Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξυπνήσετε το πρωί όταν κάνει κρύο τον χειμώνα;

Όλοι μας γνωρίζουμε το πόσο δύσκολο είναι να ξυπνήσουμε τα κρύα πρωινά του χειμώνα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η θερμοκρασία επηρεάζει τη συμπεριφορά σχεδόν όλων των ζωντανών οργανισμών, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα σημεία που αφορούν τον τρόπο που επηρεάζονται οι αισθητηριακοί νευρώνες και οι νευρώνες που ελέγχουν τον κύκλο ύπνου αφύπνισης. Αυτή η μελέτη που διεξήχθη στο έντομο Drosophila melanogaster (μύγα των φρούτων) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, δίνει μια εικόνα.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξυπνήσετε το πρωί όταν κάνει κρύο τον χειμώνα;

Νευροβιολόγοι του Northwestern University, έχουν ανακαλύψει το τι κρύβεται πίσω από την δυσκολία αφύπνισης των χειμωνιάτικων πρωινών, πραγματοποιώντας μελέτη σε μύγες.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν ένα κύκλωμα «θερμόμετρου» το οποίο μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με την εξωτερική θερμοκρασία από την κεραία της μύγας στον εγκέφαλό της. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μέσω αυτού του κυκλώματος, οι κρύες θερμοκρασίες και τα σκοτεινά περιβάλλοντα, εμποδίζουν την ενεργοποίηση των νευρώνων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την αφύπνιση.

Σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, Μάρκο Γκάλιο, αναπληρωτή καθηγητή νευροβιολογίας στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Weinberg, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει το γιατί, τόσο οι μύγες όσο και οι άνθρωποι, δυσκολεύονται να ξυπνήσουν τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά.

Πως η θερμοκρασία επηρεάζει τον ύπνο;

Η μελέτη, περιγράφει τους υποδοχείς ενός «ψυχρού κυκλώματος» στις κεραίες της μύγας, το οποίο ανταποκρίνεται μόνο σε θερμοκρασίες κάτω των 25℃. Οι ερευνητές, αφού εντόπισαν αυτούς τους υποδοχείς, ακολούθησαν την επίδρασή τους στον εγκέφαλο, διαπιστώνοντας ότι ο κυρίως παραλήπτης των πληροφοριών τους, ήταν μια ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλο που ρυθμίζει τον κύκλο αφύπνισης και ύπνου. Όταν αυτό το ψυχρό κύκλωμα είναι ενεργοποιημένο, δηλαδή η θερμοκρασία είναι κάτω των 25℃, τα κύτταρα που ενεργοποιούνται από το φως και οδηγούν τελικά σε αφύπνιση, αδρανοποιούνται και η αφύπνιση γίνεται πιο δύσκολη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι η ανίχνευση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας είναι ζωτικής σημασίας για τις μύγες, οι άνθρωποι όντας πλάσματα της άνεσης αναζητούν συνεχώς ιδανικές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας λόγος που το κάνουν αυτό υποσυνείδητα, είναι γιατί οι θερμοκρασίες του εγκεφάλου συνδέονται στενά με την διατήρηση του ύπνου. Έτσι οι αλλαγές στις θερμοκρασίες συνδέονται επίσης με τις αλλαγές στον ύπνο και των ανθρώπων. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ακόμη δεν είναι πλήρως κατανοητό το πώς παράγεται και ρυθμίζεται ο ύπνος στον εγκέφαλο και πώς οι αλλαγές στις εξωτερικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, παρά την ανακάλυψη αυτού του κυκλώματος στις μύγες.

Συμπερασματικά

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις μύγες αποκαλύπτει ότι τόσο το φως, όσο και η θερμοκρασία, έχουν άμεσες επιδράσεις στον ύπνο και σύμφωνα με τους επιστήμονες το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στον άνθρωπο, καθώς όπως υπογραμμίζουν, τα αισθητήρια συστήματα, είτε μιλάμε για μύγες είτε για ανθρώπινους εγκεφάλους, καλούνται να λύσουν τα ίδια προβλήματα, επομένως το πετυχαίνουν συνήθως με τους ίδιους τρόπους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A clue as to why it's so hard to wake up on a cold winter's morning https://medicalxpress.com/news/2020-05-clue-hard-cold-winter-morning.html

Using fruit flies to understand how we sense hot and cold https://medicalxpress.com/news/2015-03-fruit-flies-hot-cold.html

A Circuit Encoding Absolute Cold Temperature in Drosophila https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0960982220305522