Καρδιά και αγγεία

Υπόταση: Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας;

Αν ο γιατρός σας πει ότι έχετε υπόταση, αυτό σημαίνει πως η αρτηριακή πίεση είναι κάτω από 90/60, όμως δεν πρέπει απαραίτητα αν ανησυχήσετε καθώς μπορεί να μην προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Από την άλλη αν η αρτηριακή σας πίεση είναι μόνιμα πολύ χαμηλή και αισθάνεστε ζάλη ή ναυτία θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας που πιθανόν να θελήσει να επαναφέρει την πίεση σας στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί η πίεση σας είτε στο σπίτι με το ειδικό πιεσόμετρο είτε στο ιατρείο.

 Ποια είναι τα συμπτώματα της υπότασης;

Συνήθως επηρεάζονται πρώτα οι λειτουργίες του εγκεφάλου όταν η πίεση είναι χαμηλή. Μπορεί ο ασθενής να αισθανθεί ζάλη, ναυτία, σύγχυση, να μην έχει ενέργεια, το δέρμα του να είναι κρύο και ωχρό, η όραση να γίνει θολή ή ακόμη να αισθανθεί και πόνους στο στήθος.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπότασης;

Πολλές φορές τα αγγεία διαστέλλονται αφήνοντας περισσότερο χώρο για το αίμα το οποίο περνά με λιγότερη ορμή και έτσι ασκείται λιγότερη πίεση στα αγγεία. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, ενώ τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν ζημιά στα νεύρα, σοβαρές λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις και ορμονικά προβλήματα συχνά έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Μια ακόμη αιτία μπορεί να είναι ο μειωμένος όγκος του αίματος στα αγγεία. Αυτό μπορεί να δημιουργηθεί από πολλές διαφορετικές αιτίες όπως αναιμία, από φάρμακα και κυρίως διουρητικά φάρμακα, από αφυδάτωση και από απώλεια αίματος εξαιτίας ενός τραυματισμού, για παράδειγμα.

  • Προβλήματα στην καρδιά

Αν η καρδιά δεν χτυπά με φυσιολογικό ρυθμό και οι χτύποι είναι λιγότεροι τότε και η πίεση ενδέχεται να είναι χαμηλή. Ορισμένα φάρμακα, ορμονικά προβλήματα, προβλήματα στις βαλβίδες μπορεί να δημιουργήσουν υπόταση. Άλλα προβλήματα όπως η αδυναμία της καρδιάς να χτυπήσει δυνατά εξαιτίας ενός παλιότερου εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας μπορούν να προκαλέσουν υπόταση.

  • Ορθοστατική υπόταση

Πολλές φορές όταν κάποιος κάθεται για αρκετή ώρα καθιστός και ξαφνικά σηκώνεται απότομα μπορεί να αισθανθεί ζαλάδα ή λιποθυμικές τάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος δεν έχει προλάβει ακόμη να στείλει σήμα στο υπόλοιπο σώμα που πρέπει να προσαρμοστεί στην καινούργια θέση και το αίμα δεν προλαβαίνει να κυκλοφορήσει όπως έπρεπε. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, απλώς χρειάζεται να σηκώνεστε λίγο πιο αργά ώστε να συνηθίσει το σώμα τη νέα του θέση.

  • Παρατεταμένη ορθοστασία

Αν στέκεστε για πολλές ώρες όρθιοι μπορεί το αίμα να αρχίσει να μαζεύεται στα πόδια και να αισθανθείτε ζαλάδα ή ακόμη και να λιποθυμήσετε. Θα πρέπει όσοι υποφέρουν από υπόταση να αποφεύγουν να στέκονται όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όσοι είναι αναγκασμένοι εξαιτίας της εργασίας τους ή για άλλους λόγος να μένουν όρθιοι για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να κάνουν συχνά διαλείμματα στα οποία θα κάθονται για λίγα λεπτά και στη συνέχεια θα σηκώνονται ξανά. Το ίδιο πρέπει να κάνουν αν νιώσουν αδυναμία ή ζάλη την ώρα που είναι όρθιοι.

Πώς διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται η υπόταση;

Αν ο γιατρός σας κρίνει ότι είναι απαραίτητο μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάποια τεστ όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, Holter πίεσης και υπέρηχο καρδιάς ή να σας συνταγογραφήσει φάρμακα. Αν η υπόταση δημιουργείται εξαιτίας κάποιων φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, ο γιατρός ενδεχομένως να του πει να τα σταματήσει ή να τα αντικαταστήσει με άλλα που δεν δημιουργούν αυτό το πρόβλημα. Συνήθως, η υπόταση δε χρειάζεται κάποια θεραπεία και δεν είναι ανησυχητική, όμως ο ασθενής θα πρέπει πάντα να επισκέπτεται τον γιατρό του που θα κρίνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved