Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Το παραδοσιακό γράψιμο στο χέρι ωφελεί το μυαλό και την ψυχολογία μας

Φταίει η τεχνολογία που το γράψιμο με το χέρι τείνει να εκλείψει;

Η ταχύτατη εξάπλωση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των smartphone, των tablet και της τηλεόρασης, έχει ως συνέπεια οι σύγχρονοι άνθρωποι να έχουν υποβαθμίσει τον ρόλο του παραδοσιακού γραψίματος με το χέρι. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως όχι μόνο έχει περιοριστεί το γράψιμο με το χέρι, αλλά και ο αριθμός των λέξεων που χρησιμοποιούνται μειώνεται σημαντικά, καθώς οι διάφορες εφαρμογές, τα εικονομηνύματα και άλλα παρόμοια βοηθήματα, συμβάλουν στο να μη χρειάζεται καν να δαχτυλογραφούνται πλέον οι λέξεις, αλλά να γίνεται η επικοινωνία με το άλλο άτομο απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως, ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η συνήθεια, καθώς μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία και στην ψυχολογία του ατόμου.

Τι παρατήρησαν οι ειδικοί σχετικά με τις μεθόδους γραψίματος

Οι μελετητές παρατήρησαν πως έχει μειωθεί σημαντικά το λεξιλόγιο των εφήβων σε σχέση με αυτό που είχαν οι έφηβοι πριν από 30-40 χρόνια, καθώς αφενός δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο στο διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων και αφετέρου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα smartphone δεν απαιτούν την χρήση πολλών λέξεων προκειμένου να επικοινωνήσει κάποιος με τον συνομιλητή του. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας συντομογραφίες, σύμβολα και εικόνες, αλλά και ξένες λέξεις, το λεξιλόγιο γίνεται πιο φτωχό και δεν εξελίσσεται, όπως γινόταν παλαιότερα. Σήμερα δε χρειάζεται η γνώση και η χρήση πολλών διαφορετικών λέξεων για το κάθε τι, με αποτέλεσμα το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν να μην απαρτίζεται με το πλήθος των λέξεων που χαρακτήριζε την περασμένη γενιά, ενώ παράλληλα, στη γλώσσα έχουν εισχωρήσει και οι ξενόφερτες λέξεις, οι οποίες χειροτερεύουν το πρόβλημα.

Το γράψιμο στο χέρι ως μέθοδος εκτόνωσης συναισθημάτων

Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το παραδοσιακό γράψιμο στο χαρτί χρησιμοποιόταν και ως μέσο εκτόνωσης συναισθημάτων, όταν κάποιος για παράδειγμα διατηρούσε ένα ημερολόγιο και κατέγραφε καθημερινά τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του. Οι ειδικοί τονίζουν πως το να γράφει κανείς στον υπολογιστή δεν έχει τα ίδια οφέλη με το να σημειώνει τις σκέψεις του στο χαρτί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποφορτιστεί συναισθηματικά και να βάλει τις σκέψεις του σε μια τάξη.

Επιπλέον, όταν κάποιος γράφει στον υπολογιστή έχει συνηθίσει την ταχύτητα που του προσφέρει και δεν δίνει μεγάλη βάση στην επιλογή των λέξεων, αλλά αυτόματα χρησιμοποιεί αυτή που του έρχεται πρώτη στο μυαλό, κάτι που δεν συμβαίνει όταν γράφει στο χαρτί και περνά περισσότερο χρόνο να επιλέξει τις κατάλληλες λέξεις. Έτσι, όχι μόνο η επικοινωνία δυσχεραίνεται, καθώς δεν μπορεί κανείς να εκφραστεί σωστά ή με ακρίβεια, αλλά και το μυαλό δεν εξασκείται επαρκώς, αφού δεν κοπιάζει για τίποτα εφόσον είναι σχεδόν όλα αυτοματοποιημένα.

Επιθετικότητα, μοναξιά και προβλήματα στις σχέσεις

Τέλος, έχει παρατηρηθεί, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους πως όταν περνούν ώρα γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να γίνονται επιθετικοί, να αισθάνονται κατάθλιψη ή θυμό. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό γράψιμο, όπου κάποιος αφιέρωνε χρόνο να αναγνωρίσει, να αναλύσει, να επεξεργαστεί τα συναισθήματα του και στη συνέχεια να βρει τον κατάλληλο τρόπο να επικοινωνήσει με τον περίγυρό του, σήμερα η επικοινωνιακή αυτή ικανότητα έχει χαθεί ή αλλοιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς κενός ή μόνος, εκνευρισμένος που δεν τον καταλαβαίνουν οι άλλοι ή να δημιουργούνται ακόμη και προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν ίσως να ήταν καλό να βάλει κανείς το παραδοσιακό γράψιμο στη ζωή του με οποίον τρόπο εκείνος μπορεί. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η διατήρηση ενός ημερολογίου όπου καταγράφει για 15 με 20 λεπτά την ημέρα τις σκέψεις και τα συναισθήματα του είναι ένας ιδανικός τρόπος να κρατήσει την επαφή με το παραδοσιακό γράψιμο και να αποκομίσει όλα τα οφέλη από αυτό.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved