Μολυσματικές ασθένειες

Γιατί οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές της Covid-19;

Γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές κλινικές επιπλοκές της νόσου Covid-19, ακόμη και εάν κάποιος είναι νέος;

Στοιχεία από όλο τον κόσμο υποδηλώνουν ότι όσοι είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι -ακόμη και ΝΕΟΙ- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαρύτερα από την πολυσυστηματική νόσο COVID-19, την νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV2. Επιπρόσθετα, αντιμετωπίζουν 48% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Η βιολογία της παχυσαρκίας έδειξε ότι η παχυσαρκία συνοδεύεται από:

  • εξασθενημένη ανοσία
  • χρόνια φλεγμονή
  • επιρρεπές το αίμα σε πήξη
  • εκδήλωση άλλων ασθενειών, που είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, όπως καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις και σακχαροδιαβήτης.
  • επιρρεπείς σε μεταβολικό σύνδρομο*
  • επιρρεπείς να παρουσιάσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Τέλος, ο δείκτης μάζας** σώματος/ΒΜΙ (βλέπει Εικόνα) παραμένει ένας ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου» για σοβαρά κλινικά συμπτώματα COVID-19.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στη χώρα μας είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
*Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μία νοσολογική οντότητα, η οποία στηρίζεται στην παρατήρηση ότι πολλοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Meredith Wadman, et al. 11/9/2020. Why obesity worsens COVID-19. Science 369, 1280-1281. DOI: 10.1126/science.369.6509.1280