Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Κοιλιακή μαρμαρυγή

Τι είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή;

Η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) είναι μία πάθηση στην οποία η καρδιά χτυπά με μη φυσιολογικό ρυθμό. Φυσιολογικά, η καρδιά χτυπά με ένα σταθερό, τακτικό πρότυπο. Η κοιλιακή μαρμαρυγή προκαλεί το γρήγορο και ασυγχρόνιστο ρυθμό στην καρδιά.

Είναι μία επείγουσα κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από έμφραγμα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιακής μαρμαρυγής;

Όταν η κοιλιακή μαρμαρυγή εμφανιστεί, οι δύο κάτω θάλαμοι της καρδιάς κοιλίας δεν μπορούν να εξωθήσουν το αίμα αποτελεσματικά στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό προκαλεί τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ταχέως και την αποτροπή της φυσιολογικής αιματικής κυκλοφορίας σε όλο το σώμα. Ως αποτέλεσμα, δεν φτάνει αίμα στα ζωτικά όργανα.

Η λιποθυμία ή η απώλεια συνείδησης είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της κοιλιακής μαρμαρυγής. Πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο στήθος
 • Ζάλη
 • Ναυτία
 • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό και πτερυγισμό
 • Λαχάνιασμα

Αυτά τα πρώιμα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν μία ώρα ή λιγότερο πριν τη λιποθυμία.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Αν βιώνετε συμπτώματα κοιλιακής μαρμαρυγής, ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166. Αν υποπτεύεστε ότι κάποιος κοντά σας παθαίνει κοιλιακή μαρμαρυγή, καλέστε το 166.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της κοιλιακής μαρμαρυγής;

Παρόλο που η ακριβής αιτία της κοιλιακής μαρμαρυγής παραμένει άγνωστη, το πρόβλημα τυπικά απορρέει από τη διακοπή των ηλεκτρικών ώσεων που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό. Ένα έμφραγμα ή η απώλεια αιματικής ροής στην καρδιά μπορεί να πυροδοτήσει κοιλιακή μαρμαρυγή.

Η κοιλιακή μαρμαρυγή συχνά ξεκινά με κοιλιακή ταχυκαρδία, η οποία είναι ένας πολύ γρήγορος καρδιακός παλμός που αλλάζει τις ηλεκτρικές ώσεις στην καρδιά. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που έχουν ουλώδη ιστό από παλαιότερα εμφράγματα ή βλάβη στον καρδιακό μυ εξαιτίας καρδιοπαθειών. Αν η κοιλιακή ταχυκαρδία δεν αντιμετωπιστεί, είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει σε κοιλιακή μαρμαρυγή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κοιλιακή μαρμαρυγή;

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τις ακόλουθες εξετάσεις για να καθορίσει εάν βρίσκεστε σε κίνδυνο ενός επεισοδίου κοιλιακής μαρμαρυγής:

 • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τον έλεγχο της καρδιάς
 • Ηχοκαρδιογράφημα, το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων της καρδιάς ενώ χτυπά
 • Μελέτη ηλεκτροφυσιολογίας, στην οποία τοποθετούνται ηλεκτρόδια εντός της καρδιάς για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα
 • Holter ρυθμού, στο οποίο ηλεκτρόδια προσκολλώνται στο στήθος σας και συνδέονται με ένα μικρό μηχάνημα που ονομάζεται Holter ρυθμού, το οποίο καταγράφει το ρυθμό της καρδιάς για μία περίοδο συνήθως 24 ωρών
 • Τεστ κοπώσεως, στο οποίο ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς καθώς ασκείστε

Ένας έλεγχος Τ κυμάτων μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί. Σε αυτή την εξέταση, μικρές αλλαγές στα Τ κύματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος ελέγχονται κατά τη διάρκεια ήπιας άσκησης. Ένα Τ κύμα είναι ένα από τα κύματα της καρδιάς που απεικονίζονται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι η γραφική οπτική αναπαράσταση της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς). Το Τ κύμα είναι γνωστό για την γρήγορα εναλλασσόμενη και ασταθή συμπεριφορά του.

Αυτή η εξέταση είναι ιδιαίτερα επωφελής στην πρόβλεψη του κινδύνου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου κοιλιακής μαρμαρυγής, ο γιατρός θα πρέπει να κάνει μία γρήγορη διάγνωση. Αυτό περιλαμβάνει την ακρόαση της καρδιάς για την παρουσία ενός ανώμαλου καρδιακού ρυθμού. Επίσης, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα μόνιτορ για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κοιλιακή μαρμαρυγή;

Εάν βιώνετε κοιλιακή μαρμαρυγή, είναι πολύ πιθανό ότι θα λιποθυμήσετε εξαιτίας της απώλειας αίματος στο σώμα. Πέρα από την άμεση κλήση για βοήθεια στο 166, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ή το ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή σας.

Όταν κάποιος, που έχει εκπαιδευτεί στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, σάς παρέχει σκληρές και ταχείες συμπιέσεις στο στήθος με ρυθμό 100 πιέσεων το λεπτό, αυτό μπορεί να βελτιώσει την αιματική ροή στα ζωτικά όργανα. Νέες οδηγίες αναφέρουν ότι η συμπίεση στο στήθος είναι ο πιο σημαντικός χειρισμός και θα πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα για τη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος. Η διάνοιξη του αεραγωγού και η τεχνητή αναπνοή είναι δευτερεύοντα.

