Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Οι διπλές μάσκες μας προστατεύουν περισσότερο από τη μία;

Ορισμένοι πολιτικοί, υγειονομικό προσωπικό και κάποιοι από τους πολίτες φαίνεται να φορούν διπλές μάσκες στο πρόσωπο στην προσπάθειά τους να προστατευθούν από μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό. Γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα στον κόσμο κατά πόσο η διπλή μάσκα προστατεύει περισσότερο από μια πιθανή μόλυνση. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι ο κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες Anthony Fauci έχει συστήσει στους Αμερικανούς να φορούν διπλές μάσκες. Επίσης, στο πλαίσιο της σειράς συνομιλιών Twitter #AskReuters, το Reuters συγκέντρωσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον κοροναϊό, συμπεριλαμβανομένου του ποιον θεωρούν «σωστό» τρόπο να φορούν μάσκες προσώπου. Οι γιατροί, καθώς και οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, στο ερώτημα αυτό δήλωσαν ότι οποιαδήποτε προστασία είναι καλύτερη από καμία. Μάλιστα έδωσαν περισσότερη έμφαση στο να τοποθετείται σωστά τη μάσκα, παρά στο να φοράμε δύο. Το σωστό είδος μάσκας είναι… αυτό που καλύπτει μύτη και στόμα και θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην επίτευξη αυτού του στόχου, παρά στο να ανησυχούμε για διπλή κάλυψη. Αυτό κρίνεται απολύτως σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων δεν φοράει σωστά τη μάσκα του, την πιάνει με τα χέρια από το μπροστινό μέρος και κινδυνεύει με τους χειρισμούς του να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης ή/και μετάδοσης του ιού.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη χρήση μάσκας που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Περιβάλλον αυξημένου κινδύνου

Σύμφωνα με τον Δρ Josh Schiffer, καθηγητή στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Fred Hutchinson, ο τύπος και ο αριθμός των μασκών που χρειάζεστε θα εξαρτηθεί από το πού πηγαίνετε. Σε πολυσύχναστους χώρους με έντονο συγχρωτισμό αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Μία υφασμάτινη μάσκα μπορεί να είναι αρκετή όταν βγαίνουμε βόλτα με το κατοικίδιό μας ή για περπάτημα σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά θα πρέπει να φοράμε μάσκες FFP2,KN95, N95 ή διπλή μάσκα όταν πηγαίνετε στο γραφείο, για ψώνια, σε νοσοκομεία ή κλινικές.

Υλικό της μάσκας

Ο Lawrence Gostin, διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής και Παγκόσμιας Νομοθεσίας Υγείας του O’Neill στο Πανεπιστήμιο Georgetown δηλώνει ότι όλες οι μάσκες αν φορεθούν σωστά είναι αποτελεσματικές!  Αλλά το υλικό και η εφαρμογή μιας μάσκας μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη διαφορά από τον αριθμό μασκών που θα φορέσει κάποιος.

Η διπλή κάλυψη είναι ασαφής διενέργεια επειδή δεν ξέρουμε για τι είδους υλικό μάσκας μιλάμε και φυσικά για το αν τοποθετείται σωστά.  Οι ειδικοί σημειώνουν ότι χειρουργικές μάσκες και οι KN95 έχουν καλύτερη απόδοση. Μια αποτελεσματική μάσκα προσώπου πρέπει να έχει πολλαπλά στρώματα. Ο CDC συνιστά τη χρήση μάσκας προσώπου με δύο έως τρία στρώματα, όπως δηλώνει ο Dr. Raed Dweik, πρόεδρος του Αναπνευστικού Ινστιτούτου της Κλινικής του Κλίβελαντ. Εάν η μάσκα σας έχει ήδη πολλαπλά στρώματα, δεν είναι απαραίτητο να διπλασιάσετε τη μάσκα.

Διπλή κάλυψη  με μάσκα

Κατά τη διπλή κάλυψη, ο Δρ Charles Holmes, διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας στην Παγκόσμια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Georgetown, συνιστά να φοράτε το πιο αποτελεσματικό υλικό στο εσωτερικό. Για παράδειγμα, θα πρέπει να φοράτε μια χειρουργική μάσκα πάνω από μια μάσκα KN95 ή μια μάσκα υφάσματος πάνω από μια χειρουργική μάσκα.

Μην ξεχνάτε ότι Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ !!!