Ασθένειες νευρικού συστήματος

Μεταδιασεισικό Σύνδρομο

Τι είναι το Μεταδιασεισικό Σύνδρομο;

Ορισμός του Μεταδιασεισικού Συνδρόμου

Το Μεταδιασεισικό Σύνδρομο (ΜΔΣ) είναι μια κοινή αλλά αμφιλεγόμενη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία συμπτωμάτων τα οποία περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, κόπωση και μεταβολές προσωπικότητας, αλλά δεν περιορίζονται σ’αυτά.

Περιγραφή του Μεταδιασεισικού Συνδρόμου

Το μεταδιασεισικό σύνδρομο εμφανίζεται σε κάποιους ασθενείς μετά από μια διάσειση. Η διάσειση είναι μια μορφή ελαφρύ τραυματισμού στο κεφάλι. Συχνά, μια διάσειση περιλαμβάνει απώλεια αισθήσεων για σύντομο χρονικό διάστημα, αν και είναι πιθανό να πάθει κανείς διάσειση χωρίς να χάσει ποτέ τις αισθήσεις του. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να ορίσει κανείς το ΜΔΣ, αλλά θεωρείται ότι ένας ασθενής υποφέρει από αυτό αν είναι παρόντα τρία ή περισσότερα συμπτώματα (όπως η αϋπνία, ο πονοκέφαλος και η ζάλη) για τουλάχιστον ένα διάστημα τριών μηνών. Το ΜΔΣ είναι ένα αμφιλεγόμενο σύνδρομο, επειδή υπάρχουν πολλές μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα μεταξύ τους. Επίσης, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι μερικά από τα συμπτώματα είναι κυρίως ψυχολογικά, επειδή δεν υπάρχουν συνήθως ευρήματα που να υποστηρίζουν τις νευρολογικές αιτίες των συμπτωμάτων. Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι επειδή κανείς δεν έχει μπορέσει να διαπιστώσει τις ακριβείς νευρολογικές αιτίες, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν.

Τα δημογραφικά στοιχεία του Μεταδιασεισικού Συνδρόμου

Το ΜΔΣ συμβαίνει περίπου στο 23-29% των ατόμων με μέτρια ως σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Υπολογίζεται ότι ένας νευρολόγος (ένας γιατρός που ειδικεύεται στις νευρολογικές και εγκεφαλικές διαταραχές) βλέπει πέντε ασθενείς με ΜΔΣ μηνιαίως. Δεν υπάρχει ακριβής συσχετισμός μεταξύ της σοβαρότητας του τραυματισμού και την εμφάνιση συμπτωμάτων του ΜΔΣ, αφού οι ενδείξεις της διαταραχής μπορεί να προκύψουν και σε κάποιον που απλά ζαλίστηκε λόγω κάποιου τραύματος. Κάποιες μελέτες θεωρούν ότι τα συμπτώματα του ΜΔΣ εμφανίζονται συχνότερα σε ασθενείς που παρέμειναν αναίσθητοι μετά τον τραυματισμό. Οι γυναίκες ίσως να είναι πιθανότερο να εμφανίσουν ΜΔΣ από ότι οι άντρες.

Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Πρόγνωση Επικοινωνία με τον ιατρό

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα του Μεταδιασεισικού Συνδρόμου;

Στο ΜΔΣ συνήθως προκαλείται από κάποιο μικρό τραυματισμό στο κεφάλι, την λεγόμενη διάσειση. Πολλοί ασθενείς που έχουν υποστεί αυτό το μικρό τραυματισμό στο κεφάλι εμφανίζουν ΜΔΣ με διακριτά συμπτώματα. Μπορεί να αναφέρουν ότι έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, προβλήματα με την βραχυπρόθεσμη και την μεσοπρόθεσμη μνήμη τους και την αφηρημένη σκέψη τους. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ζάλη, ευερεθιστότητα, κόπωση, και μεταβολές προσωπικότητας. Καμία μελέτη δεν έχει επιτύχει να συμπεράνει οριστικά αν υπάρχει κάποια νευρολογική βάση του συνδρόμου.

