Τι αισθάνεσαι;

Ψυχική υγεία

26 συμβουλές για αποτελεσματική εργασία από το σπίτι εν καιρώ κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και ως εκ τούτου οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι. Εάν ανήκετε και εσείς σε αυτή την μερίδα πολιτών, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι με σωστή προσπάθεια και οργάνωση μπορείτε να παραμείνετε παραγωγικοί, φροντίζοντας παράλληλα τον εαυτό σας και την οικογένεια σας.

Πώς θα εργαστείτε παραγωγικά και σωστά από το σπίτι;

1. Βρείτε έναν συγκεκριμένο χώρο και ορίστε τον ως χώρο εργασίας

Ρυθμίστε μια περιοχή του σπιτιού σας ως χώρο εργασίας. Βρισκόμενοι σε αυτό τον χώρο στέλνετε μήνυμα στον εγκέφαλο σας ότι ήρθε η ώρα να συγκεντρωθεί. Όταν δεν εργάζεστε δεν χρειάζεται να βρίσκεστε σε αυτό τον χώρο. Μην ελέγχετε τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις όταν ολοκληρώσετε την εργάσιμη μέρα σας. Εργαστείτε ξανά την επόμενη ημέρα.

2. Αλλάξτε περιβάλλον

Εάν νιώθετε ότι σας βοηθά καλύτερα στην συγκέντρωση το να έχετε πέραν του ενός χώρου εργασίας, τότε δημιουργείστε διάφορους χώρους στους οποίους μπορείτε να εργαστείτε. Αυτή η αλλαγή, ενδεχομένως να βελτιώσει την διάθεση σας. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι για σωστή διαχείριση χρόνου θα πρέπει να προκαθορίσετε τον χρόνο που θα περνάτε σε κάθε χώρο ξεχωριστά.

Επιπρόσθετα, βεβαιωθείτε ότι οι χώροι που δημιουργήσατε είναι εργονομικοί, για να αποτρέψετε μυοσκελετικούς τραυματισμούς και για να αυξήσετε την απόδοση και την παραγωγικότητα σας. Μπορεί να ακούγεται ωραίο το να εργάζεστε στον καναπέ ή στο κρεβάτι σας, ωστόσο η παρατεταμένη εργασία σε αυτά τα σημεία, μπροστά σε έναν υπολογιστή, μπορεί να σας προκαλέσει πόνο στη μέση ή στο λαιμό.

3. Ετοιμαστείτε κανονικά για την ημέρα σας

Ακολουθήστε την καθημερινή σας ρουτίνα όπως την ακολουθούσατε όταν πηγαίνατε κανονικά στο γραφείο. Εάν κάνατε ντους, κάντε το και τώρα. Εάν πηγαίνατε στο γυμναστήριο, κάντε μερικές ασκήσεις στο σπίτι. Ορίστε ποια ρούχα θα φοράτε όταν εργάζεστε, ακόμη και αν είναι πιο άνετα από την καθημερινή σας στολή στη δουλεία. Εάν συνηθίζατε να βάφεστε και να φτιάχνετε τα μαλλιά σας, κάντε το και τώρα ακόμη και αν είστε μόνη στο σπίτι. Όλα αυτά θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και να είστε πιο παραγωγικοί στη δουλειά σας.

4. Δημιουργήστε πρόγραμμα

Αντί να έχετε ένα ασαφές πρόγραμμα, δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα και κολλήστε το σε ένα ορατό σημείο. Δημιουργήστε μια μικρή λίστα υποχρεώσεων και χωρίστε την σε κατηγορίες με βάση τη σημαντικότητα τους.

5. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα διατροφής

Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ σας από την αρχή της εβδομάδας ή από την προηγούμενη ημέρα. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να εργάζεστε συνέχεια και να ξεχνάτε να φάτε. Σημειώνεται ότι δεν πρέπει να τρώτε στον χώρο που ορίσατε ως χώρο εργασίας.

Επιλέξτε τρόφιμα που ενισχύουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εγρήγορση, όπως σπόροι κολοκύθας, μαύρη σοκολάτα και αυγά. Περιορίστε την πρόσληψη εξευγενισμένων υδατανθράκων, επεξεργασμένων τροφίμων και ζαχαρούχων ποτών.

Πώς θα εργαστείτε σωστά εάν έχετε παιδιά στο σπίτι;

6. Εργασία με βρέφος

Χρησιμοποιήστε ένα βρεφικό κάθισμα για να έχετε το παιδί σας κοντά σας ενώ εργάζεστε. Εάν έχετε κάποια επαγγελματική τηλεδιάσκεψη ενημερώστε τον συνομιλητή σας ότι έχετε μωρό στο σπίτι και ενδεχομένως να υπάρξουν θορύβοι. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που κοιμάται το μωρό σας για να διεκπεραιώσετε εργασίες που χρειάζονται περισσότερη συγκέντρωση ή για να κάνετε τις τηλεδιασκέψεις σας. Μιλήστε με το αφεντικό σας και ενημερώστε τον για τις αλλαγές στις ώρες που μπορεί να προκύψουν.

7. Εργασία με μεγαλύτερα παιδιά

Εάν τα παιδιά σας είναι μικρά, είναι λογικό ότι θα πρέπει να εστιάσετε στις ανάγκες τους και να δημιουργήσετε στην βάση αυτών των αναγκών το πρόγραμμα εργασίας σας. Ωστόσο, εάν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, υπάρχει το ενδεχόμενο να θέλουν περισσότερη προσοχή και να κάνουν περισσότερη φασαρία. Ως εκ τούτου μπορείτε να εργαστείτε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ ενώ κοιμούνται. Μιλήστε με το αφεντικό σας.

8. Δώστε προσοχή στις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών σας

Αυτή την περίοδο, τα παιδιά σας ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερη αγάπη, στοργή και προσοχή. Μάλιστα, μπορεί να έχουν συναισθηματικά ξεσπάσματα λόγω της αδυναμίας τους (α) να κατανοήσουν το τι ακριβώς συμβαίνει και (β) να προσαρμοστούν στη νέα ρουτίνα. Εάν βρεθείτε μπροστά σε τέτοια ξεσπάσματα, βάλτε τους να ακούσουν χαλαρωτική μουσική, δώστε τους περισσότερη σημασία και κάντε τα να νιώσουν την αγάπη σας.

9. Δομή ισορροπίας και παιχνίδι

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διασκεδάσουν, αλλά βάλτε τους συγκεκριμένα όρια και βοηθήστε τα να διαχειριστούν σωστά τον χρόνο τους. Ρυθμίστε εσείς τις δραστηριότητες τους, ώστε να τα κρατάτε απασχολημένα. Τα παιδιά συνήθως νιώθουν υπερδιέγερση η οποία πρέπει να εκτονωθεί, οπότε ορίστε συγκεκριμένους χρόνους κατά τους οποίους μπορούν να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν στο τάμπλετ και ενθαρρύνετε τα να κάνουν άλλες δραστηριότητες, ώστε να εκτονωθούν. Να είστε σαφής στις οδηγίες σας και ξεκάθαροι με τα όρια, τις προσδοκίες και τις συνέπειες.

10. Κοινή χρήση υπολογιστή

Εάν μοιράζεστε τον υπολογιστή σας με το παιδί σας, δώστε του να καταλάβει πως η εργασία σας αποτελεί προτεραιότητα. Δώστε του, ωστόσο, χρόνο να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή σας όταν δεν εργάζεστε.

Πώς θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την πανδημία εάν είστε αγχώδης;

11. Ανησυχείτε για την κατάσταση στον κόσμο

Εάν είστε αγχώδης, τότε σταματήστε να βλέπετε ειδήσεις που αφορούν την COVID-19 ενώ εργάζεστε. Ρυθμίστε τις εφαρμογές της συσκευής σας ώστε να αποκλείου αυτές τις ειδήσεις και ενημερώστε φίλους και συνεργάτες ότι δεν θέλετε να σας μιλούν για αυτό το ζήτημα εν ώρα εργασίας.

12. Μείνετε ενημερωμένοι

Εάν θέλετε να είστε ενημερωμένοι, αλλά βρίσκετε τις ειδήσεις αγχωτικές, τότε ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα διαβάζετε αποκλειστικά ειδήσεις ή ζητήστε από κάποιον φίλο σας να σας ενημερώνει για τις εξελίξεις μόνο για 10 λεπτά την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο και θα ενημερώνεστε και δεν θα νιώθετε άγχος.

13. Ανησυχείτε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Εάν ανησυχείτε για την υγεία των αγαπημένων σας προσώπων, μιλήστε τους για τις ανησυχίες σας. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και ότι θα επικοινωνήσουν μαζί σας εάν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19.

14.Σας αγχώνει η απομόνωση

Οι διακοπές είναι εντελώς διαφορετικές από την υποχρεωτική απομόνωση που μας επιβάλλει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται διάφορα αρνητικά συναισθήματα τα οποία πηγάζουν από αυτή την αναγκαστική «έλλειψη ελευθερίας». Για να αποτρέψετε το άγχος που δημιουργεί η απομόνωση, κάντε ευχάριστες σκέψεις, βγείτε στη φύση και αναπνεύστε καθαρό αέρα, κάντε διαλογισμό και δημιουργείστε στο μυαλό σας χαλαρωτικές εικόνες.

15. Βρείτε υποστήριξη

Ελάτε σε επαφή με έναν επαγγελματία ψυχολόγο ή βρείτε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας, ειδικά εάν αυτά τα συναισθήματα παρεμποδίζουν την παραγωγικότητα σας. Ωστόσο, να θυμάστε πως πρέπει να είστε ειλικρινείς για το πώς αισθάνεστε, ώστε ο απέναντι σας να μπορέσει να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας.

Πώς θα είστε παραγωγικοί στη δουλεία σας εάν δεν έχετε το ιδανικό γραφείο στο σπίτι;

16. Δημιουργείστε ένα αυτοσχέδιο γραφείο

Εάν δεν έχετε γραφείο στο σπίτι τότε ήρθε η ώρα να αυτοσχεδιάσετε. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι στο πάτωμα και χρησιμοποιήστε ένα μικρό τραπεζάκι ή βρείτε ένα μικρό φορητό πτυσσόμενο τραπέζι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε πολλές περιοχές του σπιτιού σας. Απλά προσέξτε να έχετε σε σωστή θέση το σώμα σας, ώστε να αποφύγετε μυοσκελετικούς πόνους.

17. Εκκαθαρίστε το χώρο σας

Δημιουργήστε ένα χώρο με ήρεμη ατμόσφαιρα. Καθαρίστε τον χώρο που θα χρησιμοποιήσετε ως χώρο εργασίας και συμμαζέψτε την ακαταστασία του μετά το τέλος της εργάσιμης σας μέρας. Χρησιμοποιείστε αρωματικά χώρου για να ενισχύσετε την ενεργεία, τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Πώς θα εργαστείτε στο σπίτι παράλληλα με τον σύντροφο σας;

18. Συζητήστε το πρόγραμμα εργασίας σας εκ των προτέρων

Αποφασίστε εάν θέλετε να έχετε κοινές ώρες φαγητού ή αν προτιμάτε να κάνει ο καθένας το δικό του πρόγραμμα. Ενημερώστε τον σύντροφό σας αν σας αρέσει να μιλάτε καθώς εργάζεστε ή αν προτιμάτε να εργάζεστε σιωπηλά. Εάν τα καθημερινά σας προγράμματα έχουν διαφοροποιήσεις, τότε φροντίστε να το συζητάτε με τον σύντροφό σας από το προηγούμενο βράδυ.

19. Μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού

Συζητήστε με τον σύντροφο σας το πώς μπορείτε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα ενοχλείτε καθόλου τον σύντροφο σας ενώ εργάζεται ή ότι μπορείτε να τον βοηθήσετε σε κάποια εργασία του. Παράλληλα, δημιουργείστε ένα πρόγραμμα για τις δουλειές του σπιτιού, το οποίο θα αναπροσαρμόζετε ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός.

20. Χρησιμοποιήστε ακουστικά

Αποτρέψτε τους ακουστικούς περισπασμούς χρησιμοποιώντας ακουστικά. Επιλέξτε τη μουσική που σας βοηθά να συγκεντρωθείτε και χρησιμοποιείστε την ενώ εργάζεστε.

Συμβουλές για επαγγελματίες που εργάζονται ήδη από το σπίτι

21. Διαχειριστείτε το χρόνο σας

Παρόλο που μπορεί να εργάζεστε μονίμως από το σπίτι, αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο χώρος εργασίας σας να «παραβιαστεί» από τα μέλη της οικογένειας σας. Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στις επείγουσες εργασίες και αργότερα, όταν τα παιδιά ή ο/η σύζυγος σας πάνε για ύπνο, αφιερωθείτε στις δευτερεύουσες.

22. Φροντίστε τον εαυτό σας

Πέραν από την αποτελεσματική εργασία, πρέπει να φροντίζετε αποτελεσματικά και την σωματική και ψυχική σας υγεία, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο. Κάντε, λοιπόν, σωματική άσκηση, χορό ή διαλογισμό για να βελτιώσετε την διάθεση σας και να συνεχίσετε ανανεωμένοι την εργασία σας.

23. Παραμείνετε δραστήριοι

Ενσωματώστε στην καθημερινή σας ρουτίνα την άσκηση, κάντε διαλείμματα από την δουλειά σας και διαμορφώστε ένα χώρο στο σπίτι σας ο οποίος θα αποτελεί την έξοδο σας, για παράδειγμα χρησιμοποιείστε την ταράτσα του σπιτιού ή της πολυκατοικίας σας.

Πώς θα κάνετε αποτελεσματικά διαλείμματα;

24. Κάντε έναν σύντομο περίπατο

Το περπάτημα, τεκμηριωμένα, έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία. Να θυμάστε πως δεν χρειάζεται να περπατήσετε χιλιόμετρα για να δείτε την διάθεση σας να αλλάζει. Μόνο 20 λεπτά περπάτημα, 1-2 φορές την ημέρα, θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και να συγκεντρωθείτε περισσότερο στην εργασία σας.

25. Μέθοδος Pomodoro

Η μέθοδος Pomodoro είναι μια τεχνική διαχείρισης χρόνου. Ρυθμίστε το χρονόμετρο σας για 25 λεπτά και όταν περάσουν κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Επαναλάβετε για 4 φορές και ακολούθως κάντε ένα διάλειμμα 15-30 λεπτών. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία για την υπόλοιπη εργάσιμη σας μέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανασυγκροτείτε δυνάμεις και να εργάζεστε πιο παραγωγικά.

26. Κάντε γιόγκα

Πολλοί καθηγητές γιόγκα και διαλογισμού, προσφέρουν δωρεάν διαδικτυακές συνεδρίες αυτή την περίοδο. Επωφεληθείτε και λάβετε μέρος και εσείς σε μια. Κάνοντας ένα τέτοιο διάλειμμα από την δουλειά σας, θα βοηθηθείτε να διαχειριστείτε καλύτερα τον υπόλοιπο χρόνο της ημέρας σας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved