Παθολογικά

Σφυροδακτυλία

Τι είναι η σφυροδακτυλία;

Η σφυροδακτυλία (hammer toe) είναι μία παραμόρφωση που προκαλεί την κάμψη των δακτύλων του ποδιού προς τα κάτω. Αυτή η παραμόρφωση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε δάχτυλο, συνήθως όμως επηρεάζει το δεύτερο ή το τρίτο δάχτυλο. Παρόλο που η σφυροδακτυλία μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση, συνήθως αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου λόγω αρθρίτιδας ή παπουτσιών που δεν εφαρμόζουν καλά, όπως σφιχτά, ψηλοτάκουνα παπούτσια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σφυροδακτυλία είναι μία αντιμετωπίσιμη πάθηση.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της σφυροδακτυλίας;

Κάθε δάχτυλο του ποδιού έχει δύο αρθρώσεις που του επιτρέπουν να λυγίσει. Η σφυροδακτυλία εμφανίζεται όταν η τελικοφαλαγγική – ονυχοφόρα άρθρωση λυγίζει προς τα κάτω.

Κοινές αιτίες της πάθησης είναι οι εξής:

 • Τραυματισμός στο δάχτυλο
 • Αρθρίτιδα
 • Ασυνήθιστα υψηλή καμάρα του άκρου ποδός
 • Χρήση παπουτσιών που δεν εφαρμόζουν σωστά στο πόδι
 • Σφιχτοί σύνδεσμοι ή τένοντες στο άκρο ποδός
 • Πίεση από κότσι (όταν το μεγάλο δάχτυλο στρέφεται προς τα έσω προς το δεύτερο δάχτυλο)

Νευρική βλάβη στο νωτιαίο μυελό ή τα περιφερικά νεύρα μπορεί να προκαλέσει την κάμψη όλων των δακτύλων του ποδιού προς τα κάτω.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση σφυροδακτυλίας;

Ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σφυροδακτυλίας και περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό σφυροδακτυλίας
 • Χρόνια χρήση στενών ή μυτερών παπουτσιών
 • Κάλοι ή κότσι στα δάχτυλα, στρώματα παχέος δέρματος που προκαλούνται από παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη τριβή

Η χρήση παπουτσιών που είναι πολύ μικρά μπορεί να εξαναγκάσει τις αρθρώσεις των δακτύλων σε μία μη φυσιολογική θέση. Αυτό καθιστά αδύνατη τη διάταση των μυών. Με την πάροδο του χρόνου, η διαρκής χρήση παπουτσιών που δεν εφαρμόζουν σωστά στο πόδι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης:

 • Σφυροδακτυλίας
 • Φυσαλίδων και ελκών
 • Βλαισού μέγα δακτύλου (κότσι)
 • Κάλων

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της σφυροδακτυλίας;

Η σφυροδακτυλία προκαλεί δυσφορία κατά την βάδιση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο όταν προσπαθείτε να εκτείνετε ή να κινήσετε το πάσχον δάχτυλο ή τα δάχτυλα γύρω από αυτό. Τα συμπτώματα της σφυροδακτυλίας μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά.

Ήπια συμπτώματα

 • Δάχτυλο που λυγίζει προς τα κάτω
 • Κάλοι
 • Δυσκολία στο περπάτημα
 • Ανικανότητα να κινήσετε τα δάχτυλα των ποδιών
 • Γαμψοδακτυλία

Σοβαρά συμπτώματα

Επισκεφτείτε αμέσως έναν ορθοπεδικό αν εμφανίζετε σοβαρά συμπτώματα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται σφυροδακτυλία;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει σφυροδακτυλία κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης. Απεικονιστικές τεχνικές, όπως ακτινογραφία ακτίνων-Χ, μπορεί να κριθούν απαραίτητες αν έχετε τραυματισμό σε οστό, μυ ή σύνδεσμο στο δάχτυλο του ποδιού.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η σφυροδακτυλία;

Η σοβαρότητα της πάθησης καθορίζει τις θεραπευτικές επιλογές της σφυροδακτυλίας.

Θεραπεία για ήπια σφυροδακτυλία

Μπορείτε να επιδιορθώσετε τη σφυροδακτυλία που προκαλείται από ακατάλληλα παπούτσια φορώντας παπούτσια που ταιριάζουν σωστά στο πόδι σας. Αν μία υψηλή καμάρα προκαλεί την πάθηση, η χρήση ειδικών πάτων στα παπούτσια μπορεί να βοηθήσει. Αυτοί οι πάτοι λειτουργούν αλλάζοντας τη θέση του δακτύλου, κάτι το οποίο ανακουφίζει τον πόνο και επιδιορθώνει την εμφάνισή του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη συνταγογραφούμενους πάτους ή φάρμακα για την αντιμετώπιση των κάλων. Όμως, αν είναι επώδυνοι ή προκαλούν παραμόρφωση στα δάχτυλα, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Μη σπάζετε τις φυσαλίδες στα δάχτυλα των ποδιών. Το σπάσιμο των φυσαλίδων μπορεί να προκαλέσει πόνο και μόλυνση. Χρησιμοποιήστε μη συνταγογραφούμενες κρέμες για να ανακουφίσετε τον πόνο και ειδικά επιθέματα, ώστε οι φυσαλίδες να μην τρίβονται στο εσωτερικό των παπουτσιών.

Οι ήπιες διατάσεις των δακτύλων μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν τη θέση του πάσχοντος δακτύλου.

Θεραπεία για σοβαρή σφυροδακτυλία

Αν δεν είστε σε θέση να κινήσετε το δάχτυλό σας, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η μόνη επιλογή. Μέσω αυτής μπορεί να επανατοποθετηθεί το δάχτυλο, να απομακρυνθούν παραμορφωμένα ή τραυματισμένα οστά και να ευθυγραμμιστούν οι τένοντες και οι αρθρώσεις. Η χειρουργική επέμβαση συχνά πραγματοποιείται χωρίς νοσηλεία, επομένως θα είσαι σε θέση να επιστρέψετε σπίτι σας την ίδια ημέρα.

Πρόληψη

Πώς μπορώ να αποφύγω τη σφυροδακτυλία;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της σφυροδακτυλίας είναι να φοράτε παπούτσια που ταιριάζουν κατάλληλα στο πόδι σας.

Εάν φοράτε τακούνια, αυτά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 5 εκατοστά. Παπούτσια με ψηλά τακούνια αυξάνουν την πίεση στα δάχτυλα προκαλώντας κάμψη. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό κάλων, καθώς και ψηλή καμάρα.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση μετά τη θεραπεία;

Μετά τη θεραπεία της αιτίας της σφυροδακτυλίας, η πάθηση υποχωρεί χωρίς επιπλοκές. Όμως αν δεν λάβετε έγκαιρα θεραπεία, τα περιβάλλοντα δάχτυλα μπορεί επίσης να παραμορφωθούν, καθώς η σφυροδακτυλία τα εξαναγκάζει να λάβουν μία ανώμαλη θέση. Για αυτό, είναι βέλτιστο να ξεκινήσετε θεραπεία αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved