Παθολογικά

Διαβήτης κύησης

Τι είναι ο Διαβήτης κύησης;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως σακχαρώδης διαβήτης κύησης (GDM) ή διαβήτης κύησης. Ο διαβήτης κύησης συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εκτιμάται ότι συμβαίνουν σε 2 έως 10 τοις εκατό των εγκυμοσύνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν αναπτύξετε διαβήτη κύησης ενώ είστε έγκυος, αυτό δεν σημαίνει ότι είχατε διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη σας ή θα το έχετε αργότερα. Αλλά ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Σε περίπτωση κακής διαχείρισης, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο του παιδιού σας να αναπτύξει διαβήτη και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών για εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν

Έχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης εάν:

  • είστε άνω των 25 ετών
  • έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
  • έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • ήσασταν υπέρβαρη προτού μείνετε έγκυος
  • πήρατε περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό κατά την εγκυμοσύνη
  • περιμένετε δίδυμα ή περισσότερα
  • έχετε προηγουμένως γεννήσει ένα μωρό που ζυγίζει περισσότερο από 9 κιλά
  • είχατε διαβήτη κύησης στο παρελθόν
  • είχατε μια ανεξήγητη αποβολή ή θνησιγένεια
  • έχετε υποβληθεί σε γλυκοκορτικοειδή
  • έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ακάνθωση ή άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη
  • έχετε αφρικανική, ιθαγενή αμερικανική, ασιατική, νησιού του Ειρηνικού ή ισπανόφωνη καταγωγή

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές διαβήτη κύησης;

Ο διαβήτης κύησης χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.
Η κατηγορία Α1 χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον διαβήτη κύησης που μπορεί να ελεγχθεί μόνο μέσω της διατροφής. Τα άτομα με διαβήτη κύησης κατηγορίας Α2 θα χρειαστούν ινσουλίνη ή φάρμακα από το στόμα για να ελέγξουν την κατάστασή τους.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη κύησης;

Είναι σπάνιο ο διαβήτης κύησης να προκαλέσει συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, πιθανόν να είναι ήπια. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • κούραση
  • θολή όραση
  • υπερβολική δίψα
  • υπερβολική ανάγκη για ούρηση
  • ροχαλητό

Αίτια

Τι προκαλεί διαβήτη κύησης;

Η ακριβής αιτία του διαβήτη κύησης είναι άγνωστη, αλλά οι ορμόνες πιθανώς παίζουν ρόλο. Όταν είστε έγκυος, το σώμα σας παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων ορμονών, όπως:

  • Πλακουντιακό γαλακτογόνο (ΗPL) (είναι μια πρωτεϊνική ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα. Κατά την εγκυμοσύνη, το πλακουντιακό γαλακτογόνο προάγει την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα)
  • ορμόνες που αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη

Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν τον πλακούντα σας και βοηθούν στη διατήρηση της εγκυμοσύνης σας. Με τον καιρό, η ποσότητα αυτών των ορμονών στο σώμα σας αυξάνεται. Μπορούν να αρχίσουν να κάνουν το σώμα σας ανθεκτικό στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρό σας στο αίμα.

Η ινσουλίνη βοηθάει τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα σας στα κύτταρα σας, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Κατά την εγκυμοσύνη, το σώμα σας γίνεται φυσιολογικά ελαφρώς ανθεκτικό στην ινσουλίνη, έτσι ώστε να διατίθεται περισσότερη γλυκόζη στη ροή του αίματός σας για να περνάει στο μωρό. Εάν η αντίσταση στην ινσουλίνη γίνει πολύ ισχυρή, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας μπορεί να αυξηθούν μη φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαβήτη κύησης.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη κύησης;

Οι μαιευτήρες γυναικολόγοι οφείλουν να ελέγχουν συστηματικά τις έγκυες γυναίκες για σημάδια του διαβήτη κύησης. Εάν δεν έχετε γνωστό ιστορικό διαβήτη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι φυσιολογικά στην αρχή της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει εξέταση ελέγχου για διαβήτη κύησης όταν είστε έγκυος 24 έως 28 εβδομάδων.

Μέτρηση καμπύλης γλυκόζης

Οι περισσότεροι ιατροί συστήνουν την μέτρηση της καμπύλης γλυκόζης. Δεν απαιτείται προετοιμασία για αυτή την εξέταση.

Θα πιείτε ένα διάλυμα γλυκόζης. Μετά από μία ώρα, θα γίνει λήψη αίματος. Εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλό, ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει τρεις ώρες τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα. Αυτό θεωρείται εξέταση σε δύο βήματα.

Μερικοί γιατροί παραλείψουν την δοκιμασία της δοκιμής γλυκόζης εντελώς και να εκτελούν μόνο δύο ώρες δοκιμή ανοχής γλυκόζης. Αυτό θεωρείται εξέταση ενός βήματος.

Εξέταση ενός βήματος

Αρχικά θα εξεταστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σας.

Εν συνεχεία, θα σας ζητήσουν να πιείτε ένα διάλυμα που περιέχει 75 γραμμάρια (g) υδατανθράκων.

Θα εξετάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου ξανά μετά από μία ώρα και δύο ώρες.

Πιθανότατα θα σας διαγνώσουν με διαβήτη κύησης αν έχετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες τιμές σακχάρου στο αίμα

 

σάκχαρο αίματος νήστεως μεγαλύτερο από ή ίσο με 92 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL)

επίπεδο σακχάρου αίματος μίας ώρας μεγαλύτερο ή ίσο με 180 mg/dL

επίπεδο σακχάρου στο αίμα δύο ωρών μεγαλύτερο ή ίσο με 153 mg/dL

Εξέταση σε δύο βήματα

Για το τεστ σε δύο βήματα, δεν θα χρειαστεί να είστε νηστική.

Θα σας ζητήσουν να πιείτε ένα διάλυμα που περιέχει 50 g ζάχαρης.

Θα εξετάσουν το σάκχαρο στο αίμα σας μετά από μία ώρα.

Εάν σε αυτό το σημείο το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 130 mg/dL ή 140 mg/dL, θα διεξαχθεί μια δεύτερη δοκιμή παρακολούθησης άλλη ημέρα. Το όριο για τον προσδιορισμό αυτού αποφασίζεται από τον γιατρό σας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης δοκιμής, ο γιατρός σας θα ξεκινήσει εξετάζοντας το επίπεδο σακχάρου στο αίμα νηστείας.

Θα σας ζητήσουν να πιείτε ένα διάλυμα με 100 g ζάχαρης.

Θα εξετάσουν το σάκχαρο στο αίμα σας, μία, δύο και τρεις ώρες αργότερα.

Πιθανόν να σας διαγνώσουν με διαβήτη κύησης αν έχετε τουλάχιστον δύο από τις ακόλουθες τιμές:

Σάκχαρο νήστεως στο αίμα μεγαλύτερο ή ίση με 95 mg/dL ή 105 mg/dL

επίπεδο σακχάρου αίματος μίας ώρας μεγαλύτερο ή ίσο με 180 mg/dL ή 190 mg/dL

επίπεδο σακχάρου στο αίμα δύο ωρών μεγαλύτερο ή ίσο με 155 mg/dL ή 165 mg/dL

επίπεδο σακχάρου αίματος τριών ωρών μεγαλύτερο ή ίσο με 140 mg/dL ή 145 mg/dL

Πρέπει επίσης να ανησυχώ για τον διαβήτη τύπου 2;

Το ADA ενθαρρύνει επίσης τους γιατρούς να εξετάσουν τις γυναίκες για διαβήτη τύπου 2 στην αρχή της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ο γιατρός σας πιθανόν θα σας εξετάσει για την πάθηση κατά την πρώτη σας προγεννητική επίσκεψη.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
  • Καθιστική ζωή
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • χαμηλά επίπεδα καλής (HDL) χοληστερόλης
  • υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
  • οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • ιστορικό διαβήτη κύησης, προδιαβήτη ή σημάδια ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης κύησης;

Αν είστε διαγνωσμένες με διαβήτη κύησης, το σχέδιο θεραπείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει να μετρήσετε το σάκχαρό σας πριν και μετά τα γεύματα και να διαχειριστείτε την κατάστασή σας, τρώγοντας υγιεινά και με τακτική άσκηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προσθέσουν ενέσεις ινσουλίνης, εάν χρειαστεί. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, μόνο το 10 με 20% των γυναικών με διαβήτη κύησης χρειάζεται ινσουλίνη για να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Εάν ο γιατρός σας σας ενθαρρύνει να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μπορεί να σας παράσχει ειδική συσκευή παρακολούθησης της γλυκόζης.

Μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ενέσεις ινσουλίνης μέχρι να γεννήσετε. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με το σωστό χρόνο των ενέσεων ινσουλίνης σας σε σχέση με τα γεύματά σας και την άσκηση για να αποφύγετε το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας πει τι πρέπει να κάνετε αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, μια κατάσταση που ονομαζεται υπογλυκαιμία ή είναι σταθερά υψηλότερα από ό, τι πρέπει να είναι.

Τι πρέπει να φάω αν έχω διαβήτη κύησης;

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την σωστή διαχείριση του διαβήτη κύησης. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με διαβήτη κύησης πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

Η τακτική κατανάλωση μικρών γευμάτων - κάθε δύο ώρες - μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Οι υδατάνθρακες πρέπει να αντιπροσωπεύουν μόνο το 40 με 50 τοις εκατό των θερμίδων σας κάθε μέρα. Στόχος είναι να πάρετε το 20 με 25 τοις εκατό των θερμίδων σας από πρωτεΐνες και το 25 έως 35 τοις εκατό των θερμίδων σας από το λίπος.

Υδατάνθρακες

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να επιδιώκουν ένα ημερήσιο σύνολο 120 έως 195 g υδατανθράκων. Αυτό πρέπει να μοιραστεί σε περίπου 3 γεύματα και 2 σνακ κάθε μέρα. Η σωστή απομάκρυνση των πλούσιων σε υδατάνθρακες τροφίμων θα βοηθήσει στην αποφυγή αιχμών του σακχάρου στο αίμα.

Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ακριβώς πόσους υδατάνθρακες θα πρέπει να τρώτε κάθε μέρα. Μπορεί επίσης να σας συστήσει να δείτε έναν διαιτολόγο/διατροφολόγο για να βοηθήσει στο σχεδιασμό των γευμάτων σας.

Υγιεινές επιλογές υδατανθράκων περιλαμβάνουν:

 

  • ολικής αλέσεως αλεύρι
  • καστανό ρύζι
  • φασόλια, μπιζέλια, φακές και άλλα όσπρια
  • αμυλούχα λαχανικά
  • φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα

Πρωτεΐνη

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 60 g πρωτεΐνης κάθε μέρα. Οι καλές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα άπαχα κρέατα και τα πουλερικά, τα ψάρια και το tofu.

Λίπος

Τα υγιεινά λίπη που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περιλαμβάνουν αλατισμένα καρύδια, σπόρους, ελαιόλαδο και αβοκάντο.

Πρόληψη

Μπορεί να προληφθεί ο διαβήτης κύησης;

Δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί πλήρως ο διαβήτης κύησης. Ωστόσο, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε την ασθένεια.

 

Εάν είστε έγκυος και έχετε έναν από τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κύησης, προσπαθήστε να διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή και να ασκείστε τακτικά. Ακόμα και η χαλαρή-μέτρια δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, μπορεί να είναι ευεργετική.

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον και είστε υπέρβαρη, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεργαστείτε με το γιατρό ή το διατροφολόγο σας για να χάσετε βάρος. Ακόμη και η απώλεια ενός μικρού ποσού βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη κύησης.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τον διαβήτη κύησης;

Εάν ο διαβήτης κύησης δεν ελεγχθεί και μετριαστεί, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα από αυτά που θα έπρεπε να είναι σε όλη την εγκυμοσύνη σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και να επηρεάσει την υγεία του παιδιού σας. Για παράδειγμα, όταν γεννιέται το μωρό σας, μπορεί να έχει:

  • υψηλό βάρος γέννησης
  • δυσκολίες στην αναπνοή
  • χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
  • δυστοκία ώμων, η οποία αναγκάζει τους ώμους τους να κολλήσουν στο κανάλι γέννησης κατά τη διάρκεια του τοκετού

Μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. Για όλους αυτούς του λόγους είναι τόσο σημαντικό να λάβετε μέτρα για να ελέγξτε  τον διαβήτη κύησης ακολουθώντας το συνιστώμενο θεραπευτικό σχέδιο του γιατρού σας.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τον διαβήτη κύησης;

Το σάκχαρό σας πρέπει να επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό. Αλλά η ανάπτυξη του διαβήτη κύησης αυξάνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή. Ρωτήστε το γιατρό και το διατροφολόγο σας πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καταστάσεων και των σχετικών επιπλοκών.

+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Women’s and Children’s Hospital Nutrition Department. (2014). Healthy eating for gestational diabetes. wch.sa.gov.au/services/az/other/nutrition/documents/gestational_diabetes_sept-2014.pdf

2. What is gestational diabetes? (2016). diabetes.org/diabetes-basics/gestational/what-is-gestational-diabetes.html

3. Overview of diabetes. (n.d.). mdiabetes.nhp.gov.in/display.php/Diagnosis

4. Mayo Clinic Staff. (2017). Gestational diabetes. mayoclinic.org/diseases-conditions/gestational-diabetes/diagnosis-treatment/drc-20355345

5. Insulin basics. (2015). diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/medication/insulin/insulin-basics.html

6. Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG). (2017). How is gestational diabetes diagnosed? ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441573/

7. Gestational diabetes. (2017). cdc.gov/diabetes/basics/gestational.html

8. Eating right before and during pregnancy. (n.d.). ucsfhealth.org/education/eating_right_before_and_during_pregnancy/

9. Desoye G, et al. (2007). The human placenta in gestational diabetes mellitus. DOI: 10.2337/dc07-s203

10. Committee on Practice Bulletins—Obstetrics. (2018). ACOG practice bulletin no. 190: Gestational diabetes mellitus. DOI: doi.org/10.1097/AOG.0000000000002501

11. Caughey AB, et al. (2018). Gestational diabetes mellitus: Obstetrical issues and management. uptodate.com/contents/gestational-diabetes-mellitus-obstetrical-issues-and-management

12. American Diabetes Association. (2018). 2. Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes-2018. care.diabetesjournals.org/content/41/Supplement_1/S13.long

13. American Diabetes Association. (2018). Standards of medical care in diabetes 2018. care.diabetesjournals.org/content/diacare/suppl/2017/12/08/41.Supplement_1.DC1/DC_41_S1_Combined.pdf