Δηλητηριάσεις

Δηλητηρίαση από αλκοόλ

Τι είναι η δηλητηρίαση από αλκοόλ;

Η οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ (acute alcohol intoxication) είναι μία πάθηση που σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στην καθομιλουμένη ονομάζεται «μέθη».

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ είναι σοβαρή. Επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος, την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και το αντανακλαστικό του εμετού. Μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, ακόμη και θάνατο.

Τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες μπορεί να υποστούν δηλητηρίαση από αλκοόλ. Η πάθηση συνήθως σχετίζεται με την κατανάλωση πολλών αλκοολούχων ποτών. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις τα άτομα μπορεί να έχουν πιει τυχαία ή ακούσια οικιακά προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη, όπως στοματικό διάλυμα ή εκχύλισμα βανίλιας.

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό. Αν πιστεύετε ότι κάποιος έχει πάθει δηλητηρίαση από αλκοόλ, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αλκοόλ;

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ συμβαίνει γρήγορα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όταν ένα άτομο καταναλώνει αλκοόλ, μπορεί να παρατηρήσετε διαφορετικά συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με διαφορετικά επίπεδα ή στάδια δηλητηρίασης.

Τα στάδια της δηλητηρίασης διαφέρουν από άτομο σε άτομο, επειδή βασίζονται στην ηλικία, το φύλο, το βάρος και άλλους παράγοντες.

Γενικά, όμως, τα επτά στάδια της δηλητηρίασης από αλκοόλ και τα συμπτώματά τους περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 1. Νηφαλιότητα ή δηλητηρίαση χαμηλού επιπέδου

Αν ένα άτομο έχει καταναλώσει ένα ή λιγότερα μέσα σε μία ώρα, θεωρείται νηφάλιο.

Σε αυτό το στάδιο δηλητηρίασης, η συμπεριφορά του ατόμου είναι φυσιολογική και δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις μέθης, όπως αργός λόγος ή καθυστερημένος χρόνος αντίδρασης.

Το περιεχόμενο αλκοόλ στο αίμα (BAC), το οποίο μετρά πόσο αλκοόλ υπάρχει στην αιματική κυκλοφορία, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 0,01% έως 0,05%.

 1. Ευφορία

Εάν ένα άτομο έχει καταναλώσει δύο έως τρία ποτά, αν είναι άντρας, ή ένα έως δύο ποτά, αν είναι γυναίκα, μέσα σε μία ώρα, εισέρχεται στο στάδιο της ευφορίας.

Κάποια από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη ομιλία και αυτοπεποίθηση
 • Καθυστερημένος χρόνος αντίδρασης
 • Μειωμένες αναστολές

Το αλκοόλ στο αίμα ενός ατόμου σε αυτό το στάδιο κυμαίνεται από 0,03% έως 0,12%.

Να σημειωθεί ότι επίπεδα αλκοόλ στο αίμα της τάξης του 0,08% είναι το νόμιμο όριο μέθης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα άτομο μπορεί να συλληφθεί αν οδηγεί και τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του είναι πάνω από αυτό το όριο.

 1. Ενθουσιασμός

Σε αυτό το στάδιο, ένας άντρας έχει καταναλώσει τρία έως πέντε ποτά μέσα σε μία ώρα, ή δύο έως τέσσερα ποτά αν αναφερόμαστε σε γυναίκα. Πλέον το άτομο αρχίζει να βιώνει συναισθηματική αστάθεια και σημαντική έλλειψη συντονισμού.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια κρίσης και μνήμης
 • Προβλήματα όρασης
 • Απώλεια ισορροπίας
 • Υπνηλία

Το άτομο εμφανίζεται ορατά «μεθυσμένο» σε αυτό το στάδιο. Τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα κυμαίνονται από 0,09% έως 0,25%.

 1. Σύγχυση

Εάν ένας άνδρας καταναλώσει περισσότερα από πέντε ποτά ή μία γυναίκα περισσότερα από τέσσερα ποτά μέσα σε μία ώρα, εισέρχεται στο στάδιο της σύγχυσης.

Αυτό το στάδιο της δηλητηρίασης χαρακτηρίζεται από συναισθηματικά ξεσπάσματα και έντονη απώλεια συντονισμού. Το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να σηκωθεί όρθιο, να παραπατάει και είναι πιθανό να παρουσιάζει τρομερή σύγχυση αναφορικά με το τι συμβαίνει γύρω του.

Τα άτομα σε αυτό το στάδιο της δηλητηρίασης ξεχνούν πράγματα που έχουν συμβεί γύρω από αυτά ή σε αυτά. Μπορεί να πάθουν το λεγόμενο “blackout” χωρίς να χάσουν στην πραγματικότητα τις αισθήσεις τους και μπορεί να μην αισθάνονται πόνο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Σε αυτό το στάδιο, τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του ατόμου είναι πολύ υψηλά και κυμαίνονται από 0,18% έως 0,3%.

 1. Εμβροντησία

Σε αυτό το στάδιο, το άτομο πλέον δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Δεν είναι σε θέση να σηκωθεί ή να περπατήσει. Μπορεί να λιποθυμήσει ή να χάσει τον έλεγχο των σωματικών λειτουργιών, παρουσιάζοντας ακράτεια ή ανεξέλεγκτο εμετό.

Επιπλέον, μπορεί να βιώσει επιληπτικές κρίσεις ή το δέρμα του να αποκτήσει γαλαζωπή ή ωχρή απόχρωση. Η αναπνοή και το αντανακλαστικό του εμετού θα υποστούν επίσης βλάβη.

Αυτό το στάδιο είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν το άτομο πνιγεί από τον ίδιο του τον εμετό ή αν τραυματιστεί θανάσιμα.

Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Σε αυτό το στάδιο, τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του ατόμου κυμαίνονται από 0,25% έως 0,4%.

 1. Κώμα

Αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Η αναπνοή και η αιματική κυκλοφορία του ατόμου είναι εξαιρετικά αργές. Οι κινητικές αποκρίσεις και το αντανακλαστικό του εμετού δεν είναι λειτουργικά και η θερμοκρασία του σώματος πέφτει. Ένα άτομο σε αυτό το στάδιο βρίσκεται σε κίνδυνο θανάτου.

Τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα είναι από 0,35% έως 0,45%. Η επείγουσα ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ο θάνατος και τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

 1. Θάνατος

Με επίπεδα αλκοόλ του αίματος πάνω από 0,45% ένα άτομο είναι πολύ πιθανό να πεθάνει από δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Μπορεί με μία απλή ματιά να φαίνεται ότι το άτομο έχει πιει πάρα πολύ για να φτάσει σε αυτό το στάδιο. Όμως, αν πίνει πάρα πολύ γρήγορα (ακόμη κι αν δεν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα), μπορεί να οδηγηθεί πολύ γρήγορα στο θάνατο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί περίπου 88.000 θανάτους κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της δηλητηρίασης από αλκοόλ;

Ένα τυπικό ποτό στις Ηνωμένες πολιτείες περιέχει 17,7 ml καθαρό αλκοόλ. Αυτή η ποσότητα αλκοόλ γενικά εντοπίζεται σε:

 • 355 ml μπύρα με 5% αλκοόλ
 • 236 ml ουίσκι μαλτ με 7% αλκοόλ
 • 148 ml κρασί με 12% αλκοόλ
 • 44 ml ρούμι, βότκα ή ουίσκι με 40% αλκοόλ

Το αλκοόλ στη μορφή της αιθανόλης (αιθυλική αλκοόλη) εντοπίζεται σε:

 • Αλκοολούχα ποτά
 • Ορισμένα οικιακά προϊόντα, όπως στοματικά διαλύματα και προϊόντα μαγειρικής
 • Φάρμακα

Η δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Κάποια άτομα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης από αλκοόλ από ό, τι άλλα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτό περιλαμβάνουν:

 • Το σωματότυπο και το βάρος σας. Πιο μεγαλόσωμα άτομα απορροφούν το αλκοόλ πιο αργά.
 • Την κατάσταση της υγείας σας. Ορισμένες παθήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες δηλητηρίασης από αλκοόλ.
 • Το εάν έχετε φάει ή όχι. Η ύπαρξη φαγητού στο στομάχι πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφησή του.
 • Το εάν έχετε συνδυάσει το αλκοόλ με άλλες ουσίες ή φάρμακα. Η κατανάλωση συγκεκριμένων ουσιών ή φαρμάκων πριν το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης.
 • Το ποσοστό του αλκοόλ στο ποτό. Τα ποτά με υψηλότερο ποσοστό αλκοόλ αυξάνουν τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα τόσο πιο γρήγορα από ό, τι τα ποτά με χαμηλότερο ποσοστό.
 • Το ρυθμό και την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατανάλωση πολλών ποτών γρήγορα σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο δηλητηρίασης.
 • Τα επίπεδα ανοχής στο αλκοόλ. Τα άτομα που πίνουν τακτικά μπορούν να ανεχθούν καλύτερα το αλκοόλ από ό, τι τα άτομα που πίνουν περιστασιακά.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η δηλητηρίαση από αλκοόλ;

Η θεραπεία της δηλητηρίασης από αλκοόλ περιλαμβάνει υποστηρικτική φροντίδα ενώ το σώμα προσπαθεί να επεξεργαστεί το αλκοόλ. Θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα για ένα άτομο που παρουσιάζει ενδείξεις δηλητηρίασης. Καλέστε αμέσως το 166.

Στο σπίτι, ενώ περιμένετε να καταφτάσει η ιατρική φροντίδα, θα πρέπει:

 • Εάν το άτομο έχει χάσει τις αισθήσεις του, να το γυρίσετε μαλακά στο πλάι, ώστε να αποτρέψετε τυχόν πνιγμονή από τον εμετό.
 • Εάν το άτομο έχει τις αισθήσεις του, συμβουλέψτε το να ξαπλώσει στο πλάι έως ότου καταφθάσει η ιατρική φροντίδα.
 • Εάν μπορεί να καταπιεί, δώστε του νερό.
 • Παραμείνετε με το άτομο έως ότου φτάσει η ιατρική βοήθεια.

Είναι μύθος ότι ένα άτομο μπορεί να αναρρώσει από δηλητηρίαση από αλκοόλ με ύπνο, κάνοντας ένα παγωμένο μπάνιο, πηγαίνοντας μία βόλτα ή πίνοντας σκέτο καφέ. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά θέτουν ένα μεθυσμένο άτομο σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου.

Οι διασώστες θα μεταφέρουν το άτομο στο νοσοκομείο. Εκεί γιατροί και νοσηλευτές:

 • Θα ελέγχουν προσεκτικά τις ζωτικές ενδείξεις του
 • Θα αποτρέψουν προβλήματα αναπνοής ή πνιγμονής με έναν αναπνευστήρα που ανοίγει τον αεραγωγό
 • Θα του χορηγήσουν οξυγόνο
 • Θα του χορηγήσουν ενδοφλέβια υγρά για την πρόληψη αφυδάτωσης
 • Θα του χορηγήσουν βιταμίνες και γλυκόζη για την πρόληψη επιπλοκών
 • Θα του τοποθετήσουν ουροκαθετήρα
 • Θα του κάνουν πλύση στομάχου για να ελαχιστοποιήσουν την απορρόφηση του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί
 • Θα του χορηγήσουν ενεργό άνθρακα για να ελαχιστοποιήσουν περαιτέρω την απορρόφηση αλκοόλ

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της δηλητηρίασης από αλκοόλ;

Μετά από ένα επεισόδιο δηλητηρίασης από αλκοόλ, χρειάζεται χρόνος για ανάρρωση. Το άτομο θα πρέπει να νοσηλευτεί έως ότου οι ζωτικές ενδείξεις επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Κάτι τέτοιο μπορεί να χρειαστεί μέρες έως εβδομάδες.

Κατά την ανάρρωση, το άτομο μπορεί να παρουσιάζει καταθλιπτική διάθεση, μειωμένη όρεξη, δυσφορία και προβλήματα μνήμης. Ακόμη και όταν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας μήνας για να αισθανθεί ξανά φυσιολογικά.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι πιθανό να επιβιώσει κάποιος από δηλητηρίαση από αλκοόλ αν λάβει άμεσα την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acute alcohol intoxication. (n.d.). mtholyoke.edu/health/acute_alcohol_intoxication

2. Centers for Disease Control and Prevention. (2018). Fact sheets: Alcohol Use and Your Health [Fact sheet]. cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm

3. Dubowski KM. (2006). Stages of acute alcoholic influence/intoxication. drugdetection.net/PDF%20documents/Dubowski%20-%20stages%20of%20alcohol%20effects.pdf

4. How should you treat an alcohol overdose? (2018). recovery.org/topics/treating-alcohol-overdose/

5. Mayo Clinic Staff. (2018). Alcohol poisoning. mayoclinic.org/diseases-conditions/alcohol-poisoning/symptoms-causes/syc-20354386

6. O’Malley GF, et al. (2018). Alcohol toxicity and withdrawal. merckmanuals.com/professional/special-subjects/recreational-drugs-and-intoxicants/alcohol-toxicity-and-withdrawal

7. Vonghia L, et al. (2008). Acute alcohol intoxication. ejinme.com/article/S0953-6205(08)00074-5/pdf

8. What are the stages of alcohol intoxication? (n.d.). sunrisehouse.com/stop-drinking-alcohol/stages-intoxication/