Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

Εργασία στο σπίτι ή στο γραφείο; Πώς θα προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες;

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, μεγάλες και μικρές εταιρίες στράφηκαν προς την εξ΄αποστάσεως εργασία. Τώρα που η πανδημία αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί, άλλες εταιρίες απαιτούν από τους εργαζόμενους τους να επιστρέψουν και πάλι στα γραφεία τους και άλλες – ανάμεσα τους και πολυεθνικές- αποφάσισαν να συνεχίσουν την εξ΄αποστάσεως εργασία. Και στις δυο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι καλούνται να προσαρμοστούν στα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους και να αποδώσουν όσο καλύτερα γίνεται.

Πολλοί νιώθουν ενθουσιασμένοι που θα επιστρέψουν στο γραφείο τους μετά από τόσους μήνες και άλλοι, έχοντας συνηθίσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, δυσανασχετούν που πρέπει και πάλι να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους. Ο τελικός λόγος ωστόσο, είναι στον εργοδότη.

Πώς θα προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες της εργασίας σας;

1. Περισσότερη ξεκούραση

Ο Will Speros, εκδότης περιοδικών με έδρα τη Νέα Υόρκη, άρχισε από τον Μάιο να εργάζεται ξανά στο γραφείο του, μια φορά την εβδομάδα. Αρχικά, ένιωσε ενθουσιασμό που θα επέστρεφε στο γραφείο του μετά από 14 μήνες, αλλά η επιστροφή του, του υπενθύμισε το άκαμπτο εργασιακό πρόγραμμα που ακολουθούσε τόσα χρόνια.

Όπως ανέφερε, όταν δούλευε στο σπίτι ήταν πιο ευέλικτος και παρέδιδε τα καθήκοντα του εγκαίρως. Μάλιστα, ήταν πιο χαλαρός, άρχισε να παρατηρεί και να ακούει το σώμα του, να προσέχει την στάση που είχε όταν εργάζονταν και πολλές φορές, όταν ένιωθε έντονη κούραση ξάπλωνε λίγο το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να αποδίδει αργότερα πολύ καλύτερα. Το ζήτημα όμως είναι ότι στο γραφείο τα πράγματα είναι πολύ πιεστικά και δεν έχει ποτέ τον χρόνο να ασχοληθεί με τον εαυτό του, παραμόνο με την δουλειά, κάτω από την πίεση του αφεντικού του και τον χρόνο να τρέχει. Και αφού δεν μπορεί πλέον να κοιμηθεί το μεσημέρι, άρχισε να στρέφεται προς τον καφέ για να νιώσει αναζωογονημένος και να συνεχίσει τη δουλειά του αποδοτικά. Αντιλαμβάνεται όμως, ότι η απόδοση του ήταν καλύτερη στο σπίτι μετά τον μεσημεριανό του ύπνο.

Η Δρ. Rebecca Robbins, ειδικός σε θέματα ύπνου στο Brigham and Women’s Hospital, αναφέρει ότι ο μεσημεριανός ύπνος πράγματι αναζωογονεί τους ανθρώπους και τους κάνει πιο αποδοτικούς στην δουλειά τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο στο γραφείο δεν είναι εφικτό και ως εκ τούτου συνιστά:

 • Να κοιμάστε και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα
 • Να κοιμάστε όταν επιστρέφετε από τη δουλειά έστω και για μια ώρα
 • Να μην διαταράζετε την ρουτίνα του ύπνου σας ξενυχτώντας τα Σαββατοκύριακα, γιατί η εργασιακή σας απόδοση μειώνεται με την έναρξη της εβδομάδας και μπορεί να συνεχιστεί και για ολόκληρη την εβδομάδα.

2. Διαχωρισμός εργασίας και προσωπικής ζωής

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν την απομακρυσμένη εργασία, ακόμη και μετά την πανδημία, πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στο γραφείο τους και αυτό γιατί τους ήταν, και συνεχίζει να τους είναι, δύσκολο να διαχωρίσουν την εργασία τους από την προσωπική τους ζωή.

Ο Desmond Foo, προγραμματιστής λογισμικών προγραμμάτων, που από τον Μάρτιο του 2020 δουλεύει από το σπίτι, ανέφερε ότι στην αρχή δυσκολεύτηκε πολύ να παραμείνει συγκεντρωμένος στην εργασία του. Ωστόσο εκτίμησε την ευελιξία που του πρόσφερε η άνεση του σπιτιού του. Παρόλα αυτά, πολλοί περισπασμοί, όπως το Netflix και το TikTok, του αποσπούσαν την προσοχή και του έτρωγαν χρόνο, με αποτέλεσμα να εργάζεται πολλές περισσότερες ώρες από τις ώρες που εργαζόταν στο γραφείο. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, η ζωή του, αυτούς τους μήνες να περιορίζεται κατά κανόνα σε έναν υπολογιστή.

Η τεχνολογική εξέλιξη επηρέασε κατά πολύ τη ζωή του, καθώς ο υπολογιστής του ήταν πλέον ανοιχτός 24 ώρες το 24ωρο και έμπαινε στον πειρασμό να ελέγξει και να απαντήσει στα email του ακόμη και στις 11 μ.μ..

Αν δουλεύετε πλέον στο γραφείο:

 • Αφήστε το κινητό στην άκρη και αφοσιωθείτε στην εργασία σας.
 • Φροντίστε να κοιμάστε ικανοποιητικά το βράδυ ώστε να έχετε ενέργεια το πρωί στο γραφείο.
 • Επιστρέφοντας στο σπίτι μην ανοίξετε τον υπολογιστή σας.
 • Προγραμματίστε τα απογεύματα σας με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Αν συνεχίζετε να δουλεύετε από το σπίτι:

 • Απενεργοποιείστε ότι σας αποσπά την προσοχή και αφοσιωθείτε στην εργασία σας.
 • Διαμορφώστε τον χώρο σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχετε άλλα ερεθίσματα γύρω σας, όπως η τηλεόραση και το κινητό.
 • Προγραμματίστε τον χρόνο εργασίας σας με βάση το ωράριο που σας έχει αναθέσει ο εργοδότης σας.
 • Μετά το τέλος του ωραρίου σας αφήστε ότι κάνετε και συνεχίστε το την επόμενη μέρα.
 • Εμπλουτίστε τα απογεύματα σας με δραστηριότητες που αγαπάτε.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Can Remote Workers Adapt to Office Life Again? https://www.verywellhealth.com/remote-work-office-telepressure-5191669

Please respond ASAP: workplace telepressure and employee recovery https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25365629/

Workplace telepressure and work–life balance outcomes: The role of work recovery experiences https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smi.2864

Estimated Sleep Duration Before and During the COVID-19 Pandemic in Major Metropolitan Areas on Different Continents: Observational Study of Smartphone App Data https://www.jmir.org/2021/2/e20546/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι