί δεν βοηθά η αποτοξίνωση με το λεμόνι….

Η δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι δεν βοήθησε καμία από τις παραπάνω λειτουργίες του οργανισμού έπειτα από έρευνες που έκαναν ειδικοί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να τις υπονομεύσει όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Η δίαιτα αυτή αποκλείει σχεδόν τα πάντα από τη διατροφή και έχει ελάχιστες θερμίδες. Χωρίς μια ισορροπημένη διατροφή το σώμα δεν μπορεί να λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Τέλος, η παραπάνω δίαιτα αποτοξίνωσης δεν περιλαμβάνει φυτικές ίνες, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη, βοηθώντας στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Χωρίς φυτικές ίνες το έντερο δεν μπορεί να απομακρύνει το ίδιο αποτελεσματικά τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες από τον οργανισμό, άρα μια δίαιτα όπως αυτή φτωχή σε φυτικές ίνες δε δείχνει να υποστηρίζει την αποτοξίνωση του οργανισμού.

…και σε ποιες περιπτώσεις είναι οφέλιμη

Από την άλλη, η συγκεκριμένη δίαιτα οδήγησε σε γρήγορη απώλεια βάρους τις γυναίκες που την ακολούθησαν. Αυτή η απώλεια βάρους σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία καθώς η παχυσαρκία συνδέεται με πλήθος ασθενειών. Όμως, η απώλεια βάρους, τονίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να γίνεται με αργό και σταθερό ρυθμό, αποφεύγοντας τις στερητικές δίαιτες και τις δίαιτες αποκλεισμού ομάδων τροφών. Τέλος, ένα ακόμη πλεονέκτημα που δείχνει να έχει η συγκεκριμένη δίαιτα αποτοξίνωσης είναι η μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης C που περιέχουν τα λεμόνια που είναι ευεργετική για τον οργανισμό καθώς έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

“Detoxes” and “Cleanses”: What You Need To Know nccih.nih.gov/health/detoxes-cleanses

Detoxing Your Liver: Fact Versus Fiction hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction

Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531715000676