Ορθοπαιδικά

Οσφυαλγία: 16 συμβουλές για να αποφύγετε την ταλαιπωρία στο ταξίδι σας

Ταλαιπωρήστε από οσφυαλγία; Πώς θα κάνετε πιο εύκολο το ταξίδι σας;

1. Ποιες θέσεις είναι καταλληλότερες σε αεροπλάνα και λεωφορεία;

Εάν έχετε την οικονομική άνεση επιλέξτε επιχειρηματικές θέσεις, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση κινήσεων. Τόσο στα αεροπλάνα, όσο και στα λεωφορεία, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι μια θέση κοντά στον διάδρομο, που θα σας εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τα πόδια σας. Επίσης, εάν κάθεστε κοντά στον διάδρομο θα σας είναι πιο εύκολο να σηκωθείτε και να τεντωθείτε, όποτε νιώσετε ότι το χρειάζεστε.

2. Συγχρονιστείτε κατάλληλα

Εάν θα ταξιδέψετε με αεροπλάνο, αποφύγετε τις τεράστιες ουρές του check-in και του ελέγχου ασφάλειας. Για να το πετύχετε αυτό ταξιδέψετε σε ώρες που δεν ταξιδεύει τόσο πολύς κόσμος. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, μπορείτε να κάνετε online check-in. Επίσης, πηγαίνετε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα, ώστε να αποφύγετε τον πολύ κόσμο.

Εάν θα ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, τότε αποφύγετε τους πολυσύχναστους δρόμους και τις ώρες αιχμής, ώστε να μην κολλήσετε στην κίνηση και να χρειαστεί να παραμείνετε καθισμένοι για πολλή ώρα.

3. Ζητήστε βοήθεια

Πολλά αεροδρόμια έχουν βοηθούς για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους. Εάν η αεροπορική σας εταιρία δεν προσφέρει βοηθό, τότε ζητήστε της μια βεβαίωση με την οποία ένα δικό σας άτομο θα μπορεί να περάσει μαζί σας τον έλεγχο, χωρίς εισιτήριο, για να σας βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχετε μαζί σας μια βεβαίωση γιατρού για να διευκολυνθούν τα πράγματα εάν προκύψει κάποιο ζήτημα.

4. Εγγραφείτε στο TSA Precheck

Εάν ταξιδεύετε συχνά, ο προληπτικός έλεγχος στο αεροδρόμιο, που απαιτεί να βγάλετε μερικά αξεσουάρ από τα ρούχα σας και τα παπούτσια σας, ενδέχεται να σας δυσκολεύει. Για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα και να περνάτε χωρίς έλεγχο, εγγραφείτε στο TSA Precheck για 5 χρόνια, πληρώνοντας το ανάλογο ποσό. Το εν λόγω πρόγραμμα διατίθεται σε όλα τα αεροδρόμια και για να το αποκτήσετε χρειάζεται απλά να ελεγχθεί το ταξιδιωτικό ιστορικό σας και να δώσετε αποτυπώματα.

5. Ενημερωθείτε για το ξενοδοχείο και το κρουαζιερόπλοιο εκ των προτέρων

Μην θεωρήσετε κάποια πράγματα δεδομένα και σηκώστε το ακουστικό και καλέστε στο ξενοδοχείο ή στο κρουαζιερόπλοιο με το οποίο θα ταξιδέψετε, για να μάθετε περισσότερα για τις διευκολύνσεις που προσφέρει.  Ρωτήστε εάν έχουν ασανσέρ, πώς είναι οι καμπίνες ή τα δωμάτια, αν υπάρχουν βοηθητικά στηρίγματα στο μπάνιο, αν διαθέτουν θερμαινόμενη πισίνα, υδρομασάζ, σάουνα και ότι άλλο σας ενδιαφέρει. Φροντίστε να είστε συγκεκριμένοι με το τι χρειάζεστε και το τι μπορεί να σας βοηθήσει.

6. Ζητήστε μια αναπηρική καρέκλα

Ακόμη και αν δεν χρειάζεστε αναπηρική καρέκλα καλό είναι να την ζητήσετε, διότι τα αεροδρόμια είναι μεγάλα και οι αποστάσεις που θα διανύσετε ενδέχεται να σας προκαλέσουν πόνο στην μέση. Μπορείτε να κάνετε κράτηση μαζί με το εισιτήριο σας ή να ζητήσετε μια όταν φτάσετε.

7. Μικρές και ελαφριές αποσκευές

Πάρτε μαζί σας μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Χωρίστε τα πράγματα σας σε μικρές ελαφριές τσάντες παρά να τα τοποθετήσετε όλα σε μια μεγάλη. Εάν δεν μπορείτε να τις κουβαλήσετε, μπορείτε να τις στείλετε από πριν στο ξενοδοχείο ή στο κρουαζιερόπλοιο. Για τις τσάντες χειρός χρησιμοποιείστε καρότσι. Αν χρειαστείτε βοήθεια, ζητήστε την.

