Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τριχομονάδωση

Η τριχομονάδωση είναι ένα πολύ κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Η τριχομονάδα (Trichomonas vaginalis) είναι ένα μονοκυτταρικό παράσιτο (μαστιγοφόρο πρωτόζωο) το οποίο προσβάλλει άνδρες και γυναίκες. Στις γυναίκες συναντάμε το μικρόβιο κυρίως στον τράχηλο, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη, ενώ στους άνδρες βρίσκεται κυρίως στην ουρήθρα και τον προστάτη. Μεταδίδεται σχεδόν πάντα με τη σεξουαλική επαφή αν και υπάρχουν αναφορές για άλλους πιθανούς τρόπους μετάδοσης, όπως επαφή με βρεγμένες πετσέτες και ρούχα μολυσμένου ατόμου.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Τριχομονάδωση και Εγκυμοσύνη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχομονάδωσης;

Η τριχομονάδωση συχνά δεν έχει συμπτώματα. Το CDC αναφέρει ότι μόνο το 30% των ανθρώπων με τη λοίμωξη αναφέρουν συμπτώματα. Σε μια μελέτη, το 85% των προσβεβλημένων γυναικών δεν παρουσίασε συμπτώματα.
Όταν παρουσιάζονται τα συμπτώματα, συχνά αρχίζουν πέντε έως 28 ημέρες μετά την προσβολή, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μεταξύ των γυναικών είναι:

• κολπική έκκριση, η οποία μπορεί να είναι λευκή, γκρι, κίτρινη ή πράσινη και συνήθως αφρώδης με δυσάρεστη οσμή
• κολπική κηλίδωση ή αιμορραγία
• έξαψη των γεννητικών οργάνων ή φαγούρα
• γεννητική ερυθρότητα ή οίδημα
• συχνοουρία
• πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης ή της σεξουαλικής επαφής

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στους άνδρες είναι:

• εκκρίσεις από την ουρήθρα
• καύση κατά την ούρηση ή μετά από εκσπερμάτιση
• ξαφνική ανάγκη ούρησης

Τι προκαλεί την τριχομονάδωση;

Η λοίμωξη προκαλείται από έναν μονοκύτταρο πρωτόζωο οργανισμό που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια του σεξ.
Στις γυναίκες, ο οργανισμός προκαλεί μόλυνση στον κόλπο, στην ουρήθρα ή και στα δύο. Στους άνδρες, η μόλυνση συμβαίνει μόνο στην ουρήθρα. Μόλις αρχίσει η μόλυνση, μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί μέσω επαφής με μη προστατευμένα γεννητικά όργανα.
Δεν διαδίδεται μέσω φυσιολογικής φυσικής επαφής, όπως αγκάλιασμα, φιλιά, ή κάθισμα τουαλέτας. Επιπλέον, δεν μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σεξουαλικής επαφής που δεν περιλαμβάνει τα γεννητικά όργανα, διότι η τριχομονάδα δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ στο στόμα και στον πρωκτό.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την τριχομονάδωση;

Ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις υπολογίζονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Σεξουαλικής Υγείας . Η τριχομονάδωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ 'ό, τι στους άντρες, ενώ 2,3 εκατομμύρια γυναίκες έχουν τη μόλυνση μεταξύ 14 και 49 ετών. Είναι πιο συχνές στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από τις νεότερες γυναίκες. Μία μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες άνω των 40 είναι δύο φορές πιο πιθανό να μολυνθούν.

Ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί λόγω:

• πολλών σεξουαλικών συντρόφων
• ιστορικού άλλων ΣΜΝ
• προηγούμενες μολύνσεις με τριχομονάδες
• σεξ χωρίς προφυλακτικό

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η τριχομονάδωση;

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ΣΜΝ. Δεν μπορεί να διαγνωστεί μόνο από τα συμπτώματα. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις, αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κάποια λοίμωξη.

Ορισμένες εξετάσεις περιλαμβάνουν:

• κυτταροκαλλιέργειες
• μοριακές δοκιμές που αναζητούν DNA Trichomonas
• εξετάζοντας δείγματα κολπικού υγρού (για γυναίκες) ή εκκρίσεως ουρήθρας (για άνδρες) στο μικροσκόπιο

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η τριχομονάδωση;

Η τριχομονάδωση μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μετρονιδαζόλη (Flagyl) ή tinidazole (Tindamax). Μην πίνετε αλκοόλ για τις πρώτες 24 ώρες μετά τη λήψη μετρονιδαζόλης ή τις πρώτες 72 ώρες μετά τη λήψη του tinidazole. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία και έμετο.
Βεβαιωθείτε ότι οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι έχουν εξεταστεί. Η μη εμφάνιση συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τη λοίμωξη.
Χωρίς θεραπεία, μια λοίμωξη μπορεί να είναι σε εξέλιξη. Με τη θεραπεία, συνήθως θεραπεύεται μέσα σε μια εβδομάδα.
Μειώστε τις πιθανότητές σας να επαναφέρετε τη λοίμωξη, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι λαμβάνουν θεραπεία. Στη συνέχεια, περιμένετε να παρέλθει η λοίμωξη πριν έρθετε ξανά σε σεξουαλική επαφή. Συνιστάται να περιμένετε μια εβδομάδα μετά τη λήψη του φαρμάκου σας προτού κάνετε ξανά σεξ.
Τα συμπτώματά σας πρέπει να μειωθούν μετά από μια εβδομάδα. Εάν τα συμπτώματά σας συνεχίζονται, μιλήστε στο γιατρό σας.

Επιπλοκές

Μια λοίμωξη μπορεί να διευκολύνει τη σύναψη άλλων ΚΝΠ. Η φλεγμονή των γεννητικών οργάνων που προκαλείται από την τριχομονάδωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του ιού HIV, μαζί με άλλα ΣΜΝ. Επίσης, γίνεται ευκολότερο να μεταδώσετε τον ιό σε κάποιον άλλο.
Άλλες καταστάσεις όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και η βακτηριακή κολπίτιδα συμβαίνουν συχνά. Οι ανεπεξέργαστες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πυελική φλεγμονώδη νόσο (PID).

Πρόληψη

Μπορείτε να αποτρέψετε την εν λόγω λοίμωξη μόνο αποφεύγοντας κάθε σεξουαλική δραστηριότητα.
Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για να μειώσετε τις πιθανότητές σας για προσβολή τριχομονάδωσης ή άλλων ΣΜΝ.

Τριχομονάδωση και Εγκυμοσύνη

Η τριχομονάδωση μπορεί να προκαλέσει μοναδικές επιπλοκές σε έγκυες γυναίκες. Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού και η γέννηση ενός βρέφους με χαμηλό βάρος γέννησης. Αν και σπάνια, η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό κατά τον τοκετό.
Μια μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος του παιδιού σας να αναπτύξει μια διανοητική αναπηρία αυξάνεται αν έχετε τη λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Είναι ασφαλές να παίρνετε τα φάρμακα μετρονιδαζόλη και τινιδαζόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Εάν είστε έγκυος και υποψιάζεστε ότι έχετε τριχομονάδωση ή οποιοδήποτε άλλο ΣΜΝ, μιλήστε στο γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε επιπλοκές για εσάς και το παιδί σας.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Sexually transmitted parasite Trichomonas vaginalis twice as prevalent in women over 40, survey shows [Press release]. (2011, July 12) hopkinsmedicine.org/news/media/releases/sexually_transmitted_parasite_trichomonas_vaginalis_twice_as_prevale

2. Mann, J. R., McDermott, S., Barnes, T. L., Hardin, J., Bao, H., & Zhou, L. (2009, December). Trichomoniasis in pregnancy and mental retardation in children. Annals of Epidemiology, 19(12), 891-899 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19944351

3. Pelvic inflammatory disease (PID) – CDC fact sheet. (2016, May 23) Pelvic inflammatory disease (PID) – CDC fact sheet. (2016, May 23)

4. Trichomoniasis. (2016, August 12) cdc.gov/std/tg2015/trichomoniasis.htm

5. Trichomoniasis (trich). (n.d.) plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/trichomoniasis