Καρκίνος

Γενικά μέτρα προφύλαξης για καρκινοπαθείς, εν όψει της πανδημίας Covid-19

H Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος ανάρτησε εκτός από ειδικές οδηγίες για κάθε κατηγορία ασθενών με καρκίνο και κάποια γενικά μέτρα προφύλαξης για τους ασθενείς με ιστορικό καρκίνου, που θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Τα μέτρα αυτά αναφέρονται εν συντομία παρακάτω:

  • όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα που προκαλεί η λοίμωξη από τον κορωνοϊό και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των υπολοίπων αρχών. Θα πρέπει να εκπαιδεύονται στην τήρηση των συνθηκών υγιεινής (πλύσιμο χεριών, εγκλεισμός και αποφυγή παρουσίας σε χώρους συνωστισμού)
  • Η προσέλευσή τους στο νοσοκομείο, αν κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να γίνεται έχοντας τηρήσει όλα τα μέτρα προφύλαξης, όπως μάσκα, γάντια ή αντισηπτικά.
  • Αν κάποιος ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, καλό θα είναι να επικοινωνήσει αρχικά τηλεφωνικά με τον ιατρό του και αν τα συμπτώματα είναι ήπια να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, με καθημερινή επικοινωνία με τον ιατρό του.
  • Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία καλό θα ήταν να έχουν ελεγχθεί για συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
  • Οι συνοδοί και οι ασθενείς που προσέρχονται στις ογκολογικές μονάδες θα πρέπει να ερωτώνται για την ύπαρξη συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Οι χώροι αναμονής στα νοσοκομεία θα πρέπει να αερίζονται καλά και οι ασθενείς να έχουν απόσταση μεταξύ τους 1,5 μέτρο.
  • Το προσωπικό των ογκολογικών μονάδων θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας, όπως μάσκες, γάντια κλπ
  • Το προσωπικό των ογκολογικών μονάδων θα πρέπει να έχει λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση για την απομόνωση τυχόν υπόπτων περιπτώσεων μόλυνσης από κορωνοϊό, αλλά και για τη φρόντιδα ασθενών με ιστορικό καρκίνου και λοίμωξης covid-19.
  • Επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αν σε μια ογκολογική μονάδα ταυτοποιηθεί ασθενής με covid-19, ώστε να ακολουθήσουν τις απαραίτητες οδηγίες για τους ασθενείς και το προσωπικό που πιθανόν έχει εκτεθεί στον ιό.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

El Ramahi, R. and A. Freifeld, Epidemiology, Diagnosis, Treatment, and Prevention of Influenza Infection in Oncology Patients. J Oncol Pract, 2019. 15(4): p. 177-184.

Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος https://www.hesmo.gr/el/ενημερωση/covid-19/τελευταία-νέα/334-επείγουσα-ενημέρωση-για-covid-19-οδηγίες-για-ασθενείς-με-ιστορικό-καρκίνου