Διατροφή

Ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας: Ποιο είναι καλύτερο για την κουζίνα σας;

Το λάδι καρύδας, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πολύ δημοφιλές, με τους υποστηρικτές του να αναφέρουν οφέλη που κυμαίνονται από τη μείωση του σωματικού λίπους και φτάνουν έως την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Δυστυχώς για τους οπαδούς του, τα στοιχεία που χρειάζονται για την υποστήριξη αυτών των ισχυρισμών παραμένουν ελάχιστα.

Ωστόσο, υπάρχει αρκετή έρευνα που υποδηλώνει ότι άλλα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ζωικά έλαια, ιδίως σε ότι αφορά την υγεία της καρδιάς. Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο;

Ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας: Ποιο είναι καλύτερο για την κουζίνα σας;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ελαιόλαδου;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εξέτασε ενήλικες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση της μαργαρίνης, του βουτύρου ή της μαγιονέζας, με ελαιόλαδο, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο επειδή οι Αμερικανοί τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο ελαιόλαδο σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Στις ΗΠΑ, η υψηλότερη κατανάλωση ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα, ενώ η ημερήσια πρόσληψη σε μελέτες που εξέτασαν μεσογειακούς πληθυσμούς, ήταν τρεις κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Οι ερευνητές, αφού έλαβαν υπόψη, τους δημογραφικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα, είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν σπάνια ελαιόλαδο (λιγότερο από μία φορά το μήνα).

Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου συσχετίστηκε, επίσης, με μειωμένη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί «ακόμη και οι μικρές αυξήσεις στην κατανάλωση ελαιόλαδου, όπως η αντικατάσταση περίπου ενός κουταλιού του γλυκού μαργαρίνης ή βουτύρου, με παρόμοια ποσότητα ελαιόλαδου, σε καθημερινή βάση, είχε πλεονεκτήματα».

Επιπρόσθετα, το ελαιόλαδο συσχετίστηκε με μείωση της φλεγμονής, που μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου. Οι ελιές περιέχουν φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Η χρήση παρθένου ελαιόλαδου, το οποίο εξάγεται με μηχανικά, παρά με χημικά μέσα, θεωρείται ότι προσφέρει υψηλότερα επίπεδα προστατευτικών φυτικών ενώσεων, σε σύγκριση με το εξευγενισμένο ελαιόλαδο.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, οι πολυφαινόλες ωφελούν και άλλες περιοχές του σώματος, όπως ο εγκέφαλος. Για παράδειγμα, σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση λαχανικών , η χρήση ελαιόλαδου κατά το μαγείρεμα, έχει συσχετιστεί με την καταπολέμηση της μείωσης της λειτουργικότητας του εγκεφάλου, που παρατηρείτε καθώς οι άνθρωποι γερνούν».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ελαίου καρύδας;

Οι υποστηρικτές του ελαίου καρύδας, επικαλούνται τα λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας, που περιέχει, ως όφελος. Υποστηρίζεται, ότι αυτά τα λίπη προσφέρουν πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την απώλεια βάρους και τη χοληστερίνη, αν και αυτοί οι ισχυρισμοί παραμένουν αμφιλεγόμενοι. Από την άλλη, το λαυρικό οξύ, το πρωταρχικό λίπος που βρίσκεται στο λάδι καρύδας, θεωρείται ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλα λίπη μεσαίας αλυσίδας και ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην κάνει αυτά που υπόσχεται.

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, στο περιοδικό Circulation, το οποίο συγκέντρωσε δεδομένα από διάφορες δοκιμές, το λάδι καρύδας δεν έδειξε οφέλη σχετικά με την περιφέρεια της μέσης και το σωματικό λίπος, σε σύγκριση με άλλα φυτικά λίπη.  Επιπρόσθετα, το λάδι καρύδας, δεν έδειξε να μειώνει τους καρδιακούς παράγοντες κινδύνου, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο. Στην πραγματικότητα, το λάδι καρύδας αύξησε τη χοληστερίνη λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), δηλαδή το είδος της χοληστερίνης που σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όσον αφορά το έξτρα παρθένο λάδι καρύδας, μια πρόσφατη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open, εξέτασε το έξτρα παρθένο λάδι καρύδας και δεν έδειξε αύξηση της χοληστερίνης LDL σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεσσάρων εβδομάδων. Και τα δύο έλαια είχαν καλύτερη απόδοση από το βούτυρο. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σε ανθρώπους, για το εξαιρετικά παρθένο λάδι καρύδας, που να μπορούν να υποστηρίξουν τη χρήση του ως πρωταρχικό λίπος στις διατροφές των Αμερικάνων, ούτε έχουμε πληροφορίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στις ΗΠΑ», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Συμπερασματικά

Τα οφέλη από τη χρήση μη τροπικών φυτικών ελαίων, είναι πολύ ελπιδοφόρα, καθιστώντας το ελαιόλαδο μια φυσική επιλογή σε κάθε κουζίνα.

Δοκιμάστε λάδι και ξύδι σε μια φρέσκια καλοκαιρινή σαλάτα ή στη θέση της μαγιονέζας σε μια πατατοσαλάτα ή σε σαλάτα τόνου. Επιλέξτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη, όταν μαγειρεύετε λαχανικά και κρατήστε το λάδι καρύδας για περιστασιακή χρήση. Ας πούμε, για να ενισχύσετε τη γεύση των λαχανικών ή ως υποκατάστατο του βουτύρου σε ψημένα επιδόρπια.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Olive oil or coconut oil: Which is worthy of kitchen-staple status? https://www.health.harvard.edu/blog/olive-oil-or-coconut-oil-which-is-worthy-of-kitchen-staple-status-2020061820077

The Diet Review: 39 popular nutrition and weight-loss plans and the science (or lack of science) behind them https://www.health.harvard.edu/special-health-reports/the-diet-review?utm_source=HHPBlog&utm_medium=link&utm_content=related-text&utm_campaign=referral

The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.043052

MIND diet slows cognitive decline with aging https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581900/

A practical guide to the Mediterranean diet https://www.health.harvard.edu/blog/a-practical-guide-to-the-mediterranean-diet-2019032116194

Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults https://www.onlinejacc.org/content/75/15/1729