Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία, Σεξουαλική Υγεία

Ο ιός HPV υπεύθυνος για αρκετές μορφές καρκίνου

Είναι επικίνδυνος ο ιός HPV;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν πως ένας συνηθισμένος ιός μπορεί να προκαλέσει αρκετές μορφές καρκίνου όπως καρκίνο του τραχήλου, του λάρυγγα, του στόματος, του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Ο λόγος φυσικά για τον ιό HPV, γνωστός στους περισσότερους ως ‘ιός των κονδυλωμάτων’.

Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστή στους γιατρούς η σχέση του συγκεκριμένου ιού με διάφορους τύπους καρκίνου, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως είναι πολύ διαδεδομένος στη χώρα μας, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών πάσχουν από αυτόν. οι περισσότερες μάλιστα το ανακαλύπτουν τυχαία κατά τη διάρκεια της τυπικής ετήσιας επίσκεψης στον γυναικολόγο τους αφού ορισμένες φορές δεν έχει εμφανή συμπτώματα και μπορεί να ανιχνευτεί μόνο μέσω του τεστ ΠΑΠ.

Πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ιός για την εμφάνιση καρκίνου;

Σύμφωνα με το CDC o HPV προκαλεί ετησίως 44.000 καρκίνους σε άντρες και σε γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον ιό και στον καρκίνο καθώς υπάρχει ειδικό εμβόλιο κατά του ιού που μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. Άλλωστε από την περίοδο που αυτό εγκρίθηκε το 2006 μέχρι σήμερα τα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό και τα ποσοστά των καρκίνων εξαιτίας του HPV έχουν παρουσιάσει δραματική μείωση.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα

Δυστυχώς ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που αρνούνται να το κάνουν καθώς έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια του.Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν πως είναι απόλυτα ασφαλές και πρεπει όλα τα νέα κορίτσια να εμβολιαστούν καθώς σώζει ζωές. Στην χώρα μας είναι υποχρεωτικό και γίνεται στα κορίτσια περίπου στην ηλικία των 12 ετών.

Τι έδειξε νέα έρευνα

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics εξέτασε το κατά πόσο είναι ενημερωμένοι 62οο ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σχέση του HPV με τον καρκίνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα δύο τρίτα των γυναικών και το ένα τρίτο των αντρών ηλικίας 18 με 26 ετών γνώριζε πως ο ιός ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου.Το 80%των γυναικών και το 75%των αντρών ηλικίας 18-26 ήξερε πως υπάρχει σχέση μεταξύ του ιού και των καρκίνων του στόματος, του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων.Όμως μεταξύ των ενηλίκων αντρών και γυναικών άλλων ηλικιακών ομάδων ποσοστό μεγαλύτερο του 70% δεν γνώριζε ότι ο ιός συνδέεται με καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του πρωκτού και των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Αν έχετε παιδιά που πλησιάζουν την εφηβεία θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας ενημερώσει για το εμβόλιο και για άλλους τρόπους προστασίας από τον ιό, ενώ αν είστε γυναίκα και δεν έχετε κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να μην αμελείτε το ετήσιο τεστ ΠΑΠ.

 

 

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι