Τι αισθάνεσαι;

Υγεία Δέρματος

Είναι απαραίτητο το καθημερινό μπάνιο;

Χρειάζεται το μπάνιο να γίνεται σε καθημερινή βάση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν καθημερινά  μπάνιο για να διατηρούνται καθαροί και να διώχνουν τον ιδρώτα, τα βακτήρια και τυχόν ακαθαρσίες που μπορεί να έχει το δέρμα τους. Θεωρούν πως αυτός είναι ένας τρόπος να θωρακίσουν την υγεία τους και να προστατευτούν από λοιμώξεις και μικρόβια. Όμως, είναι  έτσι τα πράγματα, ή μήπως;ς άθελα τους βλάπτουν τον οργανισμό τους;

Τι έδειξαν οι έρευνες

Έρευνα αποκάλυψε πως τα δύο τρίτα των Αμερικάνων και πάνω από το 80% των κατοίκων της Αυστραλίας κάνουν καθημερινά ντους, ενώ μόνο το 50% των Κινέζων αναφέρει το ίδιο. Η διαφορά αυτή μπορεί να αποδοθεί στη διαφορετική κουλτούρα, όμως μήπως οι Κινέζοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω;

Οι επιστήμονες έρχονται τώρα να ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε για το καθημερινό μπάνιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι από την περίοδο της εφηβεία και μετά κάνουν καθημερινά μπάνιο, ενώ αν αθληθούν ή ιδρώσουν μπορεί να κάνουν ντους και δεύτερη φορά μέσα στη  ίδια ημέρα. Αλλά και τα μωρά φαίνεται πως τα πλένουν καθημερινά, αν και δεν έχει αποδειχτεί πως κάτι τέτοιο είναι ωφέλιμο, αντίθετα οι ειδικοί συνήθως προτείνουν το μπάνιο να γίνεται μέρα παρά μέρα και να πλένονται μόνο τοπικά καθώς και στο πρόσωπο και τα χέρια.

Χάνεται η φυσική ασπίδα του δέρματος

Οι ειδικοί έπειτα από μελέτες διαπίστωσαν πως το καθημερινό μπάνιο αφαιρεί το προστατευτικό λιπαρό στρώμα της επιδερμίδας και αφήνει το δέρμα εκτεθειμένο στο περιβάλλον, καθώς χάνει τη φυσική άμυνα του. Στο υγιές φυσιολογικό δέρμα υπάρχουν λιπαρές ουσίες για να λιπαίνεται η επιδερμίδα και να σχηματίζει ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα που αποτρέπει τους μικροοργανισμούς να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα, ενώ παράλληλα υπάρχουν σε αυτό και «καλά» μικρόβια που βοηθούν στην καταπολέμηση των επίδοξων εισβολέων. Ταυτόχρονα αν αφαιρεθεί αυτό το στρώμα το δέρμα γίνεται ξηρό και μπορεί να δημιουργηθούν σκασίματα, κάτι που επιτρέπει την είσοδο των μικροβίων και των ιών στο σώμα.

Δεν είναι απαραίτητο κάθε μέρα

Όπως προκύπτει από έρευνες το καθημερινό μπάνιο είναι απλώς μια συνήθεια και δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δείχνουν την αναγκαιότητα του ούτε υπάρχουν άλλα πλεονεκτήματα για την υγεία, πέρα φυσικά από την ευχάριστη αίσθηση που δίνει. Αν κάποιος κάνει μπάνιο αρκετές φορές την εβδομάδα ή καλύτερα μέρα παρά μέρα και πλένεται τοπικά δε φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο να αρρωστήσει σε σχέση με αυτόν που κάνει καθημερινά ντους. Αντίθετα, ίσως ο τελευταίος να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από μικρόβια ή να εμφανίσει αλλεργίες π[ου σχετίζονται με τα χημικά που περιέχουν τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και οι κρέμες που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο.

Εξάλλου, η διαρκής έκθεση σε ορισμένα από αυτά τα χημικά- όπως οι παραβένες για παράδειγμα που περιέχονται σε πολλά σαμπουάν και αφρόλουτρα- φαίνεται πως εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους για της υγεία. Αν λοιπόν για σας το καθημερινό μπάνιο είναι απαραίτητο συνεχίστε να το απολαμβάνετε αλλά αν το κάνετε μονάχα για λόγους υγείας, ίσως τότε να πρέπει να αναθεωρήσετε την απόφαση σας εξαιτίας των στοιχείων που προέκυψαν από τις πρόσφατες μελέτες.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι