Καρκίνος

Βαφή μαλλιών και χημική ισιωτική: Μπορουν να προκαλέσουν καρκίνο;

Νέα έρευνα που πραγματοποίησε το National Institute of Health και δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο International Journal of Cancer αποκαλύπτει πως οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μόνιμη βαφή μαλλιών και χημικές ισιωτικές μαλλιών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σε σχέση με όσες δεν χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα.

Τι αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα για τη σχέση καρκίνου και βαφών μαλλιών

Οι ερευνητές αφού συγκέντρωσαν στοιχεία από 49709 γυναίκες κατέληξαν ότι οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει μόνιμη βαφή μαλλιών τη χρονιά πριν από την εγγραφή τους στο ερευνητικό πρόγραμμα είχαν 9% παραπάνω πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στον μαστό, ενώ αντίστοιχο ρίσκο δε διέτρεχαν όσες δεν είχαν κάνει χρήση αντίστοιχου προϊόντος.

Ανάμεσα στις έγχρωμες Αμερικάνες που χρησιμοποίησαν μόνιμη βαφή μαλλιών με συχνότητα κάθε πέντε με οκτώ εβδομάδες ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού εκτοξεύθηκε στο 60%, ενώ οι λευκές γυναίκες εμφάνισαν ποσοστό 8%. Η ομάδα ερευνητών δεν παρατήρησε διαφορά μεταξύ των ημιμόνιμων βαφών και των μόνιμων που ουσιαστικά φαίνεται πως έχουν παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών, σε σχέση με τις προσωρινές βαφές μαλλιών.

«Οι ερευνητές μελετούν την πιθανή σχέση των βαφών μαλλιών και του καρκίνου εδώ και αρκετό καιρό, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν σαφή», αναφέρει η Alexandra White, Ph.D., επικεφαλής του NIEHS Environment and Cancer Epidemiology Group. «Στη δική μας μελέτη βρήκαμε έναν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού που σχετίζεται με τη χρήση βαφής μαλλιών και αυτός δείχνει να είναι ακόμη μεγαλύτερος στις έγχρωμες γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσες κάνουν συχνή χρήση».

Τι δείχνει η έρευνα για τις χημικές ισιωτικές;

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα για τους ειδικούς ήταν η σχέση που έχουν οι χημικές ισιωτικές μαλλιών με τον καρκίνο του μαστού, καθώς βρέθηκε πως οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά αυτά τα προϊόντα, δηλαδή κάθε πέντε με οκτώ εβδομάδες, ήταν περισσότερο απο 30% πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στον μαστό. Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου σε έγχρωμες και λευκές γυναίκες ήταν παρόμοια σε αυτή την κατηγορία, όμως η έρευνα έδειξε πως οι έγχρωμες χρησιμοποιούν χημικές ισιωτικές σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις λευκές γυναίκες, πιθανότατα λόγω του ότι στην πλειοψηφία τους διαθέτουν εκ φύσεως πολύ σγουρά μαλλιά.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως πρεπει να γίνουν επιπλέον μελέτες για να διαπιστώσουν τις αρνητικές επιδράσεις που έχουν οι χημικές ισιωτικές στον ανθρώπινο οργανισμό. Τονίζουν πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και είναι απίθανο ένας μόνο παράγοντας ξεχωριστά να αποτελεί μεγάλο ρίσκο, όμως για όσες θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητες τους, το να αποφεύγουν αυτά τα χημικά μπορεί να τους προσφέρει μια επιπλέον προστασία.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved