Υγεία των δοντιών

Οδοντικό νήμα: Πώς να το χρησιμοποιείτε σωστά

Η χρήση οδοντικού νήματος, πέραν από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, είναι μια συνήθεια που συμβάλλει σημαντικά στην καλή στοματική υγιεινή, καθώς απομακρύνει τα τρόφιμα που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια και μεταξύ ούλων και δοντιών, γεγονός που αυτόματα μειώνει την ποσότητα της πλάκας και των βακτηρίων που συσσωρεύονται στο στόμα. Η πλάκα, είναι μια κολλώδης ουσία που συσσωρεύεται γύρω από τα δόντια και ευθύνεται για διάφορες παθήσεις των ούλων.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε σωστά το οδοντικό νήμα;

Για να είναι αποτελεσματική η χρήση του οδοντικού νήματος, πρέπει να τοποθετείται σωστά ανάμεσα στα δόντια, καθώς ο ακατάλληλος τρόπος χρήσης μπορεί να βλάψει τα δόντια και τα ούλα. Πιο κάτω περιγράφεται ο σωστός τρόπος χρήσης του οδοντικού νήματος.

Α) Οδηγίες καθαρισμού με κανονικό νήμα

 • Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα μήκους 18-24 ιντσών.
 • Κρατήστε το σωστά περιστρέφοντας το μεγαλύτερο του μέρος γύρω από τα δύο μεσαία σας δάκτυλα και αφήστε 1-2 ίντσες νήματος για χρήση στα δόντια.
 • Κρατήστε το νήμα τεντωμένο με τους αντίχειρες και τα δάκτυλα σας.
 • Τοποθετήστε το ανάμεσα σε δύο δόντια.
 • Μετακινήστε απαλά το νήμα προς τα πάνω και προς τα κάτω, τρίβοντας το και από τις δύο πλευρές κάθε δοντιού.
 • Μην αφήνετε το νήμα να γλιστράει πάνω στα ούλα σας γιατί μπορεί να τα μολύνετε ή να τα γρατσουνίσετε.
 • Όταν το νήμα φτάνει κοντά στα ούλα σας, καμπυλώστε το στη βάση του δοντιού σας ώστε να σχηματίζει το γράμμα C. Αυτό επιτρέπει στο νήμα να εισέλθει στο διάστημα μεταξύ των ούλων και του δοντιού σας και να αφαιρέσει την πλάκα.
 • Επαναλάβετε την διαδικασία σε όλα σας τα δόντια, αλλά χρησιμοποιήστε καθαρό τμήμα νήματος για κάθε δόντι.

Β) Οδηγίες χρήσης νήματος για άτομα με οδοντικά σιδεράκια

 • Χρησιμοποιείστε 18 – 24 ίντσες κερωμένο οδοντικό νήμα κατά προτίμηση ή κανονικό.
 • Σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη για να είστε σίγουροι ότι το νήμα τοποθετείται σωστά και δεν εισέρχεται σε περιοχές που επηρεάζονται τα σιδεράκια.
 • Τοποθετήστε το νήμα ανάμεσα στο δόντι και το σιδεράκι.
 • Περιστρέψτε τα άκρα του γύρω από τα δάχτυλα σας.
 • Πιέστε το ανάμεσα σε δύο δόντια όσο πιο απαλά μπορείτε.
 • Μετακινήστε το προς τα πάνω και προς τα κάτω κατά μήκος των πλευρών και των δύο δοντιών ανάμεσα στα οποία είναι τοποθετημένο.
 • Όταν καθαρίζετε τα πάνω δόντια, προσπαθήστε να δημιουργείτε ένα ανάποδο U με το νήμα. Για να το κάνετε αυτό ανεβάστε το νήμα στην πλευρά του ενός δοντιού μέχρι να φτάσει στην γραμμή του οδοντικού σύρματος και κατεβάστε το προς τα κάτω από την πλευρά του άλλου δοντιού.
 • Αφαιρέστε απαλά το νήμα. Να είστε προσεκτικοί με τα πίσω οδοντικά σύρματα. Αποφύγετε να τραβήξετε απότομα το νήμα από τα δόντια σας, διότι μπορεί να βγάλετε κάποιο σιδεράκι.
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία σε όλα σας τα δόντια χρησιμοποιώντας καθαρό τμήμα νήματος για κάθε δόντι.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα καθαρισμού των δοντιών τους, κατά την οποία πρώτα βουρτσίζουν τα δόντια τους και ακολούθως χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος. Το οδοντικό νήμα αφαιρεί την πλάκα και τα τρόφιμα που είναι κολλημένα ανάμεσα στα δόντια και τα αφήνει στο στόμα. Ακολούθως το βούρτσισμα έρχεται για να απομακρύνει αυτά τα υπολείμματα από το στόμα. Εάν κάποιος βουρτσίζει τα δόντια του και μετά χρησιμοποιεί το νήμα, η πλάκα και τα υπολείμματα παραμένουν στο στόμα μέχρι την επόμενη φορά που θα πλύνει τα δόντια του, κάτι που είναι επιβλαβές για την στοματική υγεία.

Ποια είδη οδοντικού νήματος υπάρχουν; Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Υπάρχουν διάφορα είδη οδοντικού νήματος, όπως θα δούμε πιο κάτω, αλλά το ποιο είναι καλύτερο για τον καθένα εξαρτάται από τις προτιμήσεις του, την περίσταση, το μέγεθος του χώρου που υπάρχει ανάμεσα στα δόντια του και από το αν έχει σιδεράκια ή γέφυρες.

 • Οδοντιατρική ταινία. Αυτό το οδοντικό νήμα είναι πιο πλατύ και επίπεδο και είναι πιο εύχρηστο, κυρίως, από όσους έχουν μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια τους.
 • Τυποποιημένο νήμα. Το τυποποιημένο νήμα είναι στην ουσία ένα λεπτό νάιλον που χωρά ανάμεσα στα δόντια και χρησιμοποιείται συνήθως από όσους φοράνε σιδεράκια ή έχουν μικρά κενά ανάμεσα στα δόντια τους. Αυτός ο τύπος νήματος έρχεται σε τρεις εκδόσεις: αρωματισμένο νήμα, άοσμο νήμα και κερωμένο νήμα. Το κερωμένο νήμα είναι πολύ βοηθητικό για όσους φοράνε σιδεράκια.
 • Σούπερ νήματα. Αυτός ο τύπος νημάτων είναι πολύ βοηθητικός για άτομα με γέφυρες, μικρά κενά ανάμεσα στα δόντια και σιδεράκια. Έρχεται σε τρία διαφορετικά είδη: κανονικό νήμα με σκληρό άκρο που διευκολύνει τα άτομα με σιδεράκια στον καθαρισμό του κάτω μέρους των οδοντικών συρμάτων, κανονικό νήμα που εξαλείφει την πλάκα κοντά στα ούλα και σπαγκοτό νήμα για καλύτερο καθαρισμό γύρω από τα σιδεράκια.

Να θυμάστε πως αν δυσκολεύεστε να χρησιμοποιήσετε οδοντικά νήματα, ειδικά εάν έχετε σιδεράκια, υπάρχουν ηλεκτρικά πτερύγια νερού, τα οποία ρίχνουν νερό με πίεση πάνω στα δόντια και μπορούν να αφαιρέσουν αποτελεσματικά πλάκα και υπολείμματα τροφίμων.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved