Άσκηση και Υγεία

Η έρευνα που θα σας σηκώσει από την καρέκλα: Ελάχιστη σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Σύγχρονη, καθιστική ζωή
Σύγχρονη, καθιστική ζωή

Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, για πολλούς, η ζωή είναι σε μεγάλο βαθμό καθιστική. Καθόμαστε στο αυτοκίνητο, στη δουλειά και όταν χαλαρώνουμε στο σπίτι. Μια πρόσφατη μελέτη στην Αμερική εκτιμά ότι οι Αμερικανοί ενήλικες περνούν σήμερα κατά μέσο όρο 11 με 12 ώρες την ημέρα καθιστοί.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες περίοδοι αδράνειας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θανάτου συνολικά. Όμως, το μέγεθος της δραστηριότητας που απαιτείται για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων δεν ήταν σαφές. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Keith Diaz στο Πανεπιστήμιο Columbia πραγματοποίησε μελέτη στο πλαίσιο του προγράμματος Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS). Το έργο τους χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών (NINDS) του NIH.

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 8.000 συμμετέχοντες ηλικίας 45 ετών και άνω. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν έναν μετρητή σωματικής δραστηριότητας για μια εβδομάδα από το 2007 έως το 2013. Η συσκευή αυτή καταγράφει πόσο συχνά κινούνταν ενώ ήταν ξύπνιοι και την ένταση των δραστηριοτήτων τους. Οι θάνατοι παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Απρίλιο του 2017. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα αυτά για να υποδείξουν πώς, όταν υποκαθιστούν την αδράνεια, έντονες δραστηριότητες επηρέασαν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 14 Ιανουαρίου 2019 στο American Journal of Epidemiology.

Η ελάχιστη κίνηση καλύτερη από την αδράνεια

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα ήταν καλύτερη από την αδράνεια. Οι άνθρωποι που ανταλλάσσουν 30 λεπτά αδράνειας, για 30 λεπτά χαλαρής δραστηριότητας ανά ημέρα θα είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Οι εν λόγω δραστηριότητες περιλαμβάνουν το περπάτημα και τη διεξαγωγή μικροδουλειών που απαιτούν κίνηση.

Οι άνθρωποι που ανταλλάσσουν 30 λεπτά αδράνειας για 30 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης ανά ημέρα θα έχουν 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Αυτά τα είδη δραστηριοτήτων μπορεί να περιλαμβάνουν τζόκινγκ, ποδηλασία και αθλήματα.

Αλλά οι άνθρωποι δεν χρειαζόταν να δραστηριοποιούντα για 30 λεπτά συνεχόμενα για να επωφεληθούν. Ακόμα και μικρότερα χρονικά διαστήματα άσκησης που διακόπτουν μεγάλες περιόδους αδράνειας – συμπεριλαμβανομένων και από 1 έως 5 λεπτά δραστηριότητας – μείωναν τον κίνδυνο θανάτου.

Οι θετικές επιδράσεις της κίνησης παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τα μοτίβα κατανάλωσης καπνού και αλκόολ ή τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Χαλαρή δραστηριότητα κυρίως ευνόησε ανθρώπους που δεν είχαν ήδη ενεργό τρόπο ζωής. Για άτομα που είχαν συνολικά χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας, λαμβάνοντας μέτρια διαλείμματα δραστηριότητας, σημειώθηκε μεγάλη διαφορά στον κίνδυνο θανάτου. Για τους ανθρώπους που είχαν ήδη υψηλό επίπεδο δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, δεν προέκυψε κανένα πρόσθετο όφελος από μια μικρή επιπλέον κίνηση.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν ένα σημαντικό μήνυμα δημόσιας υγείας: ότι η φυσική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης προσφέρει οφέλη για την υγεία. Εάν έχετε μια δουλειά ή έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει πολλές ώρες σωματικής αδράνειας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, κινούμενοι πιο συχνά, για όσο διάστημα θέλετε και όσο σας επιτρέπει η ικανότητά σας.