Καρκίνος

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η έκθεση στα αντιβιοτικά φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα στους νεότερους ανθρώπους, σύμφωνα με ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έκθεση στα αντιβιοτικά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι μεταβολές στη δομή και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου που συμβαίνουν εξαιτίας της λήψης αντιβιοτικών, ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικιωμένους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Sarah Perrott, φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρουσίασε την παρούσα μελέτη, δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά ο αντίκτυπος που έχει η χρήση των αντιβιοτικών στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές λοιπόν, διεξήγαγαν μια μελέτη περιστατικών-ελέγχου των αρχείων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για τον εντοπισμό περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγνώστηκαν στη Σκωτία μεταξύ 1999 και 2011.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε αυτούς που είχαν διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 50 ετών και σε αυτούς που είχαν διαγνωστεί σε ηλικία 50 ετών και άνω. Η μελέτη περιελάμβανε 7.903 περιπτώσεις πρώιμου καρκίνου (CRC), εκ των οποίων 5.281 είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου και 2.622 καρκίνο του ορθού. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους ασθενείς με πρώιμο καρκίνο, οι 445 (5,6%) ήταν κάτω των 50 ετών όταν διαγνώστηκαν.

Η ομάδα ανέλυσε παράλληλα το ιστορικό χρήσης αντιβιοτικών των συμμετεχόντων, διαπιστώνοντας ότι συνολικά το 45% των ασθενών είχαν ιστορικό χρήσης αντιβιοτικών. Οποιαδήποτε χρήση αντιβιοτικών συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά αυτό ήταν πιο έντονο στους ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο πριν την ηλικία των 50 ετών. Σημειώνεται ότι δεν παρατηρήθηκε τέτοια συσχέτιση στους ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου μετά τα 50 τους.

Η μελέτη δείχνει ότι το ιστορικό χρήσης αντιβιοτικών σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (αλλά όχι του ορθού) κατά 49%.

Σύμφωνα με την Perrott, τα δεδομένα της μελέτης τονίζουν τη σημασία που έχει η αποφυγή περιττών αντιβιοτικών, ειδικά από παιδιά και νεαρούς ανθρώπους. Μάλιστα, όπως ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Leslie Samuel, στο μέλλον αναμένεται να εξεταστεί η σχέση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών και των αλλαγών που συμβαίνουν στο μικροβίωμα του εντέρου, που καθιστούν το παχύ έντερο των νεότερων ανθρώπων πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη καρκίνου.

Οι νεότεροι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, έχουν συνήθως χειρότερη πρόγνωση από τους ηλικιωμένους, επειδή γενικά διαγιγνώσκονται αργότερα. Αυτό συμβαίνει, γιατί ενας νεαρός που έχει ενοχλήσεις στο στομάχι, πολύ δύσκολα θα παραπεμφθεί για εξετάσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Sobrero πιστεύει ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι πράγματι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα μπορούσε να είναι αιτιώδης παράγοντας του καρκίνου του παχέος εντέρου». Όπως εξήγησε, η επιστημονική κοινότητα καλείται να κατανοήσει πολλά ακόμη σχετικά με τον πιθανό ρόλο που παίζει το μικροβίωμα του εντέρου στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, πριν εξεταστεί η επίδραση των αντιβιοτικών στην εντερική χλωρίδα.

Γενικότερα ωστόσο, οι ερευνητές συμφωνούν στο ότι τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χορηγούνται, παραμόνο όταν είναι απαραίτητα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η περιττή χρήση τους να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.