Οδοντιατρικά προβλήματα

Οδοντικό απόστημα

Τι είναι το οδοντικό απόστημα;

Το απόστημα γενικά αποτελεί ένα θυλάκιο γεμάτο πύον, το οποίο περιέχει νεκρά κύτταρα και μικροοργανισμούς και σχηματίζεται σε περιοχές που υπάρχει κάποια λοίμωξη. Επομένως, εάν υπάρχει λοίμωξη σε ένα δόντι ή αλλού στη στοματική κοιλότητα και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστεί ένα απόστημα κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο ονομάζεται οδοντικό απόστημα. Το οδοντικό απόστημα, προκαλεί έντονο πόνο στο άτομο, ο οποίος ενδέχεται να ανακλάται στο λαιμό, το πρόσωπο και το αφτί, ενώ αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση, καθώς εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ενδέχεται να σπάσει προκαλώντας εξάπλωση της λοίμωξης στον οργανισμό.

Τύποι Συμπτώματα Αίτια Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη

Τύποι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντικού αποστήματος, ανάλογα την θέση αυτού στην στοματική κοιλότητα, ενώ οι 3 βασικοί τύποι είναι:

  • Οδοντοφατνιακό ή ακρορριζικό απόστημα, το οποίο εμφανίζεται στην άκρη της ρίζα ενός μολυσμένου δοντιού.
  • Περιοδοντικό απόστημα, το οποίο εμφανίζεται στο ούλο γύρω από τη ρίζα ενός μολυσμένου δοντιού και ενδέχεται να επεκτείνεται και στους γύρω ιστούς.
  • Απόστημα των ούλων, το οποίο εμφανίζεται στα ούλα, εξαιτίας μόλυνσης αυτών.

Συμπτώματα

Τι συμπτώματα εμφανίζει ένα άτομο με οδοντικό απόστημα;

Το βασικό σύμπτωμα του οδοντικού αποστήματος είναι ο έντονος πόνος στην περιοχή του αποστήματος, ενώ άλλα πιθανά συμπτώματα, περιλαμβάνουν:

  • πυρετό
  • δύσοσμη αναπνοή
  • δυσάρεστη γεύση στο στόμα
  • οίδημα και κοκκίνισμα στα ούλα και τη γύρω περιοχή
  • οίδημα και κοκκίνισμα στο μάγουλο συνήθως από την μια μεριά του προσώπου
  • πόνο που ανακλάται στο αφτί, το σαγόνι ή και το λαιμό
  • πόνο κατά τη μάσηση τροφών
  • ευαισθησία γύρω από την περιοχή του αποστήματος
  • οίδημα και ευαισθησία στους λεμφαδένες του λαιμού.

Ενώ, εάν ένα οδοντικό απόστημα υποστεί ρήξη, το άτομο θα νιώσει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και πιθανότατα μια έντονα δυσάρεστη γεύση στο στόμα, αλλά αυτό δεν θεωρείται καθόλου καλό, καθώς τα μικρόβια από το απόστημα μπορούν να εξαπλωθούν μολύνοντας τους γύρω ιστούς. 

Αίτια

Από τι προκαλείται ένα οδοντικό απόστημα;

Το οδοντικό απόστημα γενικά προκαλείται εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, συνήθως από βακτήρια, στη στοματική κοιλότητα, ενώ ο τρόπος που αυτό θα σχηματιστεί, εξαρτάται από τον τύπο του αποστήματος. 

  • Οδοντοφατνιακό ή ακρορριζικό απόστημα: αυτό σχηματίζεται όταν βακτήρια εισέλθουν στο εσωτερικό μαλακό τμήμα του δοντιού, εξαιτίας κάποιας οπής σε αυτό, πιθανότατα λόγω κακής στοματικής υγιεινής. Το μαλακό τμήμα στο εσωτερικό των δοντιών αποτελείται κυρίως από αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και συνδετικό ιστό. 
  • Περιοδοντικό απόστημα: αυτό συνήθως οφείλεται σε τραυματισμό ή κάποια ασθένεια των ούλων, όπως η ουλίτιδα.
  • Απόστημα των ούλων: αυτό σχηματίζεται όταν ένα ξένο σώμα, όπως κάποιο υπόλειμμα τροφής εισέλθει στα ούλα, προκαλώντας τραυματισμό και μόλυνση αυτών.

Θεραπεία

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά ένα οδοντικό απόστημα;

Γενικά, είναι σημαντικό, εάν ένα άτομο έχει οδοντικό απόστημα να επισκεφτεί άμεσα έναν οδοντίατρο, προκειμένου να λάβει κατάλληλη θεραπεία, καθώς ακόμα και στην περίπτωση που το απόστημα έχει ήδη σπάσει, η περιοχή πρέπει να καθαριστεί από έναν ιατρό.

Κατά τη θεραπεία ενός οδοντικού αποστήματος, ο οδοντίατρος θα πρέπει να καθαρίσει καλά τη μολυσμένη περιοχή και κατόπιν να χορηγήσει στο άτομο αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των μικροβίων και παυσίπονες ουσίες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, ο οδοντίατρος μπορεί να διεξάγει μια ακτινογραφία, προκειμένου να ελέγξει εάν η λοίμωξη έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Πιο αναλυτικά, για τον καθαρισμό της μολυσμένης περιοχής, ανάλογα την έκταση της ζημιάς και τον τύπο και το μέγεθος του αποστήματος ο ιατρός μπορεί να:

  • κάνει αποστράγγιση του αποστήματος, κάνοντας μια μικρή τομή σε αυτό, εφόσον το απόστημα είναι εύκολα προσβάσιμο, και κατόπιν να καθαρίσει πολύ καλά την γύρω περιοχή, . 
  • κάνει μια τρύπα στο μολυσμένο δόντι, σε περίπτωση που το απόστημα είναι ακρορριζικό, προκειμένου να αποστραγγίσει το απόστημα και να καθαρίσει την περιοχή, ενώ έπειτα θα χρειαστεί να καλύψει την τρύπα με ειδική καλύπτρα, πιθανότατα σε επόμενο ραντεβού.
  • κάνει εξαγωγή του μολυσμένου δοντιού, εφόσον αυτό είναι υπερβολικά κατεστραμμένο και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί και κατόπιν να αποστραγγίσει το απόστημα.
  • αφαιρέσει τυχόν αντικείμενα που έχουν εισχωρήσει στα ούλα, στην περίπτωση που ο ασθενής έχει απόστημα των ούλων.

Τέλος, μέχρι να επισκεφτεί ένα οδοντίατρο, ένας ασθενής μπορεί να λάβει κάποιο μη συνταγογραφούμενο αντιφλεγμονώδες φαρμακευτικό σκεύασμα, όπως η ιβουπροφένη και να κάνει γαργάρες με ζεστό αλατόνερο, προκειμένου να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα του οδοντικού αποστήματος.

Επιπλοκές

Μπορεί ένα οδοντικό απόστημα να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο άτομο;

Το οδοντικό απόστημα προκαλείται από λοίμωξη στη στοματική κοιλότητα, επομένως πρέπει κάθε ασθενής να λάβει έγκαιρα κατάλληλη θεραπεία, ώστε η λοίμωξη να μην επεκταθεί. Ενώ, στην περίπτωση που ένα άτομο δε λάβει κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, αυτή μπορεί να επεκταθεί στο λαιμό, τον εγκέφαλο και σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει ακόμα και σήψη. Η σήψη, αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή κάποιου, κατά την οποία υπάρχει γενικευμένη λοίμωξη στον οργανισμό. Επομένως, φαίνεται ότι χωρίς αποτελεσματική θεραπεία το οδοντικό απόστημα μπορεί να επιφέρει πολύ σοβαρές επιπλοκές, απειλώντας τη ζωή του ασθενούς.

Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό, κάθε άτομο με οδοντικό απόστημα που βιώνει συμπτώματα σοβαρής λοίμωξης να μεταβεί άμεσα στα επείγοντα περιστατικά του κοντινότερου νοσοκομείου. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • πολύ υψηλό πυρετό
  • οίδημα στο πρόσωπο
  • δυσκολία στην κατάποση
  • ταχυπαλμία
  • γρήγορος ρυθμός αναπνοής
  • σύγχυση.

Πρόληψη

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει την εμφάνιση οδοντικού αποστήματος;

Για να αποφύγει κάποιος την εμφάνιση οδοντικού αποστήματος, είναι σημαντικό να θεραπεύει άμεσα κάθε λοίμωξη στην στοματική κοιλότητα, ολοκληρώνοντας πλήρως την φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται η επέκταση ή επανεμφάνιση της λοίμωξης και η δημιουργία αποστήματος. Επιπλέον, είναι σημαντικό, το άτομο να διατηρεί καλή στοματική υγιεινή, πλένοντας τακτικά τα δόντια του και φροντίζοντας να επισκέπτεται προληπτικά τον οδοντίατρο για έλεγχο της οδοντοστοιχίας του και αντιμετώπιση τυχόν χαλασμένων δοντιών.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved