Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Διαβάστε πώς συνδέονται τα μικρόβια του εντέρου με την αλκοολική ηπατίτιδα

Μπορούν τα βακτήρια στο έντερο να επηρεάσουν την αλκοολική ηπατίτιδα;

Τι είναι η αλκοολική ηπατίτιδα;

Η αλκοολική ηπατίτιδα, είναι η ηπατίτιδα που προκαλείται από την υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ και δημιουργεί φλεγμονή στο ήπαρ, ίκτερο και ηπατική ανεπάρκεια, ενώ σε ορισμένες πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο σε μόλις 60 ημέρες έπειτα από τη διάγνωση της. Δεν υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές διαθέσιμες θεραπείες μέχρι στιγμής και ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως τα βακτήρια που ζουν στο έντερο μπορεί να επηρεάσουν τη αλκοολική ηπατίτιδα, ενώ οι επιστήμονες κατάφεραν κατά τη διάρκεια πειραμάτων να δημιουργήσουν τραυματισμό του ήπατος σε αρουραίους έπειτα από τη μεταφορά εντερικών βακτηρίων που προέρχονταν από ασθενείς με αλκοολική ηπατίτιδα.

Τι έδειξε νέα έρευνα για τα βακτήρια του εντέρου και την ηπατίτιδα

Νέα έρευνα των NIH’s National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), National Institute of General Medical Sciences (NIGMS), και National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Bernd Schnabl, University of California, San Diego, εξέτασε τον τρόπο που τα εντερικά μικρόβια συμβάλουν στην αλκοολική ηπατίτιδα και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο “Nature” στις 13 Νοεμβρίου του 2019.

Η ομάδα ανέλυσε βακτήρια από ασθενείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα με το αλκοόλ ή αλκοολική ηπατίτιδα, και τα δείγματα των ασθενών με αλκοολική ηπατίτιδα εμπεριείχαν 2700 φορές περισσότερα Enterococcus faecalis- ένα συνηθισμένο βακτήριο του εντέρου- σε σχέση με τα δείγματα των υγιών καταναλωτών αλκοόλ. Επίσης εντόπισαν μια τοξίνη (Cytolysin) που καταστρέφει τα κύτταρα και εκλύεται από συγκεκριμένα στελέχη του E. faecalis.

Όσοι είχαν τα στελέχη που παράγουν τη συγκεκριμένη τοξίνη είχαν σοβαρότερη μορφή αλκοολικής ηπατίτιδας και κινδύνευαν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της. Ανάμεσα σε αυτούς με θετικά δείγματα τοξίνης, το 89% απεβίωσε μετά από 180 ημέρες, ενώ το 3.8% των ατόμων που δεν ανιχνεύτηκε η τοξίνη κατέληξε, ποσοστό δηλαδή κατά πολύ χαμηλότερο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν αρουραίους που είχαν εκτεθεί σε ανθρώπινα περιττώματα ασθενών που έπασχαν από αλκοολική ηπατίτιδα και επιβεβαιώθηκε πως στους αρουραίους όσα περιττώματα είχαν την εν λόγω τοξίνη προκάλεσαν σοβαρότερη μορφή ηπατίτιδας, συγκριτικά με εκείνα που εκτέθηκαν σε περιττώματα που δεν είχαν την τοξίνη.

Συνοψίζοντας, οι ερευνητές κατέληξαν πως η τοξίνη που παράγεται από το E. faecalis προκαλεί σοβαρότερης μορφής αλκοολική ηπατίτιδα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved