Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Παγωμένος ώμος

Ο «παγωμένος» ώμος είναι η κοινή ονομασία για την συμφυτική θυλακίτιδα, μία πάθηση του ώμου που περιορίζει το εύρος κίνησης. Όταν οι ιστοί στον ώμο γίνονται πιο σκληροί και συμπαγείς, ουλώδης ιστός αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, η άρθρωση δεν έχει αρκετό χώρο για να περιστραφεί καταλλήλως. Κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και ακαμψία. Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε την συγκεκριμένη πάθηση αν είστε μεταξύ 40 και 60 ετών.

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν παγωμένο ώμο;

Η εν λόγω πάθηση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην μέση ηλικία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Εάν έχετε διαβήτη, ο κίνδυνος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος.

Άλλα άτομα υψηλού κινδύνου είναι:

  • Όσοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν ορθοπεδικό αορτήρα ώμου για μεγάλο χρονικό διάστημα ύστερα από τραυματισμό ή εγχείρηση.
  • Όσοι πρέπει να παραμείνουν κλινήρεις για μακρές περιόδους λόγω πρόσφατου εγκεφαλικού επεισοδίου ή εγχείρησης.
  • Άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα
Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Αντιλαμβάνεστε την ύπαρξη του παγωμένου ώμου όταν ξεκινήσει ο πόνος, ο οποίος και προκαλεί τον περιορισμό των κινήσεων. Η ολοένα και λιγότερη κίνηση του ώμου αυξάνει την ακαμψία και σύντομα ανακαλύπτετε ότι δεν μπορείτε να κινήσετε την άρθρωση όπως παλιά. Το να φτάσετε ένα αντικείμενο σε ένα ψηλό ράφι γίνεται δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο. Όταν η κατάσταση είναι σοβαρή, πιθανώς να μην είστε σε θέση να εκτελέσετε απλές καθημερινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την κίνηση του ώμου, όπως το ντύσιμο.

Αίτια

Εάν πάσχετε από κάποια ορμονική διαταραχή, διαβήτη ή ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, είστε επιρρεπής σε φλεγμονή των αρθρώσεων. Μία παρατεταμένη περίοδος ακινησίας εξαιτίας τραυματισμού, ασθένειας ή εγχείρησης επίσης σας κάνει πιο ευαίσθητους σε φλεγμονές και συμφύσεις (σύμφυση η ανάπτυξη ινώδους ιστού μεταξύ δύο τμημάτων του σώματος που φυσιολογικά δεν συνδέονται). Σε σοβαρές περιπτώσεις, ουλώδης ιστός μπορεί να αναπτυχθεί. Όλα αυτά περιορίζουν δραματικά το εύρος της κίνησής σας. Συνήθως, ο παγωμένος ώμος χρειάζεται δύο ως εννέα μήνες για να αναπτυχθεί.

Εικόνα 1: Σχηματική απεικόνιση του παγωμένου ώμου. Ο θύλακας του ώμου συνίσταται από μία ευλύγιστη κάψουλα (shoulder capsule) γύρω από την άρθρωση (αριστερή εικόνα). Ποικίλες αιτίες, ωστόσο, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν αυτήν την ελαστικότητα προκαλώντας φλεγμονή και δημιουργώντας έναν «παγωμένο», άκαμπτο ώμο. Προέλευση εικόνας: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/frozen-shoulder

Διάγνωση

Εάν νιώθετε ακαμψία και πόνο στον ώμο σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μία κλινική εξέταση θα βοηθήσει στην αξιολόγηση του εύρους κίνησής σας. Ο γιατρός θα παρατηρεί καθώς εσείς εκτελείτε συγκεκριμένες κινήσεις και θα μετρήσει το εύρος κίνησης του ώμου, ζητώντας, για παράδειγμα, να αγγίξετε τον αντίθετο ώμο με το χέρι σας.

Κάποιες επιπλέον εξετάσεις πιθανώς να είναι απαραίτητες. Μία μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρειαστεί για τον αποκλεισμό της ρήξης περιστροφικής μανσέτας ή άλλης παθολογίας. Οι ακτίνες-Χ θα βοηθήσουν στον έλεγχο για αρθρίτιδα και λοιπές ανωμαλίες. Ίσως να χρειαστείτε και μία μαγνητική αρθρογραφία ώμου, η οποία περιλαμβάνει την ένεση ενός σκιαγραφικού υλικού στην άρθρωση, ώστε να απεικονιστεί λεπτομερώς η δομή της.

Θεραπεία

Εάν δεν θεραπεύσετε τον παγωμένο ώμο, ο πόνος και η ακαμψία μπορούν να επιμείνουν έως και τρία χρόνια. Ένας συνδυασμός των ακολούθων μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωσή σας:

  • Φυσικοθεραπεία
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Εγχείρηση
  • Οικιακή φροντίδα
  1. Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι η πλέον κοινή μέθοδος αντιμετώπισης του παγωμένου ώμου. Στόχος είναι η έκταση της άρθρωσης και η επανάκτηση της χαμένης κίνησης. Μπορεί να χρειαστεί από λίγες εβδομάδες ως εννέα μήνες προκειμένου να δείτε αποτελέσματα. Ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι ήπιου εύρους κίνησης είναι πολύ σημαντικό. Εάν δεν παρατηρήσετε βελτίωση ύστερα από έξι μήνες καθημερινής εξάσκησης, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές.

  1. Φαρμακευτική αγωγή

Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο και να μειώσετε την φλεγμονή, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξαίνη. Μία ένεση στεροειδών στην άρθρωση του ώμου μπορεί επίσης να βοηθήσει.

  1. Οικιακή φροντίδα

Η τοποθέτηση πάγου στον ώμο για 15 λεπτά την φορά, αρκετές φορές την ημέρα, μπορεί να συνεισφέρει στην μείωση του πόνου. Εάν επισκέπτεστε φυσικοθεραπευτή, οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν και στο σπίτι. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας παρέχει οδηγίες για τους τύπους και την συχνότητα των ασκήσεων που πρέπει να εκτελείτε, καθώς και για το πότε πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας παραπάνω. Η πλειονότητα των ατόμων με παγωμένο ώμο μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους χωρίς εγχείρηση.

  1. Εγχείρηση

Εάν η φυσικοθεραπεία δεν βελτιώσει την κατάστασή σας, η εγχείρηση είναι μία εκλογή. Από χειρουργικής πλευράς, μία επιλογή είναι η ανοιχτή εγχείρηση ώμου για την επανάκτηση του εύρους κίνησης με ολική αναισθησία, ώστε να διασπαστούν οποιεσδήποτε συμφύσεις. Μία έτερη επιλογή είναι η αρθροσκόπηση. Η αρθροσκόπηση περιλαμβάνει την δημιουργία μικρών τομών στον ώμο και την χρήση μιας κάμερας, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, για την απομάκρυνση ή την απελευθέρωση του ουλώδους ιστού. Αυτό βοηθά τον ώμο να ανακτήσει την χαμένη κίνησή του. Αν ο παγωμένος ώμος είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, η εγχείρηση είναι συνήθως πιο επιτυχής αν πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από το συμβάν.

Η εγχείρηση συνήθως δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και τα ράμματα αφαιρούνται μετά από δέκα ημέρες. Μετά την εγχείρηση απαιτείται σαφώς φυσικοθεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς επανακτούν πλήρως το εύρος κίνησής τους μέσα σε τρεις μήνες.

Ωστόσο, όπως κάθε επέμβαση, έτσι και η συγκεκριμένη φέρει κινδύνους. Για αυτό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν λάβετε την οποιαδήποτε απόφαση. Ορισμένοι ασθενείς εξακολουθούν να βιώνουν πόνο ή ακαμψία μετά την εγχείρηση ή δεν μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο της φυσικοθεραπείας.

Πρόληψη

Η έγκαιρη θεραπεία είναι αυτή που αποτρέπει την επιδείνωση της κατάστασης. Αν πάσχετε από διαβήτη, ο έλεγχος της ασθένειας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση παγωμένου ώμου.

Έκβαση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε δύο χρόνια χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, η φυσικοθεραπεία και τα παυσίπονα επιταχύνουν την διαδικασία αυτή. Αν έχετε υποβληθεί σε εγχείρηση, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε τις ασκήσεις αποκατάστασης για τους προσεχείς μήνες ώστε να μην επανέλθει το πρόβλημα.