Πρόληψη και θεραπεία

Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών: Απαραίτητο για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων

© Jiradelta | Dreamstime Stock Photos
© Jiradelta | Dreamstime Stock Photos

Ποιος είναι ο βασικός τρόπος πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων;

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και απλούς τρόπους για την πρόληψη μετάδοσης ασθενειών είναι η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Ο καλός καθαρισμός των χεριών εμποδίζει την εξάπλωση ιών, μικροβίων και βακτηρίων από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής, και παράλληλα εμποδίζει την εξάπλωση ασθενειών που προκαλούνται έπειτα από άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών όπως πόμολα, τηλέφωνα, διακόπτες και άλλα αντικείμενα που αγγίζονται συχνά.

Στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα κέντρα υγείας είναι απαραίτητο το σωστό πλύσιμο των χεριών από ασθενείς και προσωπικό υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί πως η εξάπλωση λοιμώξεων θα μειωθεί στο ελάχιστο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού οι λοιμώξεις που προκαλούνται σε αυτό το περιβάλλον αφορούν περίπου 1 στους 25 νοσηλευόμενους ασθενείς.

Τί έδειξε έρευνα για το πλύσιμο των χεριών;

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δύο νοσοκομεία του Μαϊάμι, στην Φλόριντα, ΗΠΑ. Αν και τα δύο νοσοκομεία είχαν απολυμαντικά χεριών στον τοίχο στην είσοδο και το εσωτερικό του κάθε δωματίου, οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν αν η πρόσβαση και η ενημέρωση θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά στη σωστή και τακτική χρήση τους από τους ασθενείς και το προσωπικό.

Στο πρώτο νοσοκομείο οι ερευνητές έκαναν μια πρόσθετη ενημέρωση στους νοσηλευτές σχετικά με την καθαριότητα των χεριών, για την οποία έλαβαν γνώση και οι ασθενείς. Στο δεύτερο νοσοκομείο δεν έγινε αντίστοιχη ενημέρωση όμως προσφέρθηκαν αντισηπτικά μαντηλάκια στους ασθενείς, ενώ υπήρχε η δυνατότητα να λάβουν ακόμη περισσότερα αν επιθυμούσαν.

Η έρευνα έδειξε πως η ενημέρωση του προσωπικού ήταν το κλειδί στο να αυξηθεί το ποσοστό των ασθενών που είχαν ενημερωθεί ή παροτρυνθεί να διατηρούν τα χέρια τους καθαρά, αλλά η εύκολη πρόσβαση ήταν απαραίτητη στην καμπάνια’ αναφέρει η Yanet Manresa, που συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης.

Σε σύνολο 230 ασθενείς ερωτήθηκαν για την υγιεινή των χεριών και τις συνήθειες τους και 120 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού ενημερώθηκαν για τις σωστές πρακτικές που είναι απαραίτητο να ακολουθούν. Οι ερευνητές κατέληξαν πως τα επόμενα βήματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό των μεθόδων της ενημέρωσης και της εύκολης πρόσβασης και πιο συγκεκριμένα να εκπαιδευτεί το προσωπικό για το σημαντικό ρόλο της διατήρησης της υγιεινής των χεριών και την ενημέρωση των ασθενών για αυτό το ζήτημα και παράλληλα να μπορούν οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα που θα τους βοηθήσουν να κρατούν τα χέρια τους καθαρά, όπως αντισηπτικά μαντήλια, αντισηπτικές λοσιόν και τζελ, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν πριν από κάθε γεύμα, μετά τη χρήση του μπάνιου, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή παρουσιαστεί η ανάγκη.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved