Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Τι είναι η επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Ο αγκώνας του τενίστα, ή έξω επικονδυλίτιδα, είναι μία επώδυνη φλεγμονή της άρθρωσης του αγκώνα που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη κίνηση των μυών της περιοχής. Ο πόνος εντοπίζεται στην έξω πλευρά του αγκώνα, αλλά μπορεί να εκτείνεται ως το πίσω μέρος του πήχη. Είναι πιθανό ότι αισθάνεστε τον πόνο όταν τεντώνετε ή εκτείνετε το χέρι σας.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί την επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Ο τένοντας είναι το τμήμα του μυός που συνδέεται με το οστό. Οι τένοντες του πήχη συνδέουν τους μύες του πήχη με το εξωτερικό οστό του αγκώνα. Ο αγκώνας του τενίστα συχνά εκδηλώνεται όταν ένας συγκεκριμένος μυς στον πήχη ο βραχύς κερκιδικός εκτείνων του καρπού μυς (ECRB) – υφίσταται βλάβη. Ο μυς αυτός βοηθά στην έκταση του καρπού.

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση εξασθενεί το μυ προκαλώντας μικροσκοπικές ρήξεις στον τένοντα στο σημείο που ο μυς ενώνεται με το εξωτερικό τμήμα του αγκώνα. Αυτές οι ρήξεις οδηγούν σε φλεγμονή και πόνο.

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα μπορεί να πυροδοτηθεί από οποιαδήποτε δραστηριότητα περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη συστροφή του καρπού, όπως:

  • Τένις ή οποιαδήποτε άλλα σπορ περιλαμβάνουν τη χρήση ρακέτας
  • Κολύμβηση
  • Γκολφ
  • Συστροφή ενός κλειδιού
  • Συχνή χρήση κατσαβιδιού, σφυριού ή υπολογιστή

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα τις επικονδυλίτιδας αγκώνα;

Μπορεί να βιώσετε ορισμένα από τα ακόλουθα συμπτώματα εάν έχετε επικονδυλίτιδα αγκώνα:

  • Πόνο στον αγκώνα που είναι ήπιος αρχικά, αλλά σταδιακά επιδεινώνεται
  • Πόνο που εκτείνεται από το εξωτερικό μέρος του αγκώνα στον πήχη και τον καρπό
  • Αδύναμη λαβή του χεριού
  • Έντονο πόνο όταν κάνετε χειραψία ή κρατάτε δυνατά ένα αντικείμενο
  • Πόνο όταν σηκώνετε αντικείμενα, χρησιμοποιείτε εργαλεία ή ανοίγετε βάζα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αναφορικά με την εργασία σας, εάν συμμετέχετε σε οποιοδήποτε άθλημα και πώς αναπτύχθηκαν τα συμπτώματά σας. Ακολούθως, θα πραγματοποιήσει κάποιες απλές εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Μπορεί να εφαρμόσει πίεση στο σημείο που ο τένοντας συνδέεται με το οστό για τον έλεγχο πόνου. Όταν ο αγώνας είναι τεντωμένος και ο καρπός λυγίζει προς την πλευρά της παλάμης, θα αισθάνεστε πόνο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα καθώς φέρνετε τον καρπό σε ευθεία θέση.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ακτίνων-Χ ή μαγνητική τομογραφία, για τον αποκλεισμό άλλων διαταραχών που μπορούν να προκαλούν τον πόνο στο χέρι. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αρθρίτιδα. Ωστόσο, οι εξετάσεις αυτές δεν είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση της διάγνωσης.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Μη επεμβατικές μέθοδοι

Περίπου το 80-95% των περιπτώσεων επικονδυλίτιδας αγκώνα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω θεραπείες:

  • Ξεκούραση. Το πρώτο βήμα για την ανάρρωση είναι η ξεκούραση του χεριού για αρκετές εβδομάδες. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει νάρθηκα για την ακινητοποίηση των πασχόντων μυών.
  • Πάγος. Η εφαρμογή πάγου στον αγκώνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της διόγκωσης.
  • Φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία χρησιμοποιεί μία πληθώρα ασκήσεων για την ενδυνάμωση των μυών του πήχη και την προώθηση της επούλωσης. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν ασκήσεις του χεριού, μασάζ και τεχνικές διέγερσης του μυ.
  • Θεραπεία με υπερήχους. Στη θεραπεία με υπερήχους, ένας μετατροπέας υπερήχων τοποθετείται στην περιοχή που εκδηλώνει τον περισσότερο πόνο στο χέρι. Ο μετατροπέας παράγει ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας στους ιστούς για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτός ο τύπος θεραπείας μειώνει τη φλεγμονή και επιταχύνει την ανάρρωση.
  • Ένεση στεροειδών. Ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να σας χορηγήσει στεροειδή φάρμακα με ένεση απευθείας στον πάσχοντα μυ στο σημείο όπου ο τένοντας ενώνεται με το οστό του αγκώνα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
  • Θεραπεία με κρουστικά κύματα. Αυτή είναι μία πειραματική θεραπεία που μεταφέρει ηχητικά κύματα στον αγκώνα για την προώθηση της διαδικασίας της επούλωσης από το ίδιο το σώμα. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αυτόν τον τύπο θεραπείας, αλλά όχι απαραίτητα.
  • Ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια. Αυτή είναι μία θεραπευτική επιλογή που φαίνεται αρκετά υποσχόμενη και χρησιμοποιείται από ορισμένους γιατρούς. Ωστόσο, προς το παρόν δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ύστερα από ένα χρόνο θεραπείας. Εσείς και ο γιατρός σας θα καθορίσετε εάν η επέμβαση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασής σας.

Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με αρθροσκόπηση (ένα μικρό ενδοσκόπιο εισάγεται εντός του αγώνα) είτε με ανοιχτό χειρουργείο (μία μεγαλύτερη τομή πραγματοποιείται απευθείας στην περιοχή του αγκώνα). Και οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση νεκρού ιστού και την επανασύνδεση του υγιούς μυός στο οστό.

Μετά από την επέμβαση, το χέρι σας θα πρέπει να παραμείνει ακινητοποιημένο με νάρθηκα. Με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί η μυϊκή δύναμη και η ευελιξία.

Η χειρουργική επέμβαση επιτυχώς αντιμετωπίζει την επικονδυλίτιδα αγκώνα στο 80-90% των περιπτώσεων. Ωστόσο, παρατηρείται συχνά ότι κάποια άτομα εμφανίζουν απώλεια μυϊκής δύναμης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η επικονδυλίτιδα αγκώνα;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε την επικονδυλίτιδα αγκώνα:

  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό εξοπλισμό και την κατάλληλη τεχνική σε οποιοδήποτε άθλημα
  • Πραγματοποιήστε ασκήσεις που διατηρούν τη δύναμη και την ευελιξία του πήχη
  • Τοποθετήστε πάγο στον αγκώνα ύστερα από μία έντονη σωματική δραστηριότητα
  • Ξεκουράστε τον αγκώνα σας αν νιώθετε πόνο όταν λυγίζετε ή τεντώνεται το χέρι σας

Αν ακολουθήσετε τα προαναφερθέντα βήματα και αποφύγετε την υπερβολική πίεση των τενόντων του αγκώνα, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες επικονδυλίτιδας αγκώνα ή να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της πάθησης.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Kelly FB. (2011). Platelet-rich plasma (PRP). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00648

2. Mayo Clinic Staff. (2013). Tennis elbow. mayoclinic.com/health/tennis-elbow/DS00469

3. Tennis elbow (lateral epicondylitis). (2015). orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00068

4. Tennis elbow (lateral epicondylitis). (n.d.). assh.org/handcare/hand-arm-conditions/tennis-elbow