Φυσιολογική Κατάσταση

Εφηβική Εγκυμοσύνη

Πόσο κοινή είναι η εφηβική εγκυμοσύνη;

Εφηβική εγκυμοσύνη θεωρείται η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας 19 ετών ή νεότερης. Μία γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος αν πραγματοποιήσει κολπικό σεξ με άνδρα σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το 2017 γεννήθηκαν περίπου 194.000 μωρά από Αμερικανίδες ηλικίας 15 ως 19 ετών.

Παρόλο που ο αριθμός των εφηβικών κυήσεων στις ΗΠΑ τείνει να μειώνεται, εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος συγκριτικά με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Ποιες είναι οι ενδείξεις μιας εφηβικής εγκυμοσύνης;

Η πρώτη ένδειξη της εγκυμοσύνης είναι η διακοπή της περιόδου. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε λίγο αίμα τις ημέρες που περιμένετε την περίοδό σας, μην υποθέσετε ότι δεν είστε έγκυος. Είναι πιθανό να εμφανίσετε μια μικρή αιμορραγία τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Ενδείξεις εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  • Διακοπή της περιόδου ή πολύ ελαφριά αιμορραγία
  • Ζάλη
  • Πρήξιμο του στήθους
  • Κόπωση
  • Λιποθυμία
  • Ναυτία, ιδίως το πρωί
  • Εμετοί
  • Πρησμένος θώρακας
  • Αύξηση βάρους

Πώς επηρεάζει η εφηβική εγκυμοσύνη τις νεαρές μητέρες;

Οι έφηβες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης λόγω εγκυμοσύνης (προεκλαμψία), καθώς και των επιπλοκών της εν λόγω πάθησης, απ’ ότι οι μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι κίνδυνοι για το μωρό περιλαμβάνουν πρόωρη γέννηση και χαμηλό σωματικό βάρος. Η προεκλαμψία μπορεί επίσης να βλάψει τους νεφρούς, ακόμη και να αποβεί θανατηφόρος για την μητέρα ή το έμβρυο.

Οι έφηβες έγκυες έχουν επίσης υψηλότερες πιθανότητες αναιμίας. Η αναιμία είναι η μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αδυναμία και κόπωση και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο τοκετός είναι πιο επικίνδυνος για μία έφηβη συγκριτικά με μια γυναίκα άνω των 20 ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως για κορίτσια ηλικίας 15 ως 19 ετών.

Αν μείνετε έγκυος ενώ είστε στην εφηβεία, μπορεί να φοβάστε να μιλήσετε για αυτό στην οικογένεια και τους φίλους σας. Ωστόσο, αυτή η απομάκρυνση και η στέρηση της βοήθειας και της υποστήριξης που χρειάζεστε μπορεί να κάνει να νιώθετε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε προβλήματα τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

Πολλές έγκυες έφηβες διακόπτουν την φοίτησή τους και κάποιες εξ αυτών δεν την ολοκληρώνουν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι πολλές μητέρες που μένουν έγκυες στην εφηβεία, ζουν στην φτώχεια.

Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη στην εφηβεία, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδιά. Περίπου ένας στους πέντε τοκετούς από έφηβες κοπέλες συνιστά τον δεύτερο, τρίτο, κ.ο.κ. τοκετό. Συχνά αποδεικνύεται δύσκολο για μια γυναίκα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και πολλά παιδιά να βρει μια καλή δουλειά, ώστε να τους προσφέρει τα προς το ζην.

Πώς επηρεάζει η εφηβική εγκυμοσύνη τα μωρά;      

Μία υγιής εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες. Ένα μωρό που γεννιέται πριν τις 37 εβδομάδες θεωρείται πρόωρο. Οι έφηβες μητέρες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα μωρά.

Σε μερικές περιπτώσεις, στα μωρά αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου. Αναλόγως με το πόσο πρόωρο είναι το μωρό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας και ανάπτυξης.

Τα πρόωρα μωρά επίσης τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο από το φυσιολογικό και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα θρέψης στην βρεφική ηλικία. Ως ενήλικες, τα πρόωρα μωρά είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Η γέννηση ενός μωρού με χαμηλό βάρος επηρεάζει ακόμη την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Παιδιά που ζύγιζαν λιγότερο από το φυσιολογικό κατά την γέννηση έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Πέραν όλων των προαναφερθέντων κινδύνων, τα μωρά που γεννιούνται από έφηβες μητέρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας.

Πώς επηρεάζει η εφηβική εγκυμοσύνη τους νεαρούς πατέρες;

Η πατρότητα στην εφηβεία μπορεί να μοιάζει ως ένα τρομακτικό γεγονός που θα αλλάξει άρδην την ζωή. Όσοι γίνονται πατέρες στην εφηβεία, σαφώς, δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους και τα πιθανά προβλήματα υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μητέρες, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες δυσκολίες όσον αφορά στην διακοπή της φοίτησης και την εύρεση μιας καλής εργασίας.

Στις ΗΠΑ, οι πολιτειακοί νόμοι ποικίλουν αναφορικά με την νόμιμη ηλικία κατά την οποία τα άτομα μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές.

Η σύλληψη ή οι νομικές διαδικασίες εναντίον εφήβων που είναι σεξουαλικά ενεργοί (ενώ απαγορεύεται από τον νόμο) μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Ένας έφηβος μπορεί να εγγραφεί ως δράστης σεξουαλικών αδικημάτων αν έχει φτάσει στην νόμιμη ηλικία (18 ετών σε κάποιες χώρες) και η σύντροφός του όχι (17 ετών και κάτω).

Ποιες είναι οι επιλογές για τις έφηβες που μένουν έγκυες;

Οι έφηβες που μένουν έγκυες μπορεί να φοβούνται να επισκεφθούν έναν γυναικολόγο, αλλά είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της μητέρας και του εμβρύου.

Ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας όλες τις πιθανές επιλογές που έχετε:

  • Την γέννηση και ανατροφή του παιδιού
  • Την υιοθεσία του μωρού από κάποιον άλλο μετά την γέννηση
  • Την διακοπή της κύησης

Ιδανικά, στην λήψη της εν λόγω απόφασης θα πρέπει να συμμετέχει τόσο ο πατέρας όσο και οι οικογένειες των δύο εφήβων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό.

Πολλές μαιευτικές κλινικές και γραφεία δημόσιας υγείας προσφέρουν συμβουλευτική πληροφόρηση, ώστε να σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς και το μωρό σας.

Μπορεί μια έφηβη μητέρα να αποκτήσει ένα υγιές μωρό;

Οι έφηβες μητέρες μπορούν να αποκτήσουν υγιή μωρά. Θα πρέπει, όμως, να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας αμέσως μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος και να πηγαίνετε σε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού σας.

Η παρακολούθηση από μαιευτήρα-γυναικολόγο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψίστης σημασίας για την υγεία της μητέρας και του μωρού. Διατηρείστε μια υγιή διατροφή, αθληθείτε και αναζητήστε υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένειά σας.

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το βάρος του μωρού και προκαλεί πρόωρη γέννηση, για αυτό δεν θα πρέπει να καπνίζετε κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έχουν καταστρεπτικές συνέπειες τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό. Μην καταναλώνετε αλκοόλ ή οποιεσδήποτε παράνομες ουσίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν θεωρείτε πως είστε εθισμένη σε κάποια ουσία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα απεξάρτησης.

Λαμβάνετε μόνο τα φάρμακα που σας συνταγογραφεί ο γιατρός σας και ενημερώστε τον για όλα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν κατάλληλη ιατρική φροντίδα, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Επειδή το σώμα των εφήβων ακόμη αναπτύσσεται, οι τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο είναι αδήριτη ανάγκη ειδικά για αυτές.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια των επισκέψεων στον γυναικολόγο;

Θα επισκεφθείτε τον γιατρό σας πολλές φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στους πρώτους έξι μήνες, κλείνετε ραντεβού τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Κατά τους τελευταίους μήνες, καλό θα ήταν να επισκέπτεστε τον γιατρό σας κάθε δεύτερη εβδομάδα, καταλήγοντας σε εβδομαδιαίες επισκέψεις τον τελευταίο μήνα. Οι επισκέψεις αυτές είναι απαραίτητες, ώστε ο γιατρός να βεβαιωθεί ότι εσείς και το μωρό σας είστε υγιείς.

Ο γιατρός θα μετρά το βάρος σας, την αρτηριακή σας πίεση και το μέγεθος της κοιλιάς σας. Καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, ο γιατρός θα εντοπίσει την θέση του και θα ακούσει τον κτύπο της καρδιάς του.

Ο γιατρός σε κάθε ραντεβού θα συζητά μαζί σας για το πώς αισθάνεστε, αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες/ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη και θα σας εξηγεί τι θα πρέπει να περιμένετε μέσα στις επόμενες εβδομάδες της κύησης.

Πριν το εκάστοτε ραντεβού σας, μπορείτε να έχετε προετοιμάσει μια λίστα με όλες τις απορίες σας και τα θέματα που θα θέλατε να συζητήσετε. Μιλήστε στον γιατρό σας για οτιδήποτε αφορά στην υγεία – σωματική και ψυχική – την δική σας, καθώς και του μωρού σας.

Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας αν εμφανίσετε:

  • Πρήξιμο ή πόνο στα πόδια
  • Κολπική αιμορραγία
  • Πυρετό ή ρίγη
  • Έντονους και παρατεταμένους πονοκεφάλους
  • Θωρακικό πόνο
  • Υγρά προερχόμενα από τον κόλπο
  • Σκοτεινή ή θολή όραση
  • Πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση
  • Παρατεταμένους εμετούς

Διάγνωση Πρόληψη Συμπέρασμα

Διάγνωση

Σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και σε μεγάλα καταστήματα με καλλυντικά είδη πωλούνται τεστ εγκυμοσύνης. Αυτά είναι σχεδιασμένα να ανιχνεύουν ορμόνες της εγκυμοσύνης στα ούρα. Τα αποτελέσματά τους είναι πιο ακριβή αν τα χρησιμοποιήσετε μία εβδομάδα μετά την ημερομηνία που περιμένατε την περίοδό σας.

Αν το τεστ εγκυμοσύνης δείξει ότι δεν είστε έγκυος, περιμένετε μία εβδομάδα και επαναλάβετε το τεστ για να βεβαιωθείτε.

Αν το τεστ δείξει ότι είστε έγκυος, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. Αυτός θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη μέσω μιας εξέτασης αίματος και πιθανώς και μιας κλινικής εξέτασης.

Πρόληψη

Ο μόνος τρόπος για να είστε απολύτως βέβαιη ότι δεν θα μείνετε έγκυος είναι να μην έχετε σεξουαλικές επαφές. Παρόλα αυτά, αν είστε σεξουαλικά ενεργή, υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “PLoS One” η σεξουαλική αγωγή που σχετίζεται μόνο με την αποχή εμφανίζει θετική συσχέτιση με την αύξηση στις εφηβικές εγκυμοσύνες.

Πολλές κοινότητες προσφέρουν συμβουλευτική και υποστηρικτικά προγράμματα με στόχο την πρόληψη της εγκυμοσύνης στην εφηβεία.

Οι εν λόγω ομάδες παρέχουν πληροφόρηση για τις μεθόδους αντισύλληψης και βοηθούν τους εφήβους να αντιληφθούν τα όριά τους, ώστε να μην καταλήγουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, με τον κίνδυνο εγκυμοσύνης να ελλοχεύει.

Ορισμένα προγράμματα προσφέρουν συμβουλευτική σε ομάδες, καθώς μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα αν μιλάτε σε κάποιον συνομήλικο. Αναζητήστε πληροφορίες για τέτοιου είδους προγράμματα στην περιοχή σας.

Ποιες συνταγογραφούμενες μέθοδοι αντισύλληψης είναι διαθέσιμες;

Οι συνταγογραφούμενες μέθοδοι αντισύλληψης είναι διαθέσιμες μέσω του γιατρού σας ή κάποιας γυναικολογικής κλινικής.

Ενδομήτριο σπείραμα (IUD)

Το ενδομήτριο σπείραμα είναι μια συσκευή που ο γιατρός εμφυτεύει στην ενδομητρική κοιλότητα. Η εμφύτευση αυτή είναι μια διαδικασία που δεν απαιτεί νοσηλεία. Το σπείραμα προλαμβάνει την εγκυμοσύνη με ποικίλους τρόπους και είναι αποτελεσματικό κατά 99%, σύμφωνα με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Planned Parenthood”.

Ενδομήτρια σπειράματα πωλούνται με τις παρακάτω εμπορικές ονομασίες:

  • Mirena
  • Skyla
  • Kyleena
  • ParaGard
  • Liletta

Αντισυλληπτικό εμφύτευμα

Αρκετές μέθοδοι αντισύλληψης επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας, ώστε να ελαττωθούν οι πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης. Η πιο αποτελεσματική εξ αυτών είναι το αντισυλληπτικό εμφύτευμα, το οποίο κυκλοφορεί υπό την εμπορική ονομασία Nexplanon.

Είναι μια πολύ μικρή πλαστική ράβδος η οποία εισάγεται υποδερμικά στο χέρι σας. Τα εμφυτεύματα παραμένουν στην θέση τους για έως τρία χρόνια και έχουν 99% αποτελεσματικότητα.

Άλλες μέθοδοι

Τα αντισυλληπτικά χάπια, οι ενέσεις και τα αυτοκόλλητα επιθέματα ρυθμίζουν επίσης τα επίπεδα των ορμονών. Η αποτελεσματικότητά τους κυμαίνεται από 91% ως 94%. Παραδείγματα εμπορικών ονομασιών των παραπάνω είναι:

  • Alesse, Yasmin, Ortho-Novum, April, Loestrin και πολλά ακόμη (χάπια)
  • Depo-Provera (ενέσεις)
  • Ortho Evra (αυτοκόλλητα επιθέματα)

Ποιες μη συνταγογραφούμενες μέθοδοι αντισύλληψης είναι διαθέσιμες;

Μπορείτε να βρείτε μη συνταγογραφούμενα αντισυλληπτικά στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ. Αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα συνταγογραφούμενα, αλλά μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Προφυλακτικά

Το ποσοστό των εφηβικών κυήσεων μειώνεται συνεχώς στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι σεξουαλικώς ενεργοί έφηβοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Η ορθή χρήση του προφυλακτικού μπορεί να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη, καθώς και να σας προφυλάξει από αρκετά Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού είναι 85%.

Αντισυλληπτικό σφουγγάρι

Οι σπόγγοι με σπερματοκτόνο αποτρέπουν την είσοδο του σπέρματος στην μήτρα. Με ορθή χρήση, η εν λόγω μέθοδος μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη με αποτελεσματικότητα 76% ως 88%. Η μάρκα αντισυλληπτικού σφουγγαριού που πωλείται στην Αμερική φέρει το όνομα “Today Sponge”.

To χάπι της επόμενης μέρας

Διαθέσιμο από τις μάρκες Plan B One Step, Ella και Next Choice, αυτό το χάπι περιέχει ορμόνες οι οποίες αποτρέπουν το σώμα από το να απελευθερώσει ωάριο στην μήτρα, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την εμφύτευση.

Προκειμένου να μείνετε έγκυες, το ωάριό σας θα πρέπει να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο θα πρέπει εν συνεχεία να εμφυτευτεί στην μήτρα, ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται.

Το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να συνιστά μια καλή επιλογή για εσάς αν θεωρείτε ότι η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιήσατε απέτυχε ή αν δεν λάβατε κάποια προφύλαξη. Γυναίκες άνω των 17 ετών δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού για το χάπι της επόμενης μέρας. 

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου από τις μάρκες Plan B One Step και Next Choice είναι μεταξύ 75% και 89% αν ληφθεί μέσα σε τρεις ημέρες από την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, σύμφωνα με την οργάνωση Planned Parenthood. Η αποτελεσματικότητα του χαπιού Ella είναι 85% αν ληφθεί μέσα σε πέντε ημέρες από την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Συμπέρασμα

Παρόλο που οι έφηβες μπορούν να αποκτήσουν υγιή μωρά, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι υγείας τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό. Αν μείνετε έγκυος, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας όσο το δυνατόν συντομότερα για να συζητήσετε όλα τα θέματα αναφορικά με την εγκυμοσύνη σας.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι για την πρόληψη μιας εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των σπειραμάτων, των αντισυλληπτικών χαπιών και των προφυλακτικών.

Επιπλέον, πολλές ομάδες και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις προσφέρουν υποστηρικτικά και συμβουλευτικά προγράμματα για τους εφήβους. Αναζητήστε πληροφορίες για το ποια είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας.

+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. About teen pregnancy. (2017). cdc.gov/teenpregnancy/about/index.htm

2. Adolescent pregnancy. (2018). who.int/news-room/fact-sheets/detail/adolescent-pregnancy

3. Adverse effects. (n.d.). youth.gov/youth-topics/pregnancy-prevention/adverse-effects-teen-pregnancy

4. Birth control. (n.d.). plannedparenthood.org/learn/birth-control

5. De Rodrigues MC, et al. (2006). Learning difficulties in schoolchildren with very low birth weight. scielo.br/pdf/jped/v82n1/en_v82n1a04.pdf

6. For young parents. (n.d.). shiftnc.org/resources/for-young-parents

7. Mayo Clinic Staff. (2015) Home pregnancy tests: Can you trust the results? mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940

8. Patten E, et al. (2016). Why is the teen birth rate falling? pewresearch.org/fact-tank/2016/04/29/why-is-the-teen-birth-rate-falling

9. Preterm birth. (2018). cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pretermbirth.htm

10. Preventing repeat teen births. (2013). cdc.gov/vitalsigns/teenpregnancy/index.html

11. Stanger-Hall KF, et al. (2011) Abstinence-only education and teen pregnancy rates: Why we need comprehensive sex education in the U.S. DOI: 10.1371/journal.pone.0024658

12. What’s the ella morning-after pill? (n.d.). plannedparenthood.org/learn/morning-after-pill-emergency-contraception/whats-ella-morning-after-pill

13. What’s the Plan B morning-after pill? (n.d.). plannedparenthood.org/learn/morning-after-pill-emergency-contraception/whats-plan-b-morning-after-pill