Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Νόσος του Crohn

Τι είναι η νόσος του Crohn;

Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τη νόσο του Crohn και την Κολίτιδα των ΗΠΑ, περίπου 780.000 Αμερικανοί πάσχουν από την εν λόγω ασθένεια.

Αναμφισβήτητα, απαιτείται περισσότερη έρευνα πάνω στη νόσο του Crohn. Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμη πώς ξεκινά, ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο να την εκδηλώσει και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της. Παρά τις μεγάλες προόδους στη διαχείριση της ασθένειας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, δεν υπάρχει ακόμη ίαση.

Η νόσος του Crohn εμφανίζεται κυρίως στο λεπτό και το παχύ έντερο. Παρόλα αυτά, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, από το στόμα ως τον πρωκτό. Επίσης, μπορεί να πλήττει μόνο ορισμένα τμήματα του πεπτικού συστήματος και να αφήνει άλλα ανεπηρέαστα.

Το εύρος της σοβαρότητας της ασθένειας κυμαίνεται από ήπιο ως εξουθενωτικό. Τα συμπτώματα ποικίλουν και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της νόσου του Crohn;

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη νόσο του Crohn. Ωστόσο, οι παρακάτω παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εκδήλωση ή μη της ασθένειας:

  • Το ανοσοποιητικό σας σύστημα
  • Τα γονίδιά σας
  • Το περιβάλλον σας

Το 20% των ατόμων με νόσο του Crohn έχουν ένα γονέα, αδελφό ή παιδί που επίσης πάσχει, σύμφωνα με το Ίδρυμα για τη Νόσο του Crohn και την Κολίτιδα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2012, αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, όπως:

  • Η ηλικία
  • Το κάπνισμα
  • Το χρονικό διάστημα που φέρετε την ασθένεια
  • Το εάν έχει επηρεαστεί ή όχι το ορθό

Τα άτομα με νόσο του Crohn είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εντερικές λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς, παράσιτα και μύκητες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να δημιουργήσει επιπλοκές.

Τόσο η ίδια η νόσος όσο και οι θεραπείες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τις λοιμώξεις αυτές ακόμη χειρότερες.

Οι λοιμώξεις από το ζυμομύκητα είναι κοινές στη νόσο του Crohn και μπορούν να επηρεάσουν τόσο τους πνεύμονες όσο και τον εντερικό σωλήνα. Είναι κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των λοιμώξεων αυτών με αντιμυκητιασικά, ώστε να προληφθούν περαιτέρω επιπλοκές.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Crohn;

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn συνήθως εμφανίζονται σταδιακά. Συγκεκριμένα συμπτώματα επίσης μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που είναι πιθανό, σπάνια τα συμπτώματα εκδηλώνονται ξαφνικά και δραματικά. Τα πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακές κράμπες
  • Κόπωση
  • Διάρροια
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Απώλεια βάρους
  • Αίσθηση συχνής ανάγκης κένωσης του εντέρου
  • Απώλεια όρεξης
  • Πυρετό
  • Αίσθηση ότι το παχύ έντερο δεν έχει αδειάσει πλήρως μετά από κένωσή του

Μερικές φορές, είναι πιθανό τα συμπτώματα της νόσου του Crohn να παρερμηνευτούν ως συμπτώματα άλλης πάθησης, όπως τροφική δηλητηρίαση, ανήσυχο στομάχι ή αλλεργία. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το γιατρό σας αν κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα γίνεται επίμονο.

Τα συμπτώματα μπορεί να γίνονται ακόμη πιο έντονα καθώς η νόσος εξελίσσεται. Ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα είναι:

  • Έλκη που μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε από το στόμα μέχρι τον πρωκτό
  • Περιπρωκτικό συρίγγιο, που προκαλεί πόνο και αποστράγγιση υγρών κοντά στον πρωκτό
  • Δυσκολία στην αναπνοή ή μειωμένη ικανότητα σωματικής άσκησης εξαιτίας αναιμίας
  • Φλεγμονή των αρθρώσεων και του δέρματος

Ο έγκαιρος εντοπισμός και η διάγνωση θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές και θα επιτρέψουν την έναρξη της θεραπείας προτού η νόσος εξελιχθεί.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νόσος του Crohn;

Δεν υπάρχει μία μοναδική εξέταση που να επαρκεί για τη διάγνωση της νόσου του Crohn. Ο γιατρός θα ξεκινήσει αποκλείοντας άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων. Η διάγνωση της νόσου είναι μία διαδικασία αποκλεισμού.

Θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές εξετάσεις, προκειμένου ο γιατρός να καταλήξει σε μια ασφαλή διάγνωση:

  • Οι εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν το γιατρό να αναζητήσει συγκεκριμένους δείκτες πιθανών προβλημάτων, όπως η αναιμία και η φλεγμονή.
  • Ένα δείγμα κοπράνων θα συνεισφέρει στον εντοπισμό αίματος στο γαστρεντερικό σωλήνα.
  • Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια ενδοσκόπηση για να λάβει μια καλύτερη εικόνα του εσωτερικού του άνω γαστρεντερικού σωλήνα.
  • Η κολονοσκόπηση θα χρησιμοποιηθεί για την εξέταση του παχέος εντέρου.
  • Απεικονιστικές τεχνικές, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, παρέχουν περισσότερο λεπτομερείς εικόνες από την κλασσική ακτινογραφία ακτίνων-Χ και βοηθούν στην απεικόνιση συγκεκριμένων ιστών και οργάνων.
  • Ο γιατρός μπορεί να λάβει δείγμα ιστού (βιοψία) κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης ή της κολονοσκόπησης, ώστε να εξετάσει πιο προσεκτικά το πρόβλημα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Μόλις ο γιατρός αξιολογήσει όλες τις εξετάσεις και αποκλείσει όλες τις υπόλοιπες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας, θα καταλήξει ότι πάσχετε από νόσο του Crohn.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τις προαναφερθείσες εξετάσεις περισσότερες από μία φορές, ώστε να αναζητήσει νεκρό ιστό και να καθορίσει πόσο έχει εξελιχθεί η νόσος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Crohn;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ίαση για τη νόσο του Crohn, αλλά αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης. Μία πληθώρα θεραπευτικών επιλογών είναι διαθέσιμη με στόχο να εξασθενήσει την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων σας.

Φαρμακευτική αγωγή

Αρκετοί τύποι φαρμάκων είναι διαθέσιμοι για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn. Συνήθως χρησιμοποιούνται αντιδιαρροϊκά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Πιο εξελιγμένες επιλογές περιλαμβάνουν τα βιολογικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Τα φάρμακα ή ο συνδυασμός φαρμάκων που χρειάζεστε θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματά σας, το ιστορικό σας, τη σοβαρότητα της νόσου και πόσο καλά ανταποκρίνεστε στη θεραπεία.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Οι δύο κύριοι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn είναι τα από του στόματος χορηγούμενα 5-αμινοσαλικυλικά και τα κορτικοστεροειδή. Τα αντιφλεγμονώδη είναι συνήθως τα πρώτα φάρμακα που χορηγούνται στην εν λόγω ασθένεια.

Τυπικά δίδονται όταν τα συμπτώματα είναι ήπια και οι εξάρσεις της νόσου όχι ιδιαίτερα συχνές. Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για πιο σοβαρά συμπτώματα και θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανοσοτροποποιητικά φάρμακα

Ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί τη φλεγμονή που οδηγεί σε συμπτώματα της νόσου του Crohn. Φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καλούνται ανοσοτροποιητικά, μπορεί να ελαττώσουν τη φλεγμονώδη απόκριση και να περιορίσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αντιβιοτικά

Κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να ανακουφίζουν κάποια από τα συμπτώματα της νόσου του Crohn και ορισμένους πυροδοτικούς παράγοντες.

Για παράδειγμα, τα αντιβιοτικά μπορούν να ελαττώσουν την αποστράγγιση και να επουλώσουν τα συρίγγια, τα οποία είναι ανώμαλες συνδέσεις μεταξύ ιστών που μπορούν να προκληθούν από τη νόσο του Crohn. Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να θανατώσουν οποιαδήποτε «κακά» (ανεπιθύμητα) βακτήρια βρίσκονται στο έντερο και συνεισφέρουν στη φλεγμονή και τη μόλυνση.

Βιολογικές θεραπείες

Αν πάσχετε από σοβαρή μορφή της νόσου του Crohn, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να δοκιμάσετε κάποια βιολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν. Τα βιολογικά φάρμακα μπλοκάρουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που πιθανώς να πυροδοτούν τη φλεγμονή.

Διατροφικές αλλαγές

Η διατροφή δεν προκαλεί τη νόσο του Crohn, αλλά μπορεί να πυροδοτήσει μια έξαρση.

Μετά τη διάγνωση της ασθένειας, ο γιατρός θα σας προτείνει να επισκεφθείτε ένα διατροφολόγο. Αυτός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς το φαγητό επηρεάζει τα συμπτώματά σας και πώς οι διατροφικές αλλαγές θα σας βοηθήσουν.

Αρχικά, θα σας ζητήσει να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής. Εκεί θα καταγράφετε ό,τι τρώτε και πώς αισθάνεστε μετά.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, ο διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο θα μεγιστοποιήσετε τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε από τις τροφές που καταναλώνετε, ενώ θα ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές παρενέργειες που οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν.

Χειρουργική επέμβαση

Αν οι μη επεμβατικές μέθοδοι και οι αλλαγές του τρόπου ζωής δεν βελτιώσουν τα συμπτώματα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Εν τέλει, το 75% των ασθενών με νόσο του Crohn θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε κάποιο σημείο, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Νόσο του Crohn και την Κολίτιδα των ΗΠΑ.

Ποιες φυσικές θεραπείες αντιμετωπίζουν τη νόσο του Crohn;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες για ποικίλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν εγκρίνει τέτοιου είδους θεραπείες και φάρμακα, αλλά πολλοί τις χρησιμοποιούν επιπρόσθετα με τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν ενδιαφέρεστε για οποιαδήποτε από αυτές τις εναλλακτικές/συμπληρωματικές θεραπείες.

Δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες για τη νόσο του Crohn είναι οι εξής:

  • Προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που σας βοηθούν να «ξαναχτίσετε» τη βακτηριακή χλωρίδα. Επίσης, αποτρέπουν τους μικροοργανισμούς από το να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του εντέρου και να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα των προβιοτικών είναι περιορισμένα.
  • Πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι δυνητικά επωφελή υλικά που απαντούν σε φυτά, όπως τα σπαράγγια, οι μπανάνες, οι αγκινάρες και τα πράσα, και τρέφουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, αυξάνοντας τον πληθυσμό τους. Τα πρεβιοτικά είναι επίσης διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρώματος.
  • Ιχθυέλαιο. Το ιχθυέλαιο είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2017, οι έρευνες συνεχίζονται όσον αφορά στη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της νόσου του Crohn. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ω-3. Τα ω-3 επίσης διατίθενται και σε μορφή συμπληρώματος.
  • Συμπληρώματα. Πολλοί πιστεύουν πως κάποια βότανα, βιταμίνες και μέταλλα ανακουφίζουν τα συμπτώματα μιας πληθώρας ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της νόσου του Crohn. Οι έρευνες συνεχίζονται ως προς την ανεύρεση των ωφέλιμων συμπληρωμάτων.
  • Aloe vera. Πολλοί θεωρούν ότι το φυτό της αλόης έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επειδή η φλεγμονή είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά της νόσου του Crohn, αρκετοί τη χρησιμοποιούν ως φυσικό αντιφλεγμονώδες. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν πως η αλόη πράγματι βοηθά.
  • Βελονισμός. Ο βελονισμός είναι η στρατηγική τοποθέτηση βελόνων στο δέρμα με στόχο τη διέγερση τμημάτων του σώματος. Μία θεωρία αναφέρει ότι ο βελονισμός μπορεί να προκαλεί την έκλυση ενδορφινών από τον εγκέφαλο, χημικών που μπλοκάρουν τον πόνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Μία μελέτη του 2014 βρήκε ότι ο βελονισμός σε συνδυασμό με τον καυτηριασμό με μόξα – ένα τύπο παραδοσιακής Κινέζικης θεραπείας που περιλαμβάνει την καύση αποξηραμένων θεραπευτικών βοτάνων πάνω ή κοντά στο δέρμα – βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn. Τα άτομα με ενεργή νόσο του Crohn αναφέρουν ελαττωμένο κοιλιακό άλγος, διάρροια και φλεγμονή μετά το βελονισμό.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία ή μη συνταγογραφούμενο φάρμακο. Κάποιες από αυτές τις ουσίες μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που κανονικά λαμβάνετε. Σε μερικές περιπτώσεις, μία αλληλεπίδραση ή παρενέργεια μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, ακόμη και απειλητική για τη ζωή.

Χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn

Η χειρουργική επέμβαση για τη νόσο του Crohn θεωρείται η έσχατη λύση, αλλά τα τρία τέταρτα των ασθενών καταλήγουν να χρειάζονται κάποιου είδους επέμβαση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ή των επιπλοκών.

Όταν πλέον τα φάρμακα δεν δρουν ή οι παρενέργειες έχουν γίνει πολύ σοβαρές, ο γιατρός θα σας προτείνει μία από τις παρακάτω χειρουργικές επιλογές.

  • Η πλαστική στενωμάτων (strictureplasty) διευρύνει και βραχύνει τα έντερα σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι επιπτώσεις της ουλοποίησης ή της βλάβης του ιστού.
  • Κατά τη διάρκεια μιας εκτομής παχέος εντέρου, αφαιρούνται πάσχοντα τμήματά του. Τα υγιή τμήματα συρράπτονται μαζί, ώστε να διαμορφωθεί ξανά η δομή του εντέρου.
  • Η κολοστομία δημιουργεί και τρύπα μέσω της οποίας το σώμα αποβάλλει τα περιττώματα. Αυτό συνήθως πραγματοποιείται όταν αφαιρείται ένα τμήμα του λεπτού ή του παχέος εντέρου. Η κολοστομία μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή σε περίπτωση που ο γιατρός θέλει να δώσει χρόνο στο λεπτό έντερο να επουλωθεί.
  • Η κολεκτομή αφαιρεί τμήματα του παχέος εντέρου που έχουν νεκρωθεί ή έχουν υποστεί βλάβη.
  • Η πρωκτοκολεκτομή είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το παχύ έντερο και ο πρωκτός. Αν υποβληθείτε σε αυτό το χειρουργείο, αναπόφευκτα θα χρειαστείτε και μια κολοστομία.

Οι προαναφερθείσες επεμβατικές επιλογές συνεισφέρουν μεν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά συνοδεύονται από κινδύνους.

Διατροφή

Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με νόσο του Crohn;

Δεν λειτουργεί το ίδιο διατροφικό πλάνο για όλους τους ασθενείς με νόσο του Crohn. Αυτό συμβαίνει διότι η νόσος επηρεάζει διαφορετικά τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα στους διάφορους ανθρώπους.

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τι δουλεύει για εσάς. Αυτό θα συμβεί παρατηρώντας τα συμπτώματά σας καθώς αφαιρείτε ή προσθέτετε συγκεκριμένες τροφές στο διατροφολόγιό σας. Οι αλλαγές της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσουν την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και να εξασθενίσουν τη σοβαρότητά τους.

Προσαρμόστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Κάποια άτομα χρειάζονται μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε πρωτεΐνη. Σε άλλους, η παρουσία επιπλέον υπολειμμάτων τροφών από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να ερεθίζει το γαστρεντερικό σωλήνα. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Περιορίστε την πρόσληψη λίπους

Η νόσος του Crohn μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα του σώματός σας να καταβολίζει και να απορροφά τα λίπη. Επομένως, αυτό το επιπλέον αδιάσπαστο λίπος θα περάσει από το λεπτό έντερο στο παχύ και θα προκαλέσει διάρροια.

Περιορίστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Παλαιότερα, μπορεί να μην είχατε αντιμετωπίσει πρόβλημα δυσανεξίας στη λακτόζη, αλλά το σώμα πιθανώς να μην μεταβολίζει εύκολα κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα όταν έχετε νόσο του Crohn. Επομένως, η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο στομάχι, κοιλιακές κράμπες και διάρροια σε κάποια άτομα.

Πίνετε νερό

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά νερό από τον πεπτικό σωλήνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα υψηλός αν έχετε αφυδάτωση ή αιμορραγία.

Σκεφτείτε τις εναλλακτικές πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές. Για αυτό, η κατανάλωση τροφών υψηλών σε θρεπτική αξία μπορεί να μην επαρκεί. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τη λήψη πολυβιταμινών.

Τύποι

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι της νόσου του Crohn;

Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι της νόσου, ανάλογα με τον εντοπισμό τους:

  • Η γαστροδωδεκαδακτυλική νόσος του Crohn επηρεάζει κυρίως το στόμαχο και το δωδεκαδάκτυλο, το οποίο είναι το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Περίπου 5% των ατόμων με νόσο του Crohn έχουν αυτόν τον τύπο.
  • Η νηστιδο-ειλετιδα λαμβάνει χώρα στο δεύτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, τη νήστιδα. Όπως και η γαστροδωδεκαδακτυλική νόσος του Crohn, αυτός ο τύπος είναι λιγότερο κοινός.
  • Η ειλετιδα είναι η φλεγμονή του τελευταίου τμήματος του λεπτού εντέρου, του ειλεού. Περίπου το 30% των ατόμων με νόσο του Crohn εμφανίζουν πρόβλημα σε αυτήν την περιοχή.
  • Η ειλεοκολίτιδα επηρεάζει τον ειλεό και το παχύ έντερο και είναι ο πιο κοινός τύπος της νόσου του Crohn. Περίπου το 50% των ατόμων με νόσο του Crohn εμφανίζουν τον εν λόγω τύπο.
  • Η κολίτιδα του Crohn απαντά στο 20% των ατόμων με νόσο του Crohn και επηρεάζει μόνο το παχύ έντερο. Τόσο η ελκώδης κολίτιδα όσο και η κολίτιδα του Crohn επηρεάζουν μόνο το παχύ έντερο, αλλά η τελευταία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα βαθύτερα στρώματα του εντερικού τοιχώματος.
  • Η περιπτωκτική νόσος επηρεάζει περίπου το 30% των ασθενών με νόσο του Crohn. Αυτός ο τύπος συνήθως περιλαμβάνει συρίγγια, δηλαδή μη φυσιολογικές συνδέσεις μεταξύ ιστών, λοιμώξεις εν τω βάθει ιστών, καθώς και έλκη στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Ελκώδης κολίτιδα

Νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι δύο τύποι φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Επειδή συνήθως φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά, η μία μπορεί να παρερμηνευτεί ως η άλλη.

Οι δύο παθήσεις έχουν τα παρακάτω κοινά χαρακτηριστικά.

  • Τα πρώιμα συμπτώματα τόσο στη νόσο του Crohn όσο και στη ελκώδη κολίτιδα μοιάζουν αρκετά. Περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος και κράμπες, πρωκτική αιμορραγία, απώλεια βάρους και κόπωση.
  • Και δύο συμβαίνουν ως επί το πλείστον σε άτομα ηλικίας 15 με 35 ετών και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό κάποιας από τις δύο ασθένειες.
  • Γενικά, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου τείνουν να επηρεάζουν εξίσου άνδρες και γυναίκες, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία.
  • Παρά τις δεκαετίες ερευνών, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί και τις δύο νόσους. Και στις δύο περιπτώσεις, ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί πιθανώς την αιτία, αλλά συνεισφέρουν και άλλοι παράγοντες.

Υπάρχουν, όμως, και διαφορές:

  • Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει μόνο το παχύ έντερο. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό.
  • Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει κυρίως το εξωτερικό τμήμα του ιστού που περιβάλλει το παχύ έντερο και καλείται βλεννογόνος. Η νόσος του Crohn, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επηρεάσει όλα τα επίπεδα του εντερικού ιστού, από το υπερκείμενο ως το πιο βαθύ.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένας μόνο τύπος φλεγμονής του παχέος εντέρου. Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι τύποι κολίτιδας. Δεν προκαλούν όλοι οι τύποι κολίτιδας την ίδια μορφή εντερικής φλεγμονής και βλάβης όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Στατιστικά

Στατιστικά για τη νόσο του Crohn

Το Ίδρυμα για τη Νόσο του Crohn και την Κολίτιδα, καθώς και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, αναφέρουν τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:

  • 3 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει πάνω από 780 χιλιάδες Αμερικανούς με νόσο του Crohn.
  • Τα άτομα που καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με νόσο του Crohn.
  • Αν η πάθηση αντιμετωπιστεί ιατρικά η χειρουργικά, το 50% των ασθενών θα παρουσιάσει ύφεση ή θα βιώνει μόνο ήπια συμπτώματα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια από τη διάγνωση.
  • Περίπου το 11% των ατόμων με νόσο του Crohn θα βιώσει μία χρόνια ενεργό νόσο.

Το Ίδρυμα για τη Νόσο του Crohn και την Κολίτιδα των ΗΠΑ αναφέρει επίσης τα ακόλουθα:

  • Το 2004, 1,1 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς αφορούσαν στην αντιμετώπιση της νόσου του Crohn .
  • Το 2010, η νόσος του Crohn συμπεριλάμβανε 187.000 νοσηλείες.
  • Το μέσο άτομο με νόσο του Crohn θα ξοδέψει 8.265 με 18.963 αμερικανικά δολάρια ετησίως για τη θεραπεία ή την διαχείριση της ασθένειας, σύμφωνα με τα δεδομένα 2003-2004 των ασφαλιστικών εταιρειών της Αμερικής.

Σύμφωνα με δεδομένα του 2016:

  • Η νόσος του Crohn επηρεάζει με την ίδια συχνότητα άνδρες και γυναίκες.
  • Δύο στα τρία άτομα με νόσο του Crohn θα διαγνωστούν πριν την ηλικία των 40 ετών.

Αναπηρία

Νόσος του Crohn και αναπηρία

Η νόσος του Crohn μπορεί να παρεμποδίσει τόσο την προσωπική σας ζωή όσο και την εργασία σας και σαφώς αποτελεί ένα επιπλέον οικονομικό βάρος. Αν δεν έχετε ασφάλιση υγείας, τα κόστη για την αντιμετώπιση της ασθένειας ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Αν η ασθένεια γίνει τόσο σοβαρή που επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε ποσοστό αναπηρίας.

Αν μπορείτε να αποδείξετε ότι η πάθησή σας σας αποτρέπει από το να εργασθείτε ή σας έχει αποτρέψει από το να εργασθείτε τον τελευταίο χρόνο, μπορεί να δικαιούστε επίδομα αναπηρίας.

Δυστυχώς, η διαδικασία για να λάβετε το επίδομα αναπηρίας μπορεί να είναι μακρά και ψυχοφθόρα. Απαιτεί πολλά ραντεβού με γιατρούς και μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε πολλαπλές ιατρικές επισκέψεις αν δεν έχετε ασφάλιση. Ίσως χρειαστεί να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας αν εργάζεστε. Να θυμάστε ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλά σκαμπανεβάσματα σε αυτή τη διαδικασία – μπορεί ακόμη και να σας αρνηθούν το επίδομα αναπηρίας.

Παιδιά

Η νόσος του Crohn στα παιδιά

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με νόσο του Crohn μεταξύ 20 και 30 ετών, αλλά οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου μπορεί να αναπτυχθούν και στα παιδιά. Περίπου ένα στα τέσσερα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου εμφανίζει συμπτώματα πριν την ηλικία των 20, σύμφωνα με μία έρευνα του 2016.

Η νόσος του Crohn που επηρεάζει μόνο το παχύ έντερο είναι κοινή στα παιδιά και στους εφήβους. Αυτό σημαίνει ότι η διάκριση μεταξύ της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας είναι δύσκολη έως ότου το παιδί ξεκινήσει να εμφανίζει άλλα συμπτώματα.

Η κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία για τη νόσο του Crohn στα παιδιά είναι σημαντική, επειδή, αν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη και αδύναμα οστά. Η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο συναισθηματικό στρες σε αυτό το στάδιο της ζωής τους. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • αντιβιοτικά
  • αμινοσαλικυλικά
  • βιολογικά φάρμακα
  • ανοσοτροποποιητικά φάρμακα
  • στεροειδή
  • διατροφικές αλλαγές

Τα φάρμακα για τη νόσο του Crohn μπορεί να έχουν σημαντικές παρενέργειες στα παιδιά. Για αυτό, είναι κρίσιμο να συνεργάζεστε με τον παιδίατρο, ώστε να καταλήξετε στην βέλτιστη θεραπευτική επιλογή.

+ 15 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bao C-H, et al. (2014). Randomized controlled trial: Moxibustion and acupuncture for the treatment of Crohn’s disease. DOI: 10.3748/wjg.v20.i31.11000

2. Cosnes J, et al. (2012). Factors affecting outcomes in Crohn’s disease over 15 years. DOI: 10.1136/gutjnl-2011-301971

3. Crohn’s disease. (n.d.). bidmc.org/centers-and-departments/digestive-disease-center/services-and-programs/inflammatory-bowel-disease-program/crohnsdiseasefaq

4. Inflammatory bowel disease prevalence (IBD) in the United States. (2019). cdc.gov/ibd/data-statistics.htm

5. The facts about inflammatory bowel diseases. (2014). ccfa.org/assets/pdfs/updatedibdfactbook.pdf

6. Khan I, et al. (2017). Antioxidant supplements and gastrointestinal diseases: A critical appraisal. DOI: 10.1159/000468988

7. Lai H, et al. (2019). Traditional Chinese medicine for management of current and refractory Crohn’s disease: A case report. DOI: 10.1097/MD.0000000000015148

8. Lo Re G, et al. (2016). Crohn’s disease: Radiological features and clinical-surgical correlations. springer.com/us/book/9783319230658

9. Loftus EV. (2016). Update on the incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the United States. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5193090/

10. Mayo Clinic Staff. (2018). Crohn’s disease. mayoclinic.org/diseases-conditions/crohns-disease/symptoms-causes/syc-20353304

11. Rosen MJ, et al. (2015). Inflammatory bowel disease in children and adolescents. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2015.1982

12. Stamatiades GA, et al. (2018). Fungal infections in patients with inflammatory bowel disease: A systematic review. DOI: 10.1111/myc.12753

13. Understanding crohn’s disease. (n.d.). crohnsandcolitis.com/crohns

14. Vitale F. (2015). Epidemiological aspects of Crohn’s disease. link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-23066-5_1

15. What is Crohn’s disease? (n.d.). ccfa.org/what-are-crohns-and-colitis/what-is-crohns-disease/