Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Kάταγμα κρανίου

Τι είναι το κάταγμα κρανίου;

Ως κάταγμα του κρανίου θεωρείται οποιοδήποτε σπάσιμο κρανιακού οστού το οποίο μπορεί να προκληθεί από κάποιο πολύ δυνατό χτύπημα στο κεφάλι. Το κάταγμα αυτό μπορεί να συνοδεύεται και από τραυματισμό του εγκεφαλικού ιστού, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο.

Ένα κάταγμα στο κρανίο δεν είναι πάντα εμφανές και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να το αντιληφθεί το άτομο εξαιτίας κάποιων σοβαρών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, εάν μετά από κάποιο έντονο χτύπημα στο κεφάλι, το άτομο βιώνει ρινορραγία ή αιμορραγία από τα αυτιά και μώλωπες ή πρήξιμο στην περιοχή του τραύματος, είναι πιθανόν να έχει υποστεί κάταγμα.

Πόσο σοβαρό είναι ένα κάταγμα στο κρανίο;

Γενικά το κάταγμα του κρανίου θεωρείται μια αρκετά σοβαρή κατάσταση και χρήζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης, ενώ η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από την σοβαρότητα του τραύματος. Σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή και το οστό να επουλωθεί μόνο του, ενώ για πιο σοβαρά τραύματα συνίσταται η διεξαγωγή νευροχειρουργικής επέμβασης.

Ποια είναι τα είδη των καταγμάτων στο κρανίο;

Το είδος του κατάγματος εξαρτάται από την δύναμη του χτυπήματος, την ακριβή θέση αυτού αλλά και το σχήμα του αντικειμένου με το οποίο τραυματίστηκε κάποιος. Για παράδειγμα ένα μυτερό αντικείμενο είναι πολύ πιο πιθανόν να διαπεράσει το κρανιακό οστό σε σχέση με μια επίπεδη επιφάνεια όπως ο τοίχος. Ενώ, ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος κρίνεται και η σοβαρότητα του τραύματος.

Ένα κάταγμα μπορεί να είναι :

  • Κλειστό: το δέρμα που καλύπτει την περιοχή παραμένει συνεχές, και το κάταγμα δεν είναι εμφανές εξωτερικά, λέγεται αλλιώς και απλό κάταγμα.
  • Ανοικτό: το δέρμα στην περιοχή εμφανίζει επίσης τραυματισμό με αποτέλεσμα το κρανιακό οστό να είναι εμφανές εξωτερικά, λέγεται αλλιώς και σύνθετο κάταγμα.
  • Συμπιεσμένο: το κρανιακό οστό γίνεται οδοντωτό ή επεκτείνεται στο εσωτερικό της κοιλότητας του εγκεφάλου.
  • Βασικό: αυτό συμβαίνει στο μπροστινό μέρος του κρανίου στην περιοχή γύρω από τα μάτια, την μύτη και τα αυτιά ή στο πίσω μέρος κοντά στην σπονδυλική στήλη.
  • Γραμμικό: το σπάσιμο είναι σε μια ευθεία γραμμή.
  • Θρυμματισμένο: υπάρχει σπάσιμο σε 3 ή περισσότερα τμήματα του οστού και θεωρείται αρκετά σοβαρό.
  • Greenstick: ατελές σπάσιμο, όταν το οστό ραγίζει αλλά δεν σπάει πλήρως.
Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Αίτια

Πώς μπορεί να προκληθεί ένα κάταγμα στο κρανίο;

Το κάταγμα στο κρανίο προκαλείται με οποιοδήποτε χτύπημα στο κεφάλι το οποίο να είναι αρκετά δυνατό, ώστε να σπάσει ένα οστό. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας χτυπήματος από κάποιο αντικείμενο ή πτώσης και χτυπήματος στο πάτωμα ή κάποια άλλη επιφάνεια. Ακόμα, ένα συχνό αίτιο κατάγματος αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα, ειδικότερα όταν το άτομο επιβαίνει σε μοτοσικλέτα. 

