Πρόληψη και θεραπεία

Νέο πείραμα υπόσχεται αναζωογόνηση των ηπατικών κυττάρων στο κοντινό μέλλον

Το ήπαρ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αδένες του σώματος και έχει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς είναι το όργανο που φιλτράρει τις τοξίνες στον οργανισμό, βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών, την παραγωγή χοληστερόλης, καθώς και αρκετών άλλων λειτουργιών.

Τα κύτταρα Kupffer και ο ρόλος τους στην λειτουργία του ήπατος

Τα κύτταρα Kupffer προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα, απομακρύνουν τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια και ρυθμίζουν τα επίπεδα του σιδήρου. Στο ήπαρ τα μακροφάγα κύτταρα Kupffer αναγνωρίζουν και  καταστρέφουν τους εισβολείς απαλλάσσοντας τον οργανισμό από παθογόνους οργανισμούς και κυτταρικά απόβλητα.

Νέο πείραμα για την αναζωογόνηση των ανοσοποιητικών λειτουργιών

Ο Cristopher Glass και η ερευνητική του ομάδα από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο προσπάθησαν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό μηχανισμό του ήπατος με την προσθήκη μονοκυττάρων τα οποία φέρουν γενετικό προγραμματισμό να προσαρμόζονται στις λειτουργίες των γειτονικών κυττάρων και κατά συνέπεια με αυτό το τρόπο επιτύχουν την μετατροπή τους σε μακροφάγα κύτταρα Kupffer.

Η δοκιμή έγινε αρχικά σε ποντίκια από τα οποία αφαιρέθηκαν αρχικά όλα τα κύτταρα Kupffer για να διερευνήσουν αν το οργανικό σύστημα θα προάγει την δημιουργία νέων αντίστοιχων κυττάρων. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα που βρίσκονται στα αιμοφόρα αγγεία του ήπατος, στο σημείο που βρίσκονται και τα κύτταρα Kupffer, εκπέμπουν βιοχημικά σήματα κινδύνου όταν γειτονικά κύτταρα εξαφανιστούν.

Ποιο είναι το συμπέρασμα των ερευνητών

Οι ερευνητές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ερευνών, αλλά τα συμπεράσματα τους είναι ενθαρρυντικά. Προσπαθώντας να αναλύσουν τις λειτουργίες και της δυνατότητες των κυττάρων, βελτιώνοντας τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, βρίσκονται μπροστά σε νέα στοιχεία που χρειάζονται χρόνο για να οδηγήσουν σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όμως αυτό που αποδέχονται είναι ότι ίσως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι δυνατή η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος  και η αντιμετώπιση πολλών νόσων, όπως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα που πλήττει περίπου το 3-12 % του πληθυσμού.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved