Καρκίνος

7 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθήκων

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η 5η συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως οι ειδικοί θεωρούν πως αν και πρόκειται για πολυπαραγοντική νόσο, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα πράγματα και συνήθειες που ευνοούν την εμφάνιση της νόσου. Έτσι, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών οι γυναίκες προτρέπονται να ακολουθήσουν τις παρακάτω 7 συμβουλές.

1.Αποφυγή χρήσης ταλκ

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ταλκ, αλλά και τα προϊόντα που περιέχουν ταλκ, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, έτσι η χρήση του καλό θα είναι να αποφεύγεται.

2.Τακτικός γυναικολογικός έλεγχος

Το υπερηχογράφημα και άλλες προληπτικές αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να εντοπίσουν έγκαιρα τον καρκίνο στις ωοθήκες. Οι γυναίκες θα πρέπει να μην αμελούν να υποβάλλονται στον καθιερωμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο αφού αυτός μπορεί να αποβεί σωτήριος για τη ζωή τους και να εντοπίσει έγκαιρα αρκετές μορφές καρκίνου, όπως του τραχήλου, των ωοθηκών και της μήτρας.

3.Διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους

Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών μειώνονται στις γυναίκες που έχουν το ιδανικό σωματικό βάρος, καθώς η παχυσαρκία είναι παράγοντας που συμβάλει στην εμφάνιση της ασθένειας. Η απώλεια βάρους ευνοεί όμως και όσες δεν καταφέρνουν να φτάσουν τον στόχο τους, αλλά χάνουν κάποια κιλά. Πιο συγκεκριμένα, σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες και δυσκολεύονται να φτάσουν το ιδανικό βάρος έρευνες έδειξαν πως ακόμη και μια μικρή απώλεια της τάξης του 5% του σωματικού τους βάρους δείχνει να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες.

4. Αποφυγή καπνίσματος

Το κάπνισμα δείχνει να αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο στις ωοθήκες. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

5. Ισορροπημένη διατροφή

Η σωστή, ισορροπημένη διατροφή πυο περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης δείχνει να προστατεύει τον οργανισμό τόσο από τον καρκίνο των ωοθηκών όσο και από αρκετούς άλλους τύπου καρκίνου, όπως για παράδειγμα, από καρκίνο του εντέρου. Η χρήση του κουρκουμά μπορεί να προσφέρει επιπλέον αντιοξειδωτική προστασία και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό.

6.Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες, ενώ άλλα φαίνεται πως έχουν προστατευτική δράση όπως τα αντισυλληπτικά χάπια. Οι γυναίκες προτού λάβουν μακροχρόνιες θεραπείες θα πρέπει να ενημερώνονται από τον γιατρό τους σχετικά με το αν τα συστατικά που περιέχουν ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

7. Μητρικός θηλασμός

Ο θηλασμός φαίνεται πως προστατεύει τον γυναικείο οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ενώ παράλληλα ευεργετεί τη μητέρα και το βρέφος σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Για τους παραπάνω λόγους, οι γυναίκες δε θα πρέπει να αποφεύγουν τον θηλασμό, αλλά να τον διατηρούν για τουλάχιστον 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού, ή ιδανικά μέχρι το βρέφος να γίνει ενός έτους.


+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

verywellhealth.com/ovarian-cancer-prevention-514258 Ovarian Cancer Prevention

Causes and Risk Factors of Ovarian Cancer verywellhealth.com/ovarian-cancer-causes-risk-factors-2509671

Symptoms of Ovarian Cancer verywellhealth.com/ovarian-cancer-symptoms-514265

Effect of Depo-Medroxyprogesterone Acetate on Breast Cancer Risk among Women 20 to 44 Years of Age cancerres.aacrjournals.org/content/72/8/2028