Ασθένειες νευρικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Απόστημα νωτιαίου μυελού

Τι είναι το απόστημα νωτιαίου μυελού;

Το απόστημα στον νωτιαίο μυελό είναι μια αρκετά σπάνια πάθηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του ιστού. Το απόστημα γενικά, είναι μια πρησμένη περιοχή σε έναν ιστό, η οποία αποτελείται από συσσωρευμένο πύο και νεκρά κύτταρα και δημιουργείται όταν ένας τραυματισμένος ιστός μολύνεται από κάποιο μικρόβιο.

Όταν υπάρχει μια μόλυνση, το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει λευκά αιμοσφαίρια μέσω της κυκλοφορίας στην περιοχή, προκειμένου να καταπολεμήσει τον παθογόνο μικροοργανισμό. Από αυτήν την διαδικασία μπορεί να υπάρξει μεγάλη συσσώρευση κυττάρων στην περιοχή, με αποτέλεσμα την δημιουργία οιδήματος που αποτελείται από πύο. Το πύο αυτό, περιλαμβάνει νεκρά κύτταρα του οργανισμού, νεκρά μικρόβια αλλά και ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού τα οποία έχουν φτάσει στην περιοχή.

Με δεδομένο ότι η πάθηση αυτή οφείλεται κυρίως σε βακτηριακές λοιμώξεις, παρατηρείται ότι πλέον εμφανίζεται αρκετά σπάνια, χάριν της ευρείας χρήσης των αντιβιοτικών. Πλέον, η νόσος αυτή αντιμετωπίζεται κυρίως με χορήγηση αντιβιοτικών, ενώ είναι πιθανόν να προταθεί και η διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Τέλος, σε περίπτωση που το άτομο εμφανίζει νευρολογικά συμπτώματα, συστήνεται θεραπεία αποκατάστασης, κατά την ανάκαμψη από την νόσο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα προκαλεί η παρουσία αποστήματος στον νωτιαίο μυελό;

Αρχικά, μπορεί να μην εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα, αλλά όσο το απόστημα και η λοίμωξη επεκτείνονται θα αρχίσει να ασκείται πίεση στην σπονδυλική στήλη. Η πίεση αυτή σε συνδυασμό με την λοίμωξη της περιοχής μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα, όπως:

  • Ξαφνικό έντονο πόνο.
  • Έντονο πόνο που μπορεί να ακτινοβολεί στα πόδια ή τα χέρια.
  • Αδυναμία που εξελίσσεται πολύ γρήγορα.
  • Απώλεια της αίσθησης γύρω από την περιοχή του αποστήματος.
  • Παράλυση γύρω από την περιοχή του αποστήματος.
  • Αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.
  • Πυρετός.

Αίτια

Τι προκαλεί τη δημιουργία αποστήματος στον νωτιαίο μυελό;

 Συνήθως, το απόστημα προκαλείται όταν ένα βακτήριο μολύνει τον νωτιαίο μυελό. Τα πιο συνήθη βακτήρια που φαίνεται να προκαλούν την λοίμωξη αυτή είναι του σταφυλόκοκκου και του στρεπτόκοκκου. Από την στιγμή που αυτά θα εισέλθουν στον ανθρώπινο σώμα είναι πιθανόν να αποικίσουν σε κάποιο σημείο του νωτιαίου μυελού και να αρχίσουν να αναπαράγονται.

Παράλληλα, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται την είσοδο τους στον οργανισμό και αρχίζει να στέλνει λευκά αιμοσφαίρια στο σημείο που αυτά βρίσκονται, προκειμένου να τα εξουδετερώσει. Κατά αυτόν τον τρόπο φαίνεται να γίνεται συσσώρευση κυττάρων στην περιοχή, προκαλώντας οίδημα και πύο, τα οποία προκαλούν το απόστημα.

Ταυτόχρονα, άλλες πιθανές αιτίες δημιουργίας αποστήματος μπορεί να είναι:

  • Πυώδη εξανθήματα που αναπτύσσονται στο δέρμα, κυρίως στην πλάτη ή το κεφάλι.
  • Σηψαιμία, μια λοίμωξη του αίματος, η οποία είναι δυνατόν να εξαπλωθεί και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
  • Τραυματισμός από κάποιο ξένο αντικείμενο, όπως μια σφαίρα ή ένα μαχαίρι.
  • Επιπλοκές από κάποια εγχείρηση στην πλάτη ή από οσφυονωτιαία παρακέντηση.
  • Δερματικός κόλπος, ο οποίος αναπτύσσεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και αποτελεί ένα κανάλι επικοινωνίας του δέρματος με το νωτιαίο μυελό.
  • Λοίμωξη από βακτήρια του γένους Τuberculosis.

Ποια άτομα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αποστήματος στον νωτιαίο μυελό;

Άτομα υψηλού κινδύνου για την νόσο αυτή θεωρούνται, αυτά που έχουν:

  • Ιστορικό χρήσης αντιπηκτικών παραγόντων για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, που ευνοεί την ανάπτυξη λοιμώξεων.
  • Νόσο του Crohn, η οποία προκαλεί δυσλειτουργίες και βλάβες στο πεπτικό σύστημα.
  • Ρήξη της χοληδόχου κύστης.
  • Μακροχρόνια χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου αυτής;

Τα συμπτώματα που προκαλεί το απόστημα είναι συνήθως ασαφή και μπορεί να παραπέμπουν σε διάφορες παθήσεις, ως αποτέλεσμα η διάγνωση της νόσου καθίσταται αρκετά δύσκολη. Προκειμένου λοιπόν, να επιτευχθεί η διάγνωση θα χρειαστεί να γίνουν διάφορα διαγνωστικά τεστ τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις αίματος: αυτές γίνονται με εργαστηριακή ανάλυση ενός μικρού δείγματος αίματος, το οποίο θα λάβει ο ιατρός προκειμένου να ελεγχθεί η πιθανότητα λοίμωξης και να ανιχνευτεί ο παθογόνος μικροοργανισμός. Συγκεκριμένα, μπορεί να μετρηθεί: ο ρυθμός καθίζησης των ερυθροκυττάρων, ο συνολικός αριθμός κυττάρων στο αίμα αλλά και τα επίπεδα της C-αντιδρώντας πρωτεΐνης.
  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση: περιλαμβάνει την συλλογή εγκεφαλονωτιαίου υγρού για αναλύσεις. Το υγρό αυτό περιβάλλει και προστατεύει από τις μηχανικές τριβές τον εγκέφαλο αλλά και τον νωτιαίο μυελό. Η λήψη του υγρού γίνεται με την εισαγωγή βελόνας στην σπονδυλική κοιλότητα και αυτό κατόπιν εξετάζεται για την παρουσία μικροοργανισμών.
  • Απεικονιστικά τεστ: τέτοιες εξετάσεις βοηθούν τον ιατρό να δει την περιοχή και να εντοπίσει πιθανές ανωμαλίες. Προτεινόμενες τεχνικές για αυτόν τον σκοπό είναι: η ακτινογραφία, η αξονική τομογραφία και η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI).

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η πάθηση αυτή;

Με δεδομένο ότι νόσος αυτή είναι αρκετά σοβαρή, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της είναι καίριας σημασίας, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το απόστημα να σπάσει εξαπλώνοντας χιλιάδες βακτήρια σε όλο τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, από την στιγμή που ο ιατρός θα εντοπίσει το απόστημα θα πρέπει είτε να το αποστραγγίσει, είτε να το αφαιρέσει. 

Μια συνήθης επιλογή για αυτό το σκοπό είναι η χειρουργική επέμβαση υπό αναισθησία, κατά την οποία το απόστημα κόβεται προσεκτικά και γίνεται αποστράγγιση του υγρού και του πύου από αυτό. Κατόπιν, η περιοχή ξεπλένεται με αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν εναπομείναντα βακτήρια. Επίσης, στην περίπτωση που υπάρχει δερματικό κοίλωμα αυτό συνήθως αφαιρείται.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση συστήνεται και η χορήγηση αντιβιοτικών, προκειμένου να απαλειφθούν εντελώς τα βακτήρια από τον οργανισμό αλλά και να προληφθεί πιθανή επαναμόλυνση της περιοχής.

Επιπλοκές

Τι επιπλοκές είναι πιθανόν να προκαλέσει ένα απόστημα στον νωτιαίο μυελό;

Πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ένα απόστημα περιλαμβάνουν:

  • Επανεμφάνιση της μόλυνσης.
  • Επίμονο πόνο.
  • Αδυναμία.
  • Μούδιασμα.
  • Αδυναμία ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.
  • Ακράτεια, ιδιαίτερα όταν το άτομο βιώνει φυσικό στρες, όπως κατά το έντονο γέλιο.
  • Δυσουρία, πόνος δηλαδή και δυσκολία κατά την ούρηση.

Επιπλέον, το άτομο μπορεί να βιώνει νευρολογικά συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες, ακόμα και χρόνια μετά την αφαίρεση του αποστήματος. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως απαιτείται θεραπεία νευροαποκατάστασης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκατασταθεί η κινητικότητα και η λειτουργικότητα των ιστών και των οργάνων που εμφανίζουν πρόβλημα. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η νόσος αυτή μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο του ασθενούς.  

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου, τόσο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών και τόσο πιο αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται η λοίμωξη. Συγκεκριμένα, μια κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προλάβει την εξάπλωση του μικροοργανισμού αλλά και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. De Schryver, N., Cosnard, G., van Pesch, V., Godfraind, C., & Hantson, P. (2011, May-August). Extensive spinal cord injury following Staphylococcus aureus septicemia and meningitis. Case Reports in Neurology, 3(2), 147-153 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3130894/

2. Mayo Clinic Staff. (2014, October 8). Spinal cord injury mayoclinic.org/diseases-conditions/spinal-cord-injury/basics/definition/con-20023837

3. Silva, R. T., Souza, H. C., Gepp Rde, A., Batista, G. R., Horan, T. A., & Oliveira, P. C. (2012, April). Penetrating cervical spine injury and spinal cord intramedullary abscess. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 70(4), 308-309 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22510743