Εάν είναι διαθέσιμος ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, οι διασώστες μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για την μεταφορά ηλεκτρικών ώσεων στην καρδιά. Αυτές οι φορητές συσκευές είναι συχνά διαθέσιμες:

 • Σε εμπορικά καταστήματα
 • Στα αεροδρόμια
 • Στα νοσοκομεία
 • Σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων
 • Στα σχολεία

Η κατάλληλη εκπαίδευση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός αγαπημένου σας προσώπου. Αν έχετε εκπαιδευτεί στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που παθαίνει επεισόδιο κοιλιακής μαρμαρυγής, μπορείτε να κάνετε 30 συμπιέσεις για κάθε δύο τεχνητές αναπνοές. Συνεχίστε να πραγματοποιείται καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση έως ότου φτάσει ιατρική φροντίδα.

Αν δεν έχετε εκπαιδευτεί, η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση προτείνει την πραγματοποίηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης μόνο με τα χέρια. Πιέστε δυνατά και γρήγορα το κέντρο του στήθους του ατόμου δίχως τεχνητή αναπνοή.

Στο νοσοκομείο

Όταν φτάσετε στο νοσοκομείο, ο γιατρός θα ελέγξει τον καρδιακό ρυθμό σας και θα χρησιμοποιήσει απεικονιστικές τεχνικές για να καθορίσει αν υπάρχει κάποια απόφραξη στην καρδιά που έχει οδηγήσει στο έμφραγμα. Επίσης, θα σας χορηγήσει φάρμακα για την ελαχιστοποίηση του ανώμαλου καρδιακού ρυθμού ή για να καταστήσει το χτύπο της καρδιάς εντονότερο.

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει εμφύτευση απινιδωτή, ο οποίος ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και στέλνει ηλεκτρικό σοκ όταν χρειαστεί για να τον αυξήσει ή να τον μειώσει. Αυτό είναι διαφορετικό από την εμφύτευση βηματοδότη, ο οποίος συνεχώς πυροδοτεί ηλεκτρικές ώσεις για τη διατήρηση ενός τακτικού καρδιακού ρυθμού.

Αν οποιαδήποτε από τις αρτηρίες σας έχει υποστεί απόφραξη, μπορεί να χρειαστείτε καρδιακό καθετηριασμό σε συνδυασμό με αγγειοπλαστική, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα εντός της καρδιάς για τη διάνοιξη της φραγμενης αρτηρίας. Ένα stent, το οποίο είναι ένα συρμάτινο πλέγμα, μπορεί να τοποθετηθεί μόνιμα εντός της αρτηρίας για να τη διατηρήσει ανοιχτή.

Πιο επεμβατικές χειρουργικές μέθοδοι, όπως το στεφανιαίο bypass, μπορεί να κριθούν απαραίτητες. Το στεφανιαίο bypass περιλαμβάνει την προσκόλληση μιας υγιούς αρτηρίας στο σημείο της απόφραξης, ώστε το αίμα να παρακάμψει την απόφραξη και να ρέει ομαλά εντός της καινούργιας αρτηρίας.

Στο μέλλον, μπορεί να επιθυμείτε να αγοράσετε έναν φορητό απινιδωτή για το σπίτι. Αυτή η συσκευή μπορεί να σας σώσει τη ζωή σε περίπτωση ενός επεισοδίου κοιλιακής μαρμαρυγής.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κοιλιακής μαρμαρυγής;

Η διακομιδή ενός ατόμου με κοιλιακή μαρμαρυγή στο νοσοκομείο είναι ζωτικής σημασίας. Ο θάνατος μπορεί να συμβεί εντός μιας ώρας από την έναρξη του επεισοδίου. Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν κώμα, απώλεια νεφρικής λειτουργίας και αλλαγές στην πνευματική κατάσταση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η κοιλιακή μαρμαρυγή;

Ένας υγιής τρόπος ζωής είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και την πρόληψη της κοιλιακής μαρμαρυγής. Αυτό σημαίνει ότι:

 • Πρέπει να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή.
 • Πρέπει να ασκείστε (για παράδειγμα περπάτημα 30 λεπτών καθημερινά).
 • Εάν καπνίζετε, θα πρέπει να αναζητήσετε τρόπους να το σταματήσετε. Το κάπνισμα επηρεάζει την ελαστικότητα των αρτηριών και τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Ο τερματισμός του θα αλλάξει δραστικά την υγεία της καρδιάς σας.
 • Πρέπει να διατηρείτε το βάρος σας, την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης σε φυσιολογικά πλαίσια, ώστε να αποτρέψετε καρδιολογικά προβλήματα, όπως κοιλιακή μαρμαρυγή.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mayo Clinic Staff. (2014, November 1). Ventricular fibrillation mayoclinic.org/diseases-conditions/ventricular-fibrillation/basics/definition/con-20034473

2. Two steps to staying alive with hands-only CPR. (n.d.) cpr.heart.org/AHAECC/CPRAndECC/Programs/HandsOnlyCPR/UCM_473196_Hands-Only-CPR.jsp

3. Ventricular fibrillation. (2014, October 23) heart.org/HEARTORG/Conditions/Arrhythmia/AboutArrhythmia/Ventricular-Fibrillation_UCM_324063_Article.jsp

4. What is stress testing? (2011, December 14) nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/stress/