Διατροφή, Πρόληψη και θεραπεία

PFAS: Τα χημικά στα σκεύη μαγειρικής αποτελούν απειλή για την υγεία;

© Sarah2 | Dreamstime Stock Photos
© Sarah2 | Dreamstime Stock Photos

Τι είναι οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες;

Αρκετές φορές οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες ή αλλιώς PFAS έχουν ενοχοποιηθεί ότι προκαλούν προβλήματα στη υγεία και οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκίνο, προβλήματα στο ήπαρ και τους νεφρούς, βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα.

Που βρίσκονται αυτές οι ενώσεις;

Εξαιτίας της ανθεκτικής φύσης τους χρησιμοποιούνται ευρέως σε αρκετά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Πιο συχνά, τις συναντά κανείς σε μαγειρικά σκεύη, όπως τηγάνια με αντικολλητική επίστρωση, αντικολλητικά ταψιά, κατσαρόλες και μπρίκια αντικολλητικά, συσκευασίες φάστ- φουντ- καθώς δεν επιτρέπουν στο λίπος και την υγρασία να εισχωρήσει στη συσκευασία- ακόμη και στο οδοντικό νήμα, το νερό και τα λαχανικά και τα φρούτα. Όλοι οι άνθρωποι σε κάποιο βαθμό εκτίθενται σε αυτές τις ενώσεις, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές συσκευασίες και σκεύη, ακόμη και στα έπιπλα ή τα χαλιά των σπιτιών.

Τι έδειξε παλαιότερη πολύχρονη μελέτη για τις PFAS

Μια επιδημιολογική μελέτη που είναι γνωστή ως «C8 Health Project» και η οποία έλαβε χώρα στη Βιρτζίνια και το Οχάιο από τη δεκαετία του ’50 έως και το 2002 έδωσε στους επιστήμονες πολλές από τις παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις των ενώσεων αυτών στην υγεία του ανθρώπου. Αυτό που δεν έγινε όμως γνωστό είναι ποια ποσότητα των ενώσεων αυτών μπορεί να «αντέξει» ο ανθρώπινος οργανισμός πριν αρχίσουν να εμφανίζονται οι παραπάνω επιπτώσεις, έτσι σήμερα δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες οδηγίες σχετικά με τα επίπεδα ασφαλείας των ενώσεων αυτών, ούτε έχει αποφασιστεί ποια θα πρέπει να είναι η επιτρεπόμενη ποσότητα PFAS, ώστε να μην απειλείται η υγεία.

H Wendy Heiger-Bernays, PhD, μοριακός τοξικολόγος του Department of Environmental Health στο the Boston University School of Public Health, αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξουν το συντομότερο επίσημες οδηγίες, καθώς τα μέχρι στιγμής ευρήματα και οι αποδείξεις από έρευνες και στοιχεία του FDA για τις ενώσεις αυτές είναι επαρκή και επιτρέπουν να γίνει κάτι τέτοιο.

Τι ανακοίνωσε πρόσφατα ο FDA

Από την άλλη ο FDA εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς αναφέρει πως έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που περιλάμβανε πολλά τρόφιμα, αφού, αφενός δεν βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες των ενώσεων αυτών στα προϊόντα και αφετέρου, δεν έχει κάποιες ενδείξεις πως οι ουσίες αυτές είναι επιβλαβείς στην ανθρώπινη υγεία.

Οι υπόλοιποι όμως ειδικοί δε δείχνουν να συμμερίζονται αυτή την άποψη και προειδοποιουν πως μπορεί οι επιστήμονες να εξέτασαν ορισμένα πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα με χαμηλά ποσοστά των ενώσεων αυτών, όμως η διαρκής έκθεση σε αυτές είναι αθροιστική και θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού καθημερινά εκτίθενται στις PFAS ενώσεις, οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Are ‘Forever Chemicals’ And How Are They Getting in Your Food? healthline.com/health-news/forever-chemicals-in-your-food-what-they-are-and-how-to-avoid-them#Reason-for-concern?

Statement on FDA’s scientific work to understand per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) in food, and findings from recent FDA surveys fda.gov/news-events/press-announcements/statement-fdas-scientific-work-understand-and-polyfluoroalkyl-substances-pfas-food-and-findings

Drinking Water Health Advisories for PFOA and PFOS epa.gov/ground-water-and-drinking-water/drinking-water-health-advisories-pfoa-and-pfos