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει ένα άτομο με κάταγμα στο κρανίο;

Ένα κάταγμα κρανίου μπορεί να είναι εμφανές με γυμνό μάτι, όπως στην περίπτωση του ανοικτού κατάγματος, αλλά μπορεί να μην είναι και τόσο εμφανές σε ορισμένες περιπτώσεις. Σοβαρά συμπτώματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη κατάγματος στο κεφάλι και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση είναι:

  • Αιμορραγία γύρω από την περιοχή του τραύματος ή γύρω από τα μάτια, την μύτη ή τα αυτιά.
  • Μώλωπες γύρω από την περιοχή του τραύματος, κάτω από τα μάτια ή πίσω από τα αυτιά.
  • Πολύ έντονος πόνος στην περιοχή του τραύματος.
  • Οίδημα, κοκκίνισμα και αυξημένη θερμοκρασία στο σημείο του χτυπήματος.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί επίσης να προκληθούν από κάταγμα στο κρανίο, αλλά είναι λιγότερο σοβαρά και μπορεί να οφείλονται και σε διαφορετικές αιτίες είναι:

  • Πονοκέφαλος.
  • Ναυτία.
  • Εμετός.
  • Θολή όραση.
  • Ανησυχία.
  • Το άτομο να είναι ευέξαπτο.
  • Έλλειψη ισορροπίας.
  • Δυσκαμψία στην περιοχή του λαιμού.
  • Μη αντίδραση των κόρων του οφθαλμού στο φως.
  • Σύγχυση.
  • Λιποθυμία.
  • Υπερβολική υπνηλία.

Διάγνωση

Πώς μπορεί να γίνει η διάγνωση ενός κατάγματος στο κρανίο;

Ο ιατρός μπορεί να προβεί σε διάγνωση απλά ψηλαφίζοντας και παρατηρώντας την περιοχή του κρανίου. Παρ' όλα αυτά, προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής έκταση και φύση του τραύματος θα πρέπει να γίνουν κάποιες περαιτέρω εξετάσεις, απεικόνισης του κρανίου. Τέτοιες εξετάσεις είναι:

  • Ακτινογραφία, η οποία δίνει την απεικόνιση του κρανιακού οστού.
  • ΜRI, απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, η οποία δείχνει τα οστά αλλά και τους μαλακούς ιστούς, όπως ο εγκέφαλος. 
  • Τομογραφία, η οποία αποτελεί την πιο συχνή εξέταση καθώς μπορεί να απεικονίσει με μεγάλη ακρίβεια και καθαρότητα το κάταγμα και οποιοδήποτε τραυματισμό στον εγκεφαλικό ιστό σε τρισδιάστατη εικόνα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το κρανιακό κάταγμα;

Η θεραπευτική προσέγγιση για ένα τραύμα στο κεφάλι, εξαρτάται από την σοβαρότητα και τον τύπο αυτού αλλά και από την γενικότερη εικόνα του ασθενούς. Ο ιατρός θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό αλλά και την γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου.  Επίσης, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί εάν έχει τραυματιστεί ή όχι ο εγκεφαλικός ιστός. 

Σε περιπτώσεις που το κάταγμα δεν είναι σοβαρό, όπως ένα βασικό κάταγμα μπορεί απλά να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και το τραύμα να επουλωθεί μόνο του μετά από ένα διάστημα. Παρ' όλα αυτά ένα βασικό κάταγμα μπορεί να απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από την μύτη ή τα αυτιά.

Από την άλλη πιο σοβαρά κατάγματα, όπως τα συμπιεσμένα απαιτούν συχνά νευροχειρουργείο, προκειμένου να διορθωθεί το κάταγμα του οστού. Επίσης, η επέμβαση είναι απαραίτητη όταν το οστό πιέζει τον εγκέφαλο ή υπάρχει διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την επούλωση ενός κατάγματος στο κεφάλι;

Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα κατάγματα στο κεφάλι δεν είναι πολύ σοβαρά και ως εκ τούτου θεραπεύονται μόνα τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες για τον οργανισμό, αλλά τα περισσότερα συμπτώματα και ο πόνος εξαφανίζονται μετά από περίπου 5 με 10 μέρες. 

Πρόληψη

Πώς μπορεί να αποφύγει κάποιος ένα κάταγμα κρανίου;

Ο εγκέφαλος και το κεφάλι αποτελούν ένα πολύ βασικό τμήμα του ανθρώπινου σώματος, το οποίο είναι σημαντικό να προστατεύουμε από τραυματισμούς όσο αυτό είναι δυνατόν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την χρήση κράνους κατά την οδήγηση μηχανής ή ποδηλάτου, αλλά και κατά την διεξαγωγή συγκεκριμένων αθλητικών δραστηριοτήτων όταν αυτό απαιτείται. 

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved