Οφθαλμολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μία φωτοευαίσθητη μεμβράνη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Όταν φως περνά μέσω των οφθαλμών, οι φακοί εστιάζουν μία εικόνα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει την εικόνα σε σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Ο αμφιβληστροειδής συνεργάζεται με τον κερατοειδή χιτώνα, τους φακούς και άλλα μέρη του οφθαλμού και του εγκεφάλου για την παραγωγή φυσιολογικής όρασης.

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν ο αμφιβληστροειδής αποχωρίζεται από το χοριοειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Αυτό προκαλεί την απώλεια όρασης, που μπορεί να είναι μερική ή ολική, ανάλογα με το βαθμό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Όταν ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποκολλάται, τα κύτταρά του στερούνται οξυγόνου. Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην όραση.

Υπάρχει κίνδυνος μόνιμης απώλειας όρασης αν η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς δεν αντιμετωπιστεί ή αν η θεραπεία καθυστερήσει.

Συμπτώματα Αίτια και Τύποι Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συνήθως δεν συνοδεύεται από πόνο, αλλά υπάρχουν ορισμένα πρώιμα συμπτώματα προτού ο αμφιβληστροειδής αποκολληθεί. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Θολή όραση
  • Μερική απώλεια όρασης (αίσθηση σαν να υπάρχει μία κουρτίνα μπροστά στο οπτικό σας πεδίο, σχηματίζοντας έντονες σκιές)
  • Ξαφνικές λάμψεις που εμφανίζονται όταν κοιτάζετε στο πλάι
  • Ξαφνικά «μυγάκια» (μυοψίες) στο οπτικό σας πεδίο

Αίτια και Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι και οι αιτίες της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς;

Υπάρχουν τρεις τύποι αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς:

  • Ρηγματογενής
  • Ελκτική
  • Εξιδρωματική

Ρηγματογενής αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Αν έχετε ρηγματογενή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, έχετε μία ρήξη ή τρύπα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτό επιτρέπει στο υγρό από το εσωτερικό του οφθαλμού να διαρρέει μέσω του ανοίγματος στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το υγρό διαχωρίζει τον αμφιβληστροειδή από το μελάγχρουν επιθήλιο, μία μεμβράνη που παρέχει στον αμφιβληστροειδή οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας την αποκόλληση. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν ουλώδης ιστός στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα συστέλλεται και προκαλεί την απομάκρυνση του αμφιβληστροειδή από το πίσω μέρος του οφθαλμού. Αυτός είναι ένας λιγότερο κοινός τύπος αποκόλλησης που επηρεάζει άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης που δεν ελέγχεται σωστά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο αγγειακό σύστημα του αμφιβληστροειδή και αυτή η αγγειακή βλάβη αργότερα να οδηγήσει σε συσσώρευση ουλώδους ιστού στον οφθαλμό που μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση.

Εξιδρωματική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Στην εξιδρωματική αποκόλληση δεν υπάρχουν ρήξεις ή ασυνέχειες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως οι ακόλουθες, προκαλούν το συγκεκριμένο τύπο αποκόλλησης:

  • Μία φλεγμονώδης διαταραχή που προκαλεί τη συσσώρευση υγρού πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα
  • Καρκίνος πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα
  • Νόσος Coats, η οποία προκαλεί ανωμαλίες στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, όπως διαρροή πρωτεϊνών που συσσωρεύονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την αποκόλληση του αμφιβληστροειδή περιλαμβάνουν:

  • Οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς, η οποία παρατηρείται συχνά στους ηλικιωμένους
  • Υπερβολική μυωπία, η οποία προκαλεί έντονη κόπωση στο ένα μάτι
  • Οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς
  • Τραύμα στον οφθαλμό
  • Ηλικία άνω των 50 ετών
  • Παλαιότερο ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς
  • Επιπλοκές ύστερα από επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη
  • Σακχαρώδης διαβήτης

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Για τη διάγνωση της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία ενδελεχή οφθαλμολογική εξέταση. Θα ελέγξει:

  • Την όρασή σας
  • Την πίεση εντός των οφθαλμών
  • Την εξωτερική εμφάνιση των οφθαλμών σας
  • Την ικανότητα σας να βλέπετε χρώματα

Ο γιατρός επίσης θα ελέγξει την ικανότητα του αμφιβληστροειδή χιτώνα να στέλνει ώσεις στον εγκέφαλο. Θα ελέγξει την αιματική ροή στους οφθαλμούς και θα εστιάσει ιδιαίτερα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε ένα υπερηχογράφημα οφθαλμών. Αυτή είναι μία ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων των οφθαλμών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί ο αμφιβληστροειδής. Για ήπια αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, μια απλή διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του γιατρού σας.