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση του Μεταδιασεισικού Συνδρόμου;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ή αξιόπιστες εξετάσεις για την διάγνωση του ΜΔΣ. Ο γιατρός σας θα διενεργήσει κλινική εξέταση. Ένας νευροψυχολόγος μπορεί να κάνει μια εκ βάθους νευροψυχολογική αξιολόγηση, ώστε να καθορίσει την παρουσία ή την απουσία και την έκταση της βλάβης. Μερικές φορές, χρησιμοποιούνται οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται στην μέτρηση της χωρητικότητας της μνήμης ή της γνωστικής χωρητικότητας. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να επισκεφθείτε ένα ψυχολόγο, ώστε να καθορίσει αν υποφέρετε από άγχος ή κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να σας κάνουν μαγνητική ή αξονική τομογραφία, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα κάποια κάκωση ή αιμορραγία.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται το Μεταδιασεισκό Σύνδρομο;

Η θεραπεία για το ΜΔΣ μπορεί να είναι εκτεταμένη. Οι φαρμακευτικές αγωγές για την κεφαλαλγία και τον πόνο μπορεί να ενδείκνυνται (αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα). Μπορεί να σας συνταγογραφήσουν αντικαταθλιπτικά για να βελτιώσουν την αϋπνία, την ευερεθιστότητα, το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορείτε να θέσετε τους πόνους που νιώθετε υπό έλεγχο με την βοήθεια του βελονισμού, των αναστολέων νεύρων ή με διαδερμική ηλεκτρική διέγερση των νεύρων (Δ.Η.Δ.Ν., ηλεκτρική διέγερση μυικών ομάδων). Είναι σημαντικό οι γιατροί να εκπαιδεύσουν τους φροντιστές  σας και να παρέχουν συστάσεις για οικογενειακή θεραπεία και γνωστική αναμόρφωση για τα παιδιά που έχουν υποστεί αυτό το σύνδρομο. Ο γενικότερος στόχος της θεραπείας για το ΜΔΣ είναι να επιτρέψει στο παιδί να επιστρέψει στο σχολείο και τις δραστηριότητες που συμμετείχε πριν από το περιστατικό του τραυματισμού.

Πρόληψη

Πώς προλαμβάνεται το Μεταδιασεισικό Σύνδρομο;

Ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του Μεταδιασεισικού Συνδρόμου είναι η πρόληψη της αρχικής διάσεισης. Το να φοράτε κράνος όταν είστε πάνω σε μηχανή ή όταν κάνετε πατίνια ή σκέιτμπορντ ή ποδήλατο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι. Το να τοποθετείτε τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα στο αυτοκίνητο ανάλογα με την ηλικία τους μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην πρόληψη τραύματος στο κεφάλι σε περίπτωση αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

Οι ανησυχίες των γονιών

Το Μεταδιασεισικό Σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση, επειδή τα συμπτώματα είναι επίμονα και μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού να εκτελέσει τα καθήκοντά του στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες. Η συμβουλευτική θεωρείται ότι βοηθάει τον ασθενή και την οικογένειά του να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, καθώς και να αναπτύξουν κι άλλες στρατηγικές αντιμετώπισής τους. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του ΜΔΣ είναι να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά αποφεύγουν καταστάσεις όπου οι πιθανότητες να τραυματιστούν είναι αυξημένες.

Πρόγνωση

Ποια είναι η πρόγνωση για το Μεταδιασεισικό Σύνδρομο;

Είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς το γενικό αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ΜΔΣ συνήθως αναρρώνουν πλήρως, αν όμως δεν έχει επέλθει ανάρρωση μέσα σε ένα έτος, οι πιθανότητες  να επέλθει αργότερα μειώνονται δραματικά. Η ανάρρωση του ασθενούς καθορίζεται από τις μεταβολές στην γνωστική του λειτουργία, από υποκειμενικά συμπτώματα και από την επιστροφή του στο σχολείο ή την εργασία του. Οι περιπτώσεις του ΜΔΣ μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να απειλήσουν την οικογενειακή σταθερότητα. Μπορεί κανείς να απαιτήσει και νομική αποζημίωση, οι καταστάσεις αυτές όμως είναι συχνά αγχωτικές και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Επικοινωνία με τον ιατρό

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας;

Αν ένα παιδί εμφανίσει τις ενδείξεις και τα συμπτώματα του μεταδιασεισικού συνδρόμου, ειδικά αν γνωρίζετε ότι πρόσφατα υπέστη κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί ένα γιατρό.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Mark R. Lovell et al, eds. Traumatic Brain Injury in Sports. Exton, PA: Swets and Zeitlinger, 2004. Rizzo, Matthew and Daniel Tranel, eds. Head Injury and Postconcussive Syndrome. New York: Churchill Livingstone, 1996.

2. Mayo Clinic Staff. (2017). Post-concussion syndrome. mayoclinic.org/diseases-conditions/post-concussion-syndrome/symptoms-causes/syc-20353352

3. Mullally WJ. (2017). Concussion. amjmed.com/article/S0002-9343(17)30482-5/pdf

4. Brain Injury of America8201 Greensboro Drive, Suite 611, McLean, VA 22102. Telephone: (703) 761-0750. Family Helpline: 1-800-444-6443. [email protected] www.biausa.org