8. Σε μακρινά ταξίδια φροντίστε να σηκώνεστε τακτικά

Τα μακρινά ταξίδια είναι πανέμορφα, ωστόσο φροντίστε η θέση που θα κάθεστε να σας εξασφαλίζει ευχέρεια κινήσεων. Να σας εξασφαλίζει δηλαδή ότι θα μπορείτε να σηκώνεστε και να κινήστε κάθε 20-30 λεπτά, για να μην αυξηθεί ο πόνος της μέσης σας. Σε κάθε περίπτωση, ενημερώστε το προσωπικό ότι αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση και ότι θα πρέπει να σηκώνεστε τακτικά.

9. Απευθείας πτήσεις ή όχι σε μεγάλα ταξίδια;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αμφιλεγόμενη, καθώς από την μια, οι μεγάλες απευθείας πτήσεις σας εξασφαλίζουν ότι δεν θα ταλαιπωρηθείτε αλλάζοντας αεροπλάνα, αλλά από την άλλη οι πτήσεις με ενδιάμεσες στάσεις σας επιτρέπουν να μετακινηθείτε, να τεντωθείτε και να ξεπιαστείτε.

10. Να έχετε μαζί σας ένα ιατρικό κουτί

Φροντίστε να έχετε σε κάθε ταξίδι σας, ένα ιατρικό κουτί με θερμαντικές και καταπραϋντικές κρέμες, ένα μαξιλαράκι για τη μέση και μια αναδιπλούμενη βάση για τα πόδια που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σώμα σας σε σωστή θέση. Τέλος, μια ελαφριά κουβέρτα θα σας κρατήσει ζεστούς και θα αποτρέψει τον πόνο.

11. Συμβουλές για τη φαρμακευτική αγωγή

Όπου και αν πάτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας τα φάρμακα σας. Πάρτε μαζί σας περισσότερα από αυτά που θεωρείτε ότι θα χρειαστείτε γιατί ποτέ δεν ξέρετε εάν το ταξίδι σας πάρει παράταση. Στην περίπτωση που τα φάρμακα σας είναι σε ενέσιμη μορφή, πάρτε τα πριν βγείτε από το ξενοδοχείο. Επιπρόσθετα, κρατήστε όλα τα φάρμακα στα αρχικά τους δοχεία για να αποφύγετε προβλήματα με την ασφάλεια του αεροδρομίου. Τέλος, εάν τα φάρμακα σας χρειάζονται ψυγείο, ενημερώστε το ξενοδοχείο εκ των προτέρων ότι χρειάζεστε ένα δωμάτιο με ψυγείο.

12. Προγραμματίστε τα όλα προσεκτικά

Ακόμα κι αν δεν είστε άνθρωπος του προγράμματος, προσπαθήστε να χαρτογραφήσετε το ταξίδι σας. Εάν για παράδειγμα η μια σας μέρα έχει πολύ ποδαρόδρομο, φροντίστε η επόμενη να είναι πιο ξεκούραστη. Ελέγξτε επίσης τις περιοχές που θέλετε να επισκεφτείτε με το λεωφόροι, καθώς αυτές που έχουν πολλά ανεβοκατεβάσματα θα πιέσουν τη μέση σας. Τέλος, φροντίστε τα ρούχα και τα παπούτσια σας να είναι άνετα.

13. Ελέγξτε το άγχος σας

Σε ένα ταξίδι ενδέχεται να υπάρξουν απρόοπτα, τα οποία μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος. Το άγχος χειροτερεύει τον πόνο. Σκεφτείτε εκ των προτέρων όλα τα πιθανά σενάρια, ώστε το μυαλό σας να είναι πιο ήρεμο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα κάντε ΣΠΑ ή μασάζ πριν το ταξίδι σας και φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο ή μουσική ώστε να αποσπάται τον εαυτό σας από τον πόνο.

14. Πίνετε πολύ νερό και φροντίστε να ξεκουράζεστε

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε καλύτερα τον πόνο. Όπου και αν πάτε, να θυμάστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό. Επίσης, μην παραλείπετε τον καλό ύπνο. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο ξεκούρασης για να γεμίσει μπαταρίες.

15. Συζητήστε με τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας, θα σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές για το ταξίδι και τις δραστηριότητες που σχεδιάζετε να κάνετε. Να θυμάστε πως κάποιες δραστηριότητες ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση σας.

16. Ψάξτε online πληροφορίες για τις ταξιδιωτικές διευκολύνσεις της χώρας που θα επισκεφτείτε

Κάθε χώρα και κάθε πόλη ξεχωριστά, προσφέρει διάφορες ταξιδιωτικές διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, το Σαν Ντιέγκο προσφέρει δωρεάν αναπηρικά καροτσάκια στην παραλία και δίνει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα κινηθείτε στα θέατρα ή το πώς θα κάνετε τα ψώνια σας στο κέντρο. Ψάξτε λοιπόν αυτές τις πληροφορίες σε διάφορους αξιόπιστους ιστότοπους.