Διατροφή, Καρκίνος

Τα σπαράγγια θεραπεύουν τον καρκίνο; Ο ισχυρισμός και η έρευνα

Σπαράγγια
Σπαράγγια

Τα σπαράγγια θεραπεύουν τον καρκίνο; Είναι μια από τις επίμονες φήμες για τις οποίες οι γιατροί ρωτούνται συνεχώς.

Ο ισχυρισμός: Η λήψη ημερήσιας δόσης σπαραγγιών μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Αυτή η ιστορία, η οποία έχει εξαπλωθεί στο Διαδίκτυο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσφέρει μερικές μαρτυρίες και υποτίθεται ότι βασίζεται σε άρθρο γιατρού το 1979.

Η έρευνα: Δεν έχει δημοσιευθεί κανένα τέτοιο άρθρο σε επιστημονικά περιοδικά και οι έρευνες στο Διαδίκτυο δεν αποκάλυψαν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του άρθρου ή του γιατρού.

Ωστόσο, αν καταναλώνετε σπαράγγια, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο μέρος μιας δίαιτας που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Το σπαράγγι είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, περιέχει βιταμίνη C και β-καροτένιο και τρόφιμα υψηλά σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να προσφέρουν επιπλέον προστασία από τον καρκίνο.

Τι πρέπει να κάνετε: Η ψεύτικη ελπίδα αυτών των ισχυρισμών «θεραπείας του καρκίνου» ή «θαυματουργού φαγητού» μπορεί να εμποδίσει μερικούς από την επιδίωξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών. Ρωτήστε τον ιατρό σας ή από έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο για αυτούς τους ισχυρισμούς πριν τους ακολουθήσετε. Όπως και με τα περισσότερα τρόφιμα, ωστόσο, μπορείτε να απολαύσετε σπαράγγια, ψημένα στη σχάρα ή ελαφρώς στον ατμό ως τμήμα μιας δίαιτας, πλούσιας σε βιταμίνες, που προστατεύει από τον καρκίνο.

Πηγή:

https://www.aicr.org/patients-survivors/healthy-or-harmful/asparagus.html?fbclid=IwAR3lmuO5X1a1Js9o84sGo0w0W-jLNwno7-wp0o5ReHs5_F-vNIN5JMBUfQk