Ψυχική υγεία

Για ποιους λόγους απομακρύνονται οι νέοι από την θρησκεία;

Η θρησκεία υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής πολλών ανθρώπων, σε διάφορες χώρες του κόσμου, από τα βάθη των αιώνων. Η ελευθερία της λατρείας έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη ζωή εκείνων που ήθελαν να επεξεργαστούν βαθύτερα τον εαυτό τους, ωστόσο, καθώς οι κοινωνίες άρχισαν να αναπτύσσονται, ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι, κυρίως, άνθρωποι, βλέπουν το ρόλο της θρησκείας στη ζωή τους, άρχισε να αλλάζει.

Για ποιους λόγους απομακρύνονται οι νέοι από τη θρησκεία;

Στο πέρασμα των χρόνων, οι νέοι άρχισαν να απομακρύνονται από τη θρησκεία και δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος για αυτό, που να αφορά μια συγκεκριμένη θρησκεία. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, θα διαπιστώσει πως η παρουσία των νέων στους χώρους λατρείας παρουσιάζει μείωση σε όλες τις θρησκείες, από τον Εβραίο μέχρι τον Χριστιανό.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική μελέτη του Κέντρου Ερευνών του Pew, η τάση απομάκρυνσης από τη θρησκεία είναι «πιο έντονη μεταξύ των νέων, με μόνο τους μισούς από αυτούς που γεννήθηκαν από το 1990 έως το 1996 να είναι απολύτως σίγουροι για την πίστη τους στον Θεό, σε σύγκριση με το 71% που γεννήθηκαν από το 1928 έως το 1945».

Η καθυστέρηση της ενηλικίωσης, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην απομάκρυνση από την οργανωμένη θρησκεία. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι αυτοί, ζουν με τους γονείς τους περισσότερο, καθυστερούν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, για να οργανώσουν τη ζωή τους και να κάνουν μεγάλα βήματα. Έτσι η ζωή τους είναι λιγότερο δομημένη με την παραδοσιακή έννοια. Σύμφωνα με την μελέτη, το 65 % των ατόμων που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1928 – 1945 ήταν παντρεμένοι στα 32 τους χρόνια. Από την άλλη, από τους Millennials (τα άτομα που ενηλικιώθηκαν γύρω στο 2000), μόλις το 26% παντρεύτηκαν μέχρι τα 32 τους χρόνια. Για πολλούς ανθρώπους, το βήμα του γάμου και της οικογένειας, φέρνει ξανά στο επίκεντρο της ζωής τους το θέμα της θρησκείας.

Ένας ακόμη λόγος που κάνει τους Millennials να αντιδρούν και να απομακρύνονται από την θρησκεία είναι ο παραδοσιακός και οργανωμένος τρόπος δομής των εκκλησιών. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Σε ένα γάμο που γίνεται σε μια καθολική εκκλησία, θεωρείται δεδομένο ότι οι περισσότεροι που θα παρευρεθούν θα είναι καθολικοί. Οι Millennials, καθώς οι πλείστοι είναι πολυπολιτισμικοί, αδιαφορούν για αυτές τις ομοιογενείς θρησκείες γιατί δεν τις βρίσκουν συναρπαστικές.

Επιπρόσθετα, οι οργανωμένες θρησκείες, τείνουν να έχουν ένα σύστημα κατά το οποίο ενθαρρύνουν τους πιστούς να ακολουθούν και να τηρούν τους κανόνες που θεσπίζονται στους κόλπους τους. Οι Millennials, λόγω της παρόρμησης της ηλικίας τους, σκέφτονται δημιουργικά και «έξω από κανόνες», οπότε και πάλι προτιμούν να απέχουν από την θρησκεία.

Ο Michael Hout, καθηγητής Κοινωνιολογίας στη Νέα Υόρκη, εξηγεί πως υπάρχουν πολλοί Millennials των οποίων οι γονείς θεωρούν σημαντικό τα παιδιά τους να σκεφτούν και να κρίνουν μόνα τους ότι έχει να κάνει με την θρησκεία. Επίσης, απορρίπτουν την ιδέα ότι το καλό παιδί είναι το υπάκουο παιδί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την αντίθετη στάση αυτών των παιδιών απέναντι στη θρησκεία, που έχει ως βάση της την διδασκαλία και την υπακοή, έτσι οι νέοι αυτοί τρέφουν μια στάση απάθειας απέναντι στην εκκλησία.

Είναι πνευματικοί τελικά οι νέοι;

Υπάρχουν πολλοί γονείς που βλέποντας τα παιδιά τους να απομακρύνονται από την θρησκεία, ανησυχούν πως θα χάσουν την ηθική τους πυξίδα. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί λόγοι για να καθησυχάσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρά τους λιγότερο συμβατικούς τρόπους που χρησιμοποιούν, οι νέοι έχουν πραγματικά ουσιαστική επικοινωνία με το θεό.

Οι εκκλησίες, προσπαθούν, από την πλευρά τους να φέρουν κοντά τους τους νέους, χρησιμοποιώντας μοντέρνους και εντυπωσιακούς τρόπους, χειροτονώντας νεαρούς επισκόπους, χρησιμοποιώντας την μουσική κλπ. Ωστόσο οι νέοι θέλουν πιο οικείες και γνήσιες θρησκευτικές εμπειρίες. Προτιμούν για παράδειγμα να παρευρίσκονται στους χώρους λατρείας με casual ρούχα και όχι επίσημα ντυμένοι. Ουσιαστικά οι νέοι θέλουν τους χώρους λατρείας να αντικατοπτρίζουν το ποιοι είναι και όχι το ποιοι πρέπει να είναι και αντιδρούν όταν οι ίδιοι καλούνται να ταιριάξουν στους κανόνες των εκκλησιών.

Οι νέοι, σε αντίθεση με ότι πιστεύουν ορισμένοι, σκέφτονται πολύ συχνά και βαθιά το νόημα της ζωής τους. Η πίστη τους μπορεί να μην είναι παραδοσιακή, αλλά σίγουρα αντικατοπτρίζεται σε πολλές ανησυχίες τους. Σύμφωνα, μάλιστα με την μελέτη του Pew, το 46% των νεαρών κάνουν σκέψεις για τη ζωή και το σύμπαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, το 76% αισθάνονται μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη ζωή πολύ συχνά, ενώ το  55% σκέφτεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το νόημα της ζωής.

Συμπερασματικά

Οι Millennials μπορεί να αντιδρούν στις παραδοσιακές δομές και τους κανόνες της εκκλησίας, αλλά βρίσκουν την πνευματικότητα με έναν τρόπο πιο λειτουργικό για τους ίδιους. Έχουν την ανάγκη να μαθαίνουν, να συζητούν, να εξερευνούν, όμως η πνευματικότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους, ακόμη και αν ο τρόπος τους απέχει πολύ από τα δεδομένα των γονιών τους.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved