Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Καρκίνος των όρχεων

Τι είναι ο καρκίνος των όρχεων;

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας καρκίνος που ξεκινά στον έναν ή και στους δύο όρχεις. Οι όρχεις είναι οι ανδρικοί αναπαραγωγικοί αδένες που βρίσκονται μέσα στο όσχεο, το οποίο είναι ο θύλακας δέρματος που βρίσκεται κάτω από το πέος. Οι όρχεις είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή σπέρματος και της ορμόνης τεστοστερόνης.

Ο καρκίνος των όρχεων συχνά ξεκινά με αλλαγές στα γεννητικά κύτταρα. Αυτά είναι τα κύτταρα που παράγουν το σπέρμα. Οι όγκοι στα γεννητικά κύτταρα αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 90% των περιστατικών καρκίνου των όρχεων.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι όγκων των γεννητικών κυττάρων:

 • Το σεμίνωμα είναι καρκίνος των όρχεων που αναπτύσσεται αργά. Συνήθως περιορίζεται στους όρχεις, αλλά μπορεί να επηρεαστούν και λεμφαδένες.
 • Το μη σεμίνωμα είναι περισσότερο κοινός τύπος καρκίνου των όρχεων. Αναπτύσσεται ταχύτερα και μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Ο καρκίνος των όρχεων μπορεί επίσης να συμβεί σε ιστούς που παράγουν ορμόνες. Αυτού του είδους οι όγκοι καλούνται γοναδικοί καρκίνοι του στόματος.

Ο καρκίνος των όρχεων διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι ένας από τους πιο αντιμετωπίσιμους καρκίνους, ακόμη και αν κάνει μετάσταση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, όσοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο των όρχεων στα πρώιμα στάδια έχουν πιθανότητα πενταετούς επιβίωσης μεγαλύτερη από 95%.

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τον καρκίνο των όρχεων;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό της νόσου
 • Ανώμαλη ανάπτυξη των όρχεων
 • Καυκάσια καταγωγή
 • Κρυψορχία (όταν ο όρχις δεν βρίσκεται στη φυσιολογική του θέση μέσα στο όσχεο)

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων;

Κάποιοι άντρες δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο των όρχεων. Όταν αυτά εμφανιστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διόγκωση των όρχεων
 • Πόνο ή δυσφορία στους όρχεις
 • Πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή τη μέση
 • Διογκωμένο μαστικό ιστό

Πραγματοποιήστε ραντεβού με τον γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος των όρχεων;

Οι εξετάσεις που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός για τη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν:

 • Κλινική εξέταση, η οποία μπορεί να αποκαλύψει ανωμαλίες στους όρχεις, όπως μάζες ή διόγκωση
 • Υπερηχογράφημα, για την εξέταση των εσωτερικών δομών των όρχεων
 • Εξετάσεις αίματος, για την ανίχνευση συγκεκριμένων καρκινικών δεικτών, αυξημένα επίπεδα των οποίων μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο των όρχεων, όπως η α-φετοπρωτεΐνη ή η β-χοριακή γοναδοτροπίνη

Αν ο γιατρός υποπτεύεται καρκίνο, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο όρχις για την απόκτηση ενός δείγματος ιστού. Η βιοψία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ο όρχις βρίσκεται ακόμη εντός του όσχεου, επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του καρκίνου μέσω του όσχεου.

Μόλις η διάγνωση επιβεβαιωθεί, εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία πυέλου και κοιλίας, είναι χρήσιμες για τον εντοπισμό μετάστασης σε άλλα μέρη του σώματος.

Ύστερα, θα ακολουθήσει η σταδιοποίηση της νόσου. Τα στάδια του καρκίνου των όρχεων είναι τα ακόλουθα:

 • Το στάδιο 1 περιορίζεται στους όρχεις.
 • Το στάδιο 2 έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες της κοιλιακής χώρας.
 • Το στάδιο 3 έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, κυρίως στους πνεύμονες, το ήπαρ, τον εγκέφαλο και τα οστά.

Ο καρκίνος επίσης κατηγοριοποιείται ανάλογα με την αναμενόμενη απόκριση στη θεραπεία. Η έκβαση μπορεί να είναι καλή, μέτρια ή κακή.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος των όρχεων;

Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες θεραπείας για τον καρκίνο των όρχεων. Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεστε, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μία ή περισσότερες επιλογές.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ενός ή και των δύο όρχεων και κάποιων παρακείμενων λεμφαδένων, τόσο για τη σταδιοποίηση όσο και για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες υψηλής ενέργειας για να θανατώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να χορηγηθεί είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά.

Στην εξωτερική ακτινοθεραπεία, χρησιμοποιείται ένα μηχάνημα που κατευθύνει την ακτινοβολία στην περιοχή του καρκίνου. Η εσωτερική ακτινοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ραδιενεργών καλωδίων που τοποθετούνται στην πάσχουσα περιοχή. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι συχνά αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση σεμινώματος.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Είναι μία συστηματική θεραπεία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να στοχεύσει καρκινικά κύτταρα σε όλα τα μέρη του σώματος. Όταν χορηγείται από του στόματος ή ενδοφλέβια, μπορεί να ταξιδέψει μέσω της αιματικής κυκλοφορίας για να θανατώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο καρκίνου των όρχεων, χημειοθεραπεία υψηλής δόσης μπορεί να ακολουθείται από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Όταν η χημειοθεραπεία έχει καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, τα βλαστοκύτταρα εμφυτεύονται και αναπτύσσονται σε υγιή κύτταρα του αίματος.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκύψουν από τον καρκίνο των όρχεων;

Παρόλο που ο καρκίνος των όρχεων αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιτυχία, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Αν αφαιρεθεί ο ένας ή και οι δύο όρχεις, θα επηρεαστεί και η γονιμότητά σας. Πριν την έναρξη της θεραπείας, συζητήστε με τον γιατρό σας επιλογές διατήρησης της γονιμότητας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved