Παιδί

Προσοχή στην παιδική στράτα: Το δημοφιλές παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό

Αυτό το παιχνίδι για βρέφη συνδέεται με χιλιάδες επισκέψεις στην εντατική σε ετήσια βάση (στοιχεία από Αμερική).
Εάν το μικρό παιδί σας πέσει ενώ παίζει με μια βρεφική περπατούρα, σταματήστε το αμέσως και πετάξτε αυτή την στράτα.

Αυτά τα παιχνίδια έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες τραυματισμούς σε βρέφη, κυρίως από την πτώση τους από σκάλες, ενώ ελλοχεύουν σημαντικούς κίνδυνους χωρίς κανένα πραγματικό όφελος, καταλήγει η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν την πλήρη απαγόρευση των περπατούρων για βρέφη, εκείνων των πλαστικών αντικειμένων σε τροχούς που επιτρέπουν στα μωρά – τα οποία είναι πολύ μικρά για να έχουν ανεξαρτησία και κινητικότητα – να μετακινούνται μόνα τους. Η πρώτη απαγόρευση θεσπίστηκε από τον Καναδά το 2004.
Οι στράτες είναι επικίνδυνες επειδή παρέχουν μικρή δυνατότητα κίνησης στα παιδιά πολύ πριν μπορέσουν να χειριστούν αυτό το είδος κινητικότητας, όπως δήλωσε και ο συν-συγγραφέας της έρευνας.
Τα παιδιά σε μία στράτα για μωρά μπορούν να κινηθούν με ταχύτητα μέχρι και 120 εκατοστά το δευτερόλεπτο, ενώ σε αυτή την ηλικία δεν έχουν καμία αίσθηση κινδύνου. Είναι περίεργα, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο.

Τι έδειξε η μελέτη;

Οι ερευνητές εξήτασαν τα Αμερικάνικα εθνικά δεδομένα τραυματισμών μεταξύ 1990 και 2014 και διαπίστωσαν ότι οι περπατούρες για βρέφη επέφεραν 230.676 επισκέψεις σε τμήματα έκτακτης ανάγκης για παιδιά ηλικίας κάτω των 15 μηνών. Ενενήντα τοις εκατό των τραυματισμών ήταν στο κεφάλι και το λαιμό και σχεδόν το 40 τοις εκατό των παιδιών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο είχαν κάταγμα κρανίου.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι το αίσθημα της ασφάλειας που δίνουν οι στράτες για μωρά είναι παραπλανητικό: αφήνουν το κεφάλι και το άνω κορμό ενός παιδιού εκτεθειμένα, το οποίο, όπως δείχνουν τα δεδομένα, είναι το πιο πιθανά σημεία για σοβαρό τραυματισμό.

Ο συνηθέστερος λόγος τραυματισμού είναι το πέσιμο στις σκάλες, αλλά οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι αυτά τα παιχνίδια μπορεί να εκθέσουν τα βρέφη και σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου της πτώσης σε πισίνες ή της παροχής πρόσβασης σε αντικείμενα όπως οικιακά καθαριστικά ή ζεστά υγρά.
Τα περισσότερα τραυματισμένα παιδιά ήταν εξαιρετικά μικρά.

Η πλειονότητα των τραυματισμών ήταν σε παιδιά ηλικίας περίπου 8 μηνών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την δυνατότητα περπατήματος στους 8 μήνες, που μόλις και μετά βίας μπουσουλάει σε αυτή την ηλικία.

Οι ειδικοί λένε ότι οι στράτες για βρέφη δεν παρέχουν κανένα λειτουργικό όφελος στην ανάπτυξη των μωρών. Ορισμένοι γονείς ή μπεϊμπισίτερ πιστεύουν λανθασμένα ότι η τοποθέτηση των βρεφών στις στράτες θα τα βοηθήσει να μάθουν να περπατούν νωρίτερα – αλλά αυτό δεν έχει επαληθευτεί από κανένα πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο.
Σύμφωνα με τον Σμιθ, τα μυϊκά μοτίβα που χρησιμοποιούν τα μωρά για να αναπτύξουν την ικανότητά τους να περπατούν διαφέρουν από τα μοτίβα που χρησιμοποιούνται σε μία βρεφική στράτα.

Από την οπτική γωνία των γονέων αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι χρήσιμες δίνοντας στο μωρό κάποια ανεξαρτησία και επιτρέποντας στη μαμά ή τον μπαμπά να ξεκουραστεί.
Αλλά εάν οι γονείς πιστεύουν ότι μπορούν να ξεκουραστούν, ενώ το παιδί τους είναι ασφαλές τοποθετημένο σε μια περπατούρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν συμβαίνει αυτό.

Ασφαλέστερες επιλογές

Ευτυχώς, οι στατικοί πάγκοι δραστηριότητας (παιχνίδι), οι οποίοι κυκλοφορούν στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτείων από το 1994, μπορούν να ψυχαγωγούν τα παιδιά χωρίς να τους παρέχουν κινητικότητα.
Οι τραυματισμοί που σχετίζονται με τις βρεφικές στράτες έχουν μειωθεί δραματικά από το 1990, εν μέρει λόγω της εισαγωγής στατικών πάγκων δραστηριότητας, αλλά και λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους των παιχνιδιών και τα καλύτερα πρότυπα ασφαλείας.

Οι τραυματισμοί από την παιδική στράτα μπορεί να είναι αρκετά σοβαροί, ακόμη και απειλητικοί για τη ζωή του  παιδιού.

Εάν ανησυχείτε για το σωστό βάδισμα και την ανάπτυξη σωματικής μυικής δύναμης του παιδιού θα πρέπει να αφήσετε το μωρό σας να περάσει όλα τα αναπτυξιακά του στάδια, όπως και αυτό του μπουσουλήματος,  τοποθετώντας ένα βρέφος με την κοιλιά του και αφήνοντάς το να μάθει να κινείται από μόνο του.

Γενικό συμπέρασμα

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι περπατούρες για μωρά έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες τραυματισμούς μεταξύ των βρεφών και οι παιδίατροι ζητούν να απαγορευτούν πλήρως.
Οι τραυματισμοί έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των στατικών πάγκων δραστηριοτήτων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο τραυματίζονται με τις στράτες.