Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Σιγκέλλωση

Τι είναι η σιγκέλλωση;

Η σιγκέλλωση είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Προκαλείται από μία ομάδα βακτηρίων που ονομάζονται Shigella. Το βακτήριο Shigella μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφής ή μέσω επαφής με μολυσμένα κόπρανα. Τα βακτήρια αυτά απελευθερώνουν τοξίνες που ερεθίζουν το έντερο, για αυτό και το κύριο σύμπτωμα της σιγκέλλωσης είναι η διάρροια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου 500.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν σιγκέλλωση κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα ποικίλουν στην ένταση. Μπορεί να έχετε ήπια σιγκέλλωση και να μην αναγνωρίσετε καν ότι πάσχετε από αυτή.

Τα νήπια και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από σιγκέλλωση από ό,τι μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και ενήλικες. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα μικρά παιδιά τείνουν να βάζουν τα δάχτυλά τους στο στόμα τους συχνά και έτσι είναι πιο πιθανό τα βακτήρια να εισέλθουν στον πεπτικό σωλήνα. Επίσης, ο κίνδυνος αυξάνεται σε εγκαταστάσεις όπως, χώροι φύλαξης ή βρεφικοί σταθμοί, διότι εκεί τα παιδιά αλλάζουν πάνες.

Συμπτώματα Θεραπεία Επιπλοκές Επαναμόλυνση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της σιγκέλλωσης;

Συχνή υδαρή διάρροια είναι το κύριο σύμπτωμα της σιγκέλλωσης. Κοιλιακές κράμπες, ναυτία και εμετός μπορεί επίσης να εμφανιστούν. Επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι με σιγκέλλωση εμφανίζουν αίμα ή βλέννα στα κόπρανα και μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μέσα σε τρεις μέρες μετά την επαφή με το βακτήριο Shigella. Άλλες φορές, όμως μπορεί να χρειαστεί και μία εβδομάδα για την εκδήλωση τους.

Η διάρροια και οι έτερες ενδείξεις σιγκέλλωσης συνήθως διαρκούν 2 με 7 ημέρες. Ήπιες λοιμώξεις διαρκούν περίπου δύο μέρες και μπορεί να μη χρειάζονται καν θεραπεία. Όμως, είναι κρίσιμο να παραμείνετε ενυδατωμένοι αν έχετε επεισόδια διάρροιας. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν έχετε διάρροια για περισσότερο από τρεις ημέρες, ειδικά αν δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε νερό εξαιτίας της διάρροιας. Η αφυδάτωση είναι ένας πραγματικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη σιγκέλλωση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η σιγκέλλωση;

Η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης είναι ο κύριος στόχος της θεραπείας στις περισσότερες περιπτώσεις σιγκέλλωσης. Είναι πολύ σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά, ειδικά διαλύματα ηλεκτρολυτών, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Συνήθως δεν συνιστάται να λάβετε οποιοδήποτε τύπο φαρμάκου για την ανακούφιση της διάρροιας, διότι αυτό θα διατηρήσει τα βακτήρια εντός του συστήματος για περισσότερο χρονικό διάστημα και θα επιδεινώσει τη λοίμωξη.

Μέτριες και σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση, όπως αντιβιοτικά για την εξάλειψη των βακτηρίων από τον πεπτικό σωλήνα. Ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί δείγμα κοπράνων για να επιβεβαιώσει την παρουσία των βακτηρίων Shigella ως πηγή της μόλυνσης. Έτσι θα διαλέξει και το κατάλληλο φάρμακο για την αντιμετώπισή της. Ισχυρά αντιβιοτικά είναι:

  • Η αζιθρομυκίνη
  • Η σιπροφλοξασίνη
  • Η σουλφαμεθοξαζόλη/τριμεθοπρίμη

Σπάνια χρειάζεται νοσηλεία για τη σιγκέλλωση. Όμως, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί. Αν έχετε πολύ έντονη ναυτία και εμετό, μπορεί να χρειαστείτε ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τη συγκέντρωση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη σιγκέλλωση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρουν ότι περίπου 2% των ατόμων που μολύνονται από το Shigella flexneri (έναν από τους αρκετούς διαφορετικούς τύπους Shigella) αναπτύσσουν μία πάθηση που ονομάζεται μεταλοιμώδης αρθρίτιδα μετά τη σιγκέλλωση. Τα συμπτώματα της μεταλοιμώδους αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, πόνο κατά την ούρηση και ερεθισμό στο μάτι. Η πάθηση αυτή μπορεί να γίνει χρόνια και να διαρκέσει αρκετούς μήνες, χρόνια ή για το υπόλοιπο της ζωής σας. Προκαλείται από μία αντίδραση στη λοίμωξη από Shigella και συμβαίνει μόνο σε άτομα που έχουν τη γενετική προδιάθεση.

Επαναμόλυνση

Μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί από βακτήρια Shigella;

Η Shigella είναι ένα μία ομάδα διαφορετικών βακτηρίων. Από τη στιγμή που έχετε μολυνθεί με ένα τύπο Shigella, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μολυνθείτε ξανά από το ίδιο βακτήριο. Όμως, μπορεί να μολυνθείτε από άλλο βακτήριο που ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η σιγκέλλωση;

Η σιγκέλλωση μπορεί να προληφθεί μέσω καλής προσωπικής υγιεινής. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση του μπάνιου ή την αλλαγή της πάνας του μωρού. Απορρίψτε τις βρώμικες πάνες σε μία κλειστή σακούλα ή σε έναν κάδο για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας. Σκουπίστε με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια πιάτα και μαχαιροπίρουνα πριν και μετά τη χρήση.

Αποφύγετε τη στενή προσωπική επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από Shigella αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ημέρες αφότου έχει τελειώσει η διάρροια.

Τα άτομα με σιγκέλλωση δεν θα πρέπει να προετοιμάζουν φαγητό για άλλους έως ότου αισθανθούν καλύτερα και έχει σταματήσει η διάρροια. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει δείγμα κοπράνων ξανά μετά τον τερματισμό των συμπτωμάτων για να βεβαιωθεί ότι το βακτήριο δεν είναι πλέον παρόν στο σύστημά σας.

+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved