Καρκίνος

Διάγνωση καρκίνου προστάτη: Ο συνδυασμός τεχνικών βιοψίας μειώνει την πιθανότητα εσφαλμένης διάγνωσης

Είναι αξιόπιστες οι βιοψίες του καρκίνου του προστάτη;

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτη είναι η συστηματική βιοψία. Ωστόσο, μερικές φορές δεν βρίσκει τους όγκους και μπορεί να ταξινομήσει εσφαλμένα τον καρκίνο, θεωρώντας τον είτε περισσότερο, είτε λιγότερο επιθετικό από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Πώς γίνεται η συστηματική βιοψία;

Κατά τη συστηματική βιοψία, ο γιατρός λαμβάνει 12 ομοιόμορφα απομακρυσμένα δείγματα του προστάτη, που ονομάζονται πυρήνες και ελέγχει τον αδένα με υπερήχους.

Είναι αποτελεσματική η βιοψία στοχοθετημένης μαγνητικής τομογραφίας;

Μια νέα μέθοδος που ονομάζεται βιοψία με στοχοθετημένη μαγνητική τομογραφία, καθοδηγεί τους γιατρούς σχετικά με ύποπτες ανωμαλίες στον προστάτη. Οι ενδείξεις που προκύπτουν, δείχνουν ότι πρόκειται για καλύτερη μέθοδο ανίχνευσης επιθετικών όγκων υψηλής ποιότητας, οι οποίοι χρειάζονται άμεση θεραπεία.

Αυτές οι βιοψίες απαιτούν από τους γιατρούς να κάνουν πρώτα μια μαγνητική τομογραφία του προστάτη. Στη συνέχεια, το λογισμικό του υπολογιστή συγχωνεύει τη σάρωση της μαγνητικής τομογραφίας υψηλής ανάλυσης, με τις εικόνες του υπερήχου, οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της βιοψίας. Δεδομένου όμως, ότι οι γιατροί λαμβάνουν δείγματα μόνο από τα σημεία που η μαγνητική τομογραφία δείχνει πιθανές ενδείξεις καρκίνου, λαμβάνουν ταυτόχρονα και λιγότερους πυρήνες.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι συστηματικές βιοψίες πρέπει να αντικατασταθούν από την στοχοθετημένη μαγνητική τομογραφία, παρόλο που απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού και σήμερα διατίθεται μόνο σε μεγάλα ακαδημαϊκά κέντρα καρκίνου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για μείωση της διαγνωστικής αβεβαιότητας;

Όπως υπογραμμίζουν τα νέα στοιχεία, ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση της διαγνωστικής αβεβαιότητας, είναι η ταυτόχρονη λήψη και των δύο βιοψιών. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στη Bethesda, Maryland.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 2.103 άνδρες με ύποπτο καρκίνο του προστάτη, βάσει μη φυσιολογικών μετρήσεων στον προσυμπτωματικό έλεγχο (PSA) και βάσει μη φυσιολογικών ψηφιακών ορθικών εξετάσεων. Ο καθένας έκανε βιοψία με στοχοθετημένη μαγνητική τομογραφία, ακολουθούμενη αμέσως από συστηματική βιοψία. Ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε 1.312 άνδρες, ενώ οι 404 από αυτούς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Οι ερευνητές ήθελαν να συγκρίνουν τις δύο μεθόδους βιοψίας, όσον αφορά την εύρεση του καρκίνου και το αν τον ταξινομούν σωστά ως υψηλού ή χαμηλού βαθμού. Τα δείγματα του προστάτη που αφαιρέθηκαν με χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα.

Όπως αποδείχθηκε, περισσότεροι από 208 καρκίνοι εντοπίστηκαν με τον συνδυασμό και των δύο βιοψιών, παρά με την χρήση της συστηματικής βιοψίας μόνο. Οι 59 από τους επιπλέον καρκίνους, ανήκαν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Οι βιοψίες με στοχοθετημένη μαγνητική τομογραφία, ανίχνευσαν το 91% των καρκίνων υψηλού κινδύνου που αναγνωρίστηκαν και από τις δύο τεχνικές.

Ωστόσο, σημειώθηκαν και εσφαλμένες διαγνώσεις: 123 άνδρες που αναφέρθηκαν από τις βιοψίες στοχευμένης μαγνητικής τομογραφίας ως ασθενείς με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου, είχαν στην πραγματικότητα ασθένεια ενδιάμεσου κινδύνου. Επίσης, 41 άνδρες, οι οποίοι, ταξινομήθηκαν από την στοχευμένη μαγνητική τομογραφία ως ασθενείς με όγκους χαμηλού ή ενδιάμεσου κινδύνου, είχαν στην πραγματικότητα καρκίνο υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές τόνισαν στα συμπεράσματα τους ότι η συνδυασμένη βιοψία έχει υψηλή προγνωστική αξία, μειώνει την πιθανότητα εσφαλμένης διάγνωσης και πρέπει να μεταφράζεται ως «μειωμένη διαγνωστική αβεβαιότητα».

Σημαντικότητα μελέτης

Σύμφωνα με τον Δρ Marc Garnick, καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, «Αυτή είναι μια σημαντική μελέτη, καθώς προσθέτει σημαντικά στη συνεχιζόμενη εξέλιξη της ταυτοποίησης των ρόλων και των περιορισμών, τόσο παραδοσιακών συστηματικών βιοψιών και των βιοψιών μαγνητικής τομογραφίας, όσο και του συνδυασμού των δύο μεθόδων».


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Combining different biopsies limits uncertainty in prostate cancer diagnosis https://www.health.harvard.edu/blog/combining-different-biopsies-limits-uncertainty-in-prostate-cancer-diagnosis-2020052619938

Diagnostic Accuracy of Multi-Parametric MRI and TRUS Biopsy in Prostate Cancer (PROMIS): A Paired Validating Confirmatory Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28110982/

Newer drugs are improving survival for men with metastatic prostate cancer https://www.health.harvard.edu/blog/newer-drugs-metastatic-prostate-cancer-2018013113196

Combination hormonal therapy boosts survival in men with aggressive prostate cancer https://www.health.harvard.edu/blog/combination-hormonal-therapy-boosts-survival-men-aggressive-prostate-cancer-201707032558