Φωτοπηξία

Αν έχετε μία τρύπα ή ρήξη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αλλά αυτός παραμένει προσκολλημένος, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία διαδικασία που ονομάζεται φωτοπηξία με laser. Το laser προκαλεί καυτηριασμό γύρω από την περιοχή της ρήξης και ο ουλώδης ιστός που σχηματίζεται σταθεροποιεί τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του οφθαλμού.

Κρυοπηξία

Μία άλλη επιλογή είναι η κρυοπηξία, η οποία χρησιμοποιεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για αυτή τη θεραπεία, ο γιατρός θα εφαρμόσει ένα παγωμένο probe στο εξωτερικό μέρος του οφθαλμού στην περιοχή πάνω από το σημείο ρήξης του αμφιβληστροειδούς, και ο ουλώδης ιστός που θα σχηματιστεί θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του αμφιβληστροειδούς.

Πνευματική ρετινοπηξία

Μία τρίτη επιλογή είναι η πνευματική ρετινοπηξία για την αποκατάσταση ήπιας αποκόλλησης. Για αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα εισάγει μία φούσκα αερίου εντός του οφθαλμού ώστε να βοηθήσει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα να κινηθεί πίσω στη σωστή του θέση στο τοίχωμα του οφθαλμού. Μόλις ο αμφιβληστροειδής χιτώνας βρεθεί στη σωστή του θέση, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει laser ή κρυοπηξία για να κλείσει την τρύπα.

Εξωτερικό μόσχευμα σιλικόνης

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις αποκόλλησης, θα χρειαστείτε οφθαλμολογική επέμβαση στο νοσοκομείο. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει εξωτερικό μόσχευμα σιλικόνης (scleral buckling). Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός δακτυλίου γύρω από το εξωτερικό μέρος του οφθαλμού, ώστε να σπρώξει το χοριοειδή χιτώνα στον αμφιβληστροειδή και να βρεθούν στη σωστή θέση, ώστε να επιτευχθεί η επούλωση. Η εν λόγω διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με υαλοειδεκτομή. Η κρυοπηξία ή η ρετινοπηξία πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Υαλοειδεκτομή  

Μία άλλη επιλογή είναι η υαλοειδεκτομή (ή βιτρεκτομή), η οποία χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες ρήξεις. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει αναισθησία και συχνά πραγματοποιείται χωρίς νοσηλεία, όμως μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε για μία νύχτα στο νοσοκομείο. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μικρά εργαλεία για να αφαιρέσει το μη φυσιολογικό αγγειακό ή ουλώδη ιστό και το υαλοειδές υγρό, ένα υγρό σαν τζελ από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Στη συνέχεια, θα επανατοποθετήσει τον αμφιβληστροειδή στη σωστή του θέση, συνήθως με μία φούσκα αερίου. Η κρυοπηξία ή η ρετινοπηξία πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της υαλοειδεκτομής.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Η έκβαση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης και πόσο γρήγορα λαμβάνετε ιατρική φροντίδα. Κάποια άτομα αναρρώνουν πλήρως, ιδιαίτερα εάν η ωχρά κηλίδα δεν έχει υποστεί βλάβη. Η ωχρά κηλίδα είναι το μέρος του οφθαλμού που είναι υπεύθυνο για την πιο καθαρή όραση και βρίσκεται κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ωστόσο, κάποια άτομα μπορεί να μην επανακτήσουν την πλήρη όρασή τους. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η ωχρά κηλίδα έχει υποστεί βλάβη και αν δεν αναζήτησαν άμεσα θεραπεία.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς;

Γενικά, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Όμως, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βήματα για να αποφύγετε την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που απορρέει από τραυματισμούς, φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό στους οφθαλμούς όταν συμμετέχετε σε αθλήματα ή χρησιμοποιείτε εργαλεία. Αν έχετε διαβήτη, ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου του αίματός σας και επισκεφτείτε το γιατρό σας τακτικά. Θα πρέπει να κάνετε ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε κίνδυνο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Αναγνωρίζοντας πότε προκύπτει ένα πρόβλημα του αμφιβληστροειδή και αναζητώντας άμεσα ιατρική φροντίδα, μπορείτε να σώσετε την όρασή σας.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Facts about vitreous detachment. (2009, August) nei.nih.gov/health/vitreous/vitreous

2. Kim, R. Y., & Loewenstein, J. I. (2002, October 15). Retinal detachment djo.harvard.edu/site.php?url=/patients/pi/435

3. Mayo Clinic Staff. (2016, April 12). Retinal detachment: Overview mayoclinic.com/health/retinal-detachment/